Dramaten

Helen Sjöholm och Vanna Rosenberg i nyskriven kvantfysisk musikal

Dela

Hugh och Nancys många världar är en nyskriven musikal om den amerikanska kvantfysikern Hugh Everett och hans fru Nancy. Rollen som hemmafrun Nancy görs av Helen Sjöholm och Vanna Rosenberg och maken Hugh spelas av Magnus Roosmann. För text och regi står Lars Rudolfsson och musiken är skriven av Mats Gustafsson och Per-Åke Holmlander. Urpremiär på Elverket den 2 mars.

Helen Sjöholm, Magnus Roosmann, Vanna Rosenberg, Magnus Roosmann. Foto Klara G.
Helen Sjöholm, Magnus Roosmann, Vanna Rosenberg, Magnus Roosmann. Foto Klara G.

Nancy är hemmafru i 1970-talets USA. Det är en tid av swingers och framtidstro, grillpartyn och upprustning. Hon städar, bakar ”Key Lime Pie” och tjatar på sina tonårsbarn. Maken Hugh är ett matematiskt geni. I sin ungdom sysslade han med kvantfysik och lanserade en revolutionerande teori om hur vår värld ständigt delas i nya parallella världar.

Men var finns Nancy? Plötsligt kliver en oväntad gäst ut ur städskrubben i form av en till synes levande människa som påstår att hon också är Nancy.

– De båda Nancy blir som två systrar, två tvillingsjälar, som hjälper och stöder varandra i kampen för en värdig tillvaro som kvinna och mor, berättar regissören Lars Rudolfsson.

Lars Rudolfsson är dramatiker och regissör, kanske mest känd för att ha dramatiserat och regisserat succémusikalen Kristina från Duvemåla. Han har bland annat satt upp Kalevala och Aniara på Stockholms Stadsteater, Bizets Carmen på Santa Fe Opera House i USA, Mozarts Trollflöjten på Opera Hedeland i Danmark och Barbro Lindgrens Vems lilla mössa flyger på Orionteatern. Våren 2018 satte han upp sin egen pjäs Ilya på Kulturhuset Stadsteatern. På Dramaten har Lars Rudolfsson tidigare regisserat Barbro Lindgrens Molnens bröder, där Mats Gustafsson från medverkande jazzgruppen Fire! var musikalisk regissör.

Mats Gustafsson är saxofonist och kompositör. Han har gjort internationell karriär och har spelat världen över, både som soloartist och med större ensembler. Han har spelat och samarbetat med musiker som  Sonic Youth, Merzbow, Jim O´Rourke, Thurston Moore, Fourtet, Otomo Yoshihide, Neneh Cherry, Peter Brötzmann och James Blood Ulmer och med större grupper som The Thing, FIRE!, THE END, NU - ensemblen. Mats har också jobbat mycket ihop med konstnärer inom dans, teater, konst och poesi.

Per-Åke Holmlander är tubaist, slagverkare och kompositör. Han arbetar med både jazz- och rockmusik, improvisation, klassisk och samtida musik. Bland mycket annat har han under snart 40 år gjort teatermusik och medverkat i många internationella band ledda av namn som Peter Brötzmann, Barry Guy, Ken Vandermark & Mats Gustafsson m.fl. Sedan 2017 har han också sitt egna Carliot – It´s never too late Orchestra.

Läs mer här.

Medverkande
Nancy Helen Sjöholm
Nancy Vanna Rosenberg
Hugh Magnus Roosmann
Liz Emma Broomé
Mark Ruben Granditsky/Svante Billinger

Rose Bratley Jennie Silfverhjelm
Arnold Bratley Peter Engman
Beth Cunningham Inga-Lill Andersson
Bill Cunningham Pierre Wilkner
Pojkvännen Johan Holmberg
Musiker Per-Åke Holmlander, Susanna Risberg, Niklas Barnö, Edvin Nahlin

Av Lars Rudolfsson, fritt efter en bok av Peter Byrne som också kommer att närvara vid premiären.
Regi Lars Rudolfsson
Scenografi John Engberg
Musik Mats Gustafsson och Per-Åke Holmlander
Ljusdesign Linus Fellbom
Kostym Kersti Vitali Rudolfsson
Mask och peruk EvaMaria Holm, Mimmi Lindell

Filosofiska rummet
Ett samtal om parallella världar med bland andra Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik i ett samarbete mellan Sveriges Radio och Dramaten&. Den 21 mars, kl. 19.30–21.00 i Dramatenbaren. Fri entré. Mer information och biljetter släpps inom kort. Programmet spelas in och sänds i SR P1 den 31 mars.

Introduktioner 
till Hugh och Nancys många världar, den 13 mars med dramaturg Emma Meyer Dunér i samtal med regissören och dramatikern Lars Rudolfsson. 

Den 22 mars berättar professor i vetenskapsfilosofi vid Stockholms universitet, Richard Dawid, om Hugh Everett. Fri entré, öppet för alla (även de utan biljett till kvällens föreställning).

Hugh och Nancys många världar, urpremiär 2 mars, Elverket

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Helen Sjöholm, Magnus Roosmann, Vanna Rosenberg, Magnus Roosmann. Foto Klara G.
Helen Sjöholm, Magnus Roosmann, Vanna Rosenberg, Magnus Roosmann. Foto Klara G.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum