Naturskyddsföreningen

Helhetsgrepp om återhämtningen saknas i vårbudgeten

Dela
Vårbudgeten levererar inte den satsning inom klimat och biologisk mångfald som behövs för att ställa om samhället i nödvändig riktning. Regeringen missar chansen att ta ett helhetsgrepp om återhämtningspolitiken efter coronapandemin, skriver Naturskyddsföreningen i en kommentar. Satsningar på fjällnära skog och landsbygdsprogrammet välkomnas.

–  Vi välkomnar och delar regeringens uttalade ambition att klimatomställningen och arbetet för biologisk mångfald ska prioriteras i återhämtningen efter coronapandemin, men det saknas fortfarande ett helhetsgrepp och reella satsningar i budgeten, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

Trots att bland annat Klimatpolitiska rådet kritiserar regeringen för att inte ta chansen att styra mot ett hållbart samhälle i samband med återhämtningen syns inte den stora omställningen av hela samhället som krävs i den lagda vårbudgeten.

– De stora resurser som satsas på att möta pandemins effekter på ekonomi och arbete måste bidra till att bygga ett hållbart samhälle och genomsyra hela budgeten, och inte återskapa det ohållbara samhälle vi hade före pandemin, säger Karin Lexén.

Regeringen bör också kräva att företag som tar del av stöd- och stimulansåtgärder fasar ut sina investeringar i fossila verksamheter och i verksamheter som bidrar till naturkrisen.

Naturskyddsföreningen välkomnar satsningarna i vårbudgeten som görs på fjällnära skog, solceller och överflyttning från väg till järnväg. Även de mindre satsningarna såsom gröna jobb för unga och klimatanpassning är i rätt riktning, men är alldeles för små.

– Vi är positiva till de konkreta satsningar som görs i årets vårbudget på fjällnära skogar och i landsbygdsprogrammet. Vi välkomnar också stödet till kollektivtrafiken. Vi hoppas nu att regeringen återkommer i höstbudgeten med en kraftfull politik för omställning av hela samhället, säger Karin Lexén.

I höstbudgeten förväntar sig Naturskyddsföreningen att satsningarna på ett fossilfritt, flexibelt och förnybart energisystem accelererar kraftigt. För att stärka den biologiska mångfalden krävs stora satsningar på ett naturnära och klimatsmart skogsbruk. Utökade resurser för skydd och skötsel av värdefull natur är också nödvändigt, liksom ett starkt och miljöstyrande landsbygdsprogram. Regeringens ambition att genomföra en kraftfull grön skatteväxling med höjda miljöskatter hoppas vi också fullföljs i höstbudgeten. En viktig del av detta är att fortsätta arbetet med att avskaffa de klimatskadliga subventionerna, vilket skulle öka det gröna reformutrymmet och kraftigt öka klimatnyttan med statens budget.

Kontakter

Om

Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.

Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare  lokalt, nationellt och globalt. 

Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

Granskning: Stort gap mellan EU-parlamentarikernas miljöinsatser11.4.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Naturskyddsföreningens granskning visar mycket stora skillnader mellan EU-parlamentarikernas engagemang och ambitionsnivå i EU:s miljöpolitik. Sverigedemokraterna får uselt betyg efter att ha röstat nej till nästan alla lagförslag. Moderaterna utmärker sig genom att de särskilt aktivt har motarbetat viktiga miljölagstiftningar i EU-parlamentet. Liberalerna däremot har röstat och agerat bra för miljön. Miljöpartiet och Vänsterpartiet får utmärkt miljöbetyg.

Pressinbjudan: Rovdjurskonferens och pressträff i Järvsö4.4.2024 14:19:23 CEST | Pressmeddelande

För första gången på många år möts jägare, lantbrukare, samer, forskare, miljöorganisationer och politiker på en konferens för att diskutera samexistens mellan människor och rovdjur. Välkommen på pressträff i Järvsö den 11 april kl 09.30 samt att bevaka rovdjurskonferensen på plats eller digitalt torsdag till lördag den 11–13 april. Konferensen arrangeras av Naturskyddsföreningen och WWF samt Ljusdals Naturskyddsförening och Naturskyddsföreningen Gävleborg.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye