Gröna arbetsgivare

Hektisk sommar väntar djursjukvården

Dela

Bristen på personal inom djursjukvården fortsätter att vara branschens största problem. Samtidigt är söktrycket till utbildningarna hårt, men platserna få. Förra sommaren var pressad på klinikerna med kortare öppettider runt om i Sverige. Nu väntar en ny tuff sommar där trycket på klinikerna inte kommer att vara mindre än tidigare år.

Operationssal på Väsby Djursjukhus. Foto: Fredrik Persson
Operationssal på Väsby Djursjukhus. Foto: Fredrik Persson

För sommaren ser det återigen tufft ut för medlemsföretagen i Svensk Djursjukvård. I spåren av Corona-pandemin har antalet köpta husdjur ökat och klinikerna har fått vara sparsamamma med sina operationer för att kunna bistå humanvården med narkosläkemedel.  

– Vi hade fått en tuff sommar även i år utan Corona-pandemin. Nu har vi fått göra anpassningar då material och medicin prioriterats till humansjukvården, vilket är självklart i den här situationen. Att fler personer skaffar husdjur är ju jätteroligt men gör läget än mer ansträngt, säger Johan Wiklund, vd för Evidensia och ordförande i Svensk Djursjukvård. 

Han fortsätter:
– Från nu och framåt semestern kommer de större djurklinikerna vara tvungna att prioritera akutdjursjukvården. Vi gör allt vi kan för att säkra djurhälsan, och därför måste vi prioritera när det inte finns personal att anställa. Ett råd jag kan ge till djurägarna är att i god tid planera och boka in vaccinationer och rutinundersökningar. Det vi hoppas är att en långsiktig lösning nu kan komma på plats. För vi kan inte fortsätta ha det såhär sommar efter sommar.

Branschorganisationen Svensk Djursjukvård har genomfört sin årliga branschrapport och i den är det tydligt att bristen på personal är ett fortsatt stort problem. Behoven som medlemsföretagen har rapporterat är 365 veterinärer och 134 djursjukskötare. Utbildningsplatserna är inte fler än 100 per år för veterinärer och 80 platser för djursjukskötare. 

För veterinärer är det en ökning av behoven och speciellt ökar behoven av specialister. För djursjukskötare är det en liten minskning, men samtidigt skriver medlemsföretag att de inte ens söker djursjukskötare, för de upplever att det inte finns någon möjlighet att hitta några att anställa. Istället delas de arbetsuppgifterna på veterinärer och djurvårdare.  

– Vi har ett läge där branschen skriker efter personal med en specifik kompetens. De kan bara utbildas på ett svenskt lärosäte och tillhör utbildningarna med flest sökande per intag. Det är klart att det tar tid att anpassa utbildningarna till behoven, men nu har vi påtalat det här i flera år, ändå händer ingenting. Så vi fortsätter vårt mantra; ”Utbilda fler”. De kommer att komma ut på en arbetsmarknad som har stora behov under många år framöver, säger Emma Terander branschansvarig för Svensk Djursjukvård på Gröna arbetsgivare.  

Framtidsutsikterna i branschen är ljusa. 93 procent av alla som svarat på enkäten ser branschens framtidsutsikter som positiva eller mycket positiva. Samtidigt fortsätter kompetensförsörjningsfrågan vara den viktigaste frågan för företagen, vilket den har varit i flera år. Risken att det fortsätter vara så är överhängande om inte utbildningsplatserna blir fler. 

– Det tar tid att utbilda till legitimationsyrken, så vi hade inte haft fler veterinärer på plats i dag om man förra året hade ökat antalet utbildningsplatser, men just därför är det viktigt att det händer snart. Vi kan inte fortsätta år efter år med den här bristen. Vi måste se till att det här inte är ett problem de kommande åren. Det kan vi bara göra genom att öka utbildningsplatserna på SLU eller tillåta andra lärosäten att utbilda till djursjukvården, säger Emma Terander.  

Nyckelord

Kontakter

Joel Eriksson, kommunikatör Gröna arbetsgivare, 072 205 78 94

Bilder

Operationssal på Väsby Djursjukhus. Foto: Fredrik Persson
Operationssal på Väsby Djursjukhus. Foto: Fredrik Persson
Ladda ned bild

Dokument

Om

Gröna arbetsgivare
Gröna arbetsgivare
Storgatan 19
114 51 Stockholm

http://www.grona.org/

Gröna arbetsgivare är arbetsgivar- och branschorganisationen som företräder 4 000 medlemsföretag med närmare 30 000 anställda inom inom lantbruk, skogsbruk, djursjukvård, trädgårdsanläggning och golf.

Som arbetsgivarorganisation förhandlar vi fram kollektivavtal som rör anställningsvillkor och löner. Vi är en given partner för våra medlemsföretag i personal- och arbetsgivarfrågor. Vi biträder även medlemsföretagen vid tvister och förhandlingar hela vägen till domstol. Våra förhandlare är experter på arbetsrätten, känner motparterna och kan branschen.

För mer information om oss, besök vår webbplats.

Följ Gröna arbetsgivare

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Gröna arbetsgivare

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum