Porsche Carrera Cup Scandinavia

Hellsten och Ericsson vill fortsätta på vinnarspåret i Porsche Carrera Cup Scandinavia

Dela

I Falkenberg spräckte Edvin Hellsten och Hampus Ericsson den regerande mästaren Lukas Sundahls segersvit i Porsche Carrera Cup Scandinavia. I klassiska Kanonloppet på Gelleråsen Arena 20-21 augusti vill duon gärna fortsätta på vinnarspåret. Frågan är om Sundahl kommer tillåta det?

Edvin Hellsten. Foto: Jakke Röntynen
Edvin Hellsten. Foto: Jakke Röntynen

Till Västkustloppet i Falkenberg kom Lukas Sundahl med fem raka racesegrar i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Efter den mästerliga inledningen var det många som undrade om smålänningen skulle göra en Johan Kristoffersson – vinna samtliga race (som Kristoffersson gjorde 2015) på sig väg mot en fjärde titel.

Men sviten sprack. I det inledande heatet i Falkenberg blev Sundahl tvåa bakom Edvin Hellsten. I det andra segrade Hampus Ericsson sedan Sundahl tvingats bryta efter att ha blivit påkörd.

– Det hade varit roligt att kopiera Kristoffersson, men det är inget jag siktat på och ärligt talat visste jag att det inte skulle vara möjligt. Jag hade på känn att segersviten förr eller senare skulle spricka och nu gjorde den det i Falkenberg, säger Sundahl. 

Han tappade en del av sin ledning men är fortfarande 44 poäng före tabelltvåan Emil Persson. Trea är Hampus Ericsson och fyra Edvin Hellsten, vinnarna från Falkenberg.

– Jag hade, och har fortfarande, en del poäng till godo vilket innebär att jag inte behöver stressa. Jag är inte sugen på att släppa ifrån mig fler segrar, men kan jag komma från Karlskoga på lördag kväll med samma ledning som vi har nu kommer jag att vara nöjd.

Överlägsen i kvalet

Lukas Sundahl var oerhört stark på Gelleråsen Arena förra året. Han vann heaten och var snabbast i båda kvalomgångarna. I Q2 slog han till med en fantastisk tid, 1.03,067, och var nästan en halvsekund före närmaste konkurrent. 

Efteråt har Sundahl beskrivit det varvet som hans bästa kvalvarv hittills i karriären.

– Men det var inte perfekt och visst vore det skoj att kunna prestera något liknande den här gången, men jag vet att Emil och Hampus, som är närmast efter mig i tabellen, kört banan där uppe rätt mycket. De kan nog bli vassa, säger Sundahl.

Hoppas på fight

Kumlasonen Hampus Ericsson, som tävlar för Fragus Motorsport, var givetvis glad över segern i Falkenberg, hans första i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Samtidigt medger han att han gärna erövrat den på ett annat sätt. 

– Man ska aldrig klaga på en seger, men det var lite tråkigt att Lukas tvingades bryta. Jag hade gärna slagits om segern med honom, men vi får väl ta den fighten i Karlskoga i stället, säger Ericsson vars säsong gått lite upp och ner.

– Det har varit mycket toppar och dalar, men vi har nästan alltid haft farten och det har varit grymt skönt. Planen för den andra halvan av säsongen är att vi verkligen ska sätta ihop allt och ta de där viktiga poängen i varje race för att vara med i toppen.

Siktar på pallen

Ericsson vill gärna vara bland de tre främsta i mästerskapet efter finalen på Mantorp Park. I fjol var han inblandad i pallfighten, men tappade ner till femte plats i den sista deltävlingen.

– Det kommer att bli svårt att slå Lukas, som är en otroligt skicklig förare, men att besegra honom har varit vårt mål hela säsongen och är det fortsättningsvis. Det är kul att mästerskapet drar igång igen efter sommarlovet och vi får en ny chans att slå honom. Han var grymt snabb på Gelleråsen förra året, men förhoppningsvis har vi gjort hemläxan och kommer att vara ännu snabbare nu.

Välbehövlig seger

Det var just i Karlskoga som Hampus Ericsson under fjolårssäsongen erövrade sin första pallplats i Porsche Carrera Cup Scandinavia. I samma tävling debuterade även Edvin Hellsten på pallen, och i Falkenberg i juli månad i år vann göteborgaren alltså för första gången. Segern kom något överraskande. Nova Racing öppnade nämligen säsongen trögt.

– Stor lättnad och skönt att vinna på prestanda. Vi behövde den segern och förhoppningsvis släpper det lite för oss nu, säger Hellsten, som faktiskt kändes lite uppgiven inför deltävlingen i Falkenberg.

Men det vänder fort i den här extremt resultatbaserade sporten konstaterar han.

• Vad var då nyckeln till vändningen?

– Ja du, jag vet faktiskt inte (skratt). Vi fick alla pusselbitar på rätt plats under en och samma helg. Det är förhoppningsvis där vi har landat nu och vi siktar på att kunna göra ett bra resultat i Karlskoga också. Vi var och testade på Gelleråsen i våras och då kände vi oss rätt nöjda med vad vi lyckades åstadkomma. Jag hoppas verkligen vi kan göra om det nu på racehelg. 

Siktar på silver

Hellsten är fyra i tabellen och har 19 poäng upp till andraplatsen.

– I dagsläget siktar vi på silvret. Visst, vi är några poäng efter men å andra sidan är det sju hela race kvar att köra och extremt mycket poäng att plocka. Guldet är väl lite väl långt bort kanske, men silvret ska vi absolut ha med oss hem. Jag tycker att vi borde ha prestanda och chans att ta hem fler racesegrar och visa att vi kommit fram till ett vasst paket som innebär att vi kan leverera på varje bana framöver, säger han.

Ekblom tillbaka 

Gästförare i premiären på Ring Knutstorp och expertkommentator i Viaplays sändningar från Anderstorp. Nu gör sig Fredrik Ekblom beredd för ett tredje inhopp i Porsche Carrera Cup Scandinavia den här säsongen.

I Kanonloppet på Gelleråsen Arena sitter den gamle mästaren återigen bakom ratten i Porsche Sveriges gästbil med startnummer 911.

På Ring Knutstorp gjorde Ekblom racingcomeback. Debuten i Porsche Carrera Cup Scandinavia var hans första tävling sedan 2018. Han avancerade till Q2 i kvalet och blev sjua och fyra i racen. 

– Självklart siktar jag på att förbättra mig, även om jag tycker att mina resultat i maj var helt okey. Det är inte så lätt att hoppa in och göra toppresultat hur som helst i ett så här starkt mästerskap. Speciellt om man som jag inte är aktiv längre, säger Ekblom, som ser fram emot att på nytt få chansen att köra Porsche 911 GT3 Cup (991 II).

– Spännande! Hemmabana och allt. Det ska bli jäkligt kul, hälsar örebroaren som inte har knappt 40 minuters bilresa till banan i grannkommunen.

– Skulle det gå dåligt är det i alla fall nära hem, säger han och skrattar gott.

Bergström mot dubbel?

Är det Christoffer Bergströms år i år? Själv hoppas han det och stockholmarens inledning i Masters Cup, mästerskapet i mästerskapet för förare över 40 år, har varit mycket bra. Med fyra segrar och två andraplatser – på sju race – har han ryckt åt sig en ledning på 32 poäng till närmste konkurrent som är prins Carl Philip.

– Jag har ett bra utgångsläge inför de avslutande tre deltävlingarna, men känner mig inte stressad av situationen, säger Bergström, som slog till med en tredjeplats totalt i det avslutande heatet senast i Falkenberg.

Placeringen var hans bästa hittills i Porsche Carrera Cup Scandinavia.

Bergström toppar inte bara Masters Cup-tabellen. Tillsammans med Lukas Sundahl leder han även teammästerskapet där de båda representerar Sundahl-Pampas Racing. Närmast jagas Sundahl och Bergström av förarna i Fragus Motorsport.

Två debutanter

I helgen debuterar två förare i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Oscar Löfquist från Örebro och boråsaren Tommy Karlson har nämligen valt att inleda sin resa i mästerskapet på Gelleråsen Arena. Båda kommer att köra resterande deltävlingar och siktar på full säsong 2022.

Löfquist och Karlsson är kända i såväl trackday- som time attack-sammanhang. Löfquist, 32 år, har flera inofficiella banrekord med gatbil, men har aldrig tävlat i traditionell racing. Det har 61-årige Karlsson. Han har ett racingförflutet i Volvo Turbo Cup och Svenska långloppscupen, SLC.

Löfquist kommer att tävla för norrländska Kjellin Motorsport med VM-meriter i skotercross. Karlsson representerar sitt egna TK Competition. 

Båda bilarna kommer emellertid att stå under samma tälttak och drivas av välmeriterade Mtech Competition. 

Både Viaplay och V Sport Motor

Lördagens Porsche Carrera Cup-heat på Gelleråsen Arena, där arrangören tillåter publik (max 600 personer/dag), kommer att sändas live i såväl Viaplay som V Sport Motor. Kl 11.00 börjar sändningen till det inledande racet. 14.30 är tiden för det andra.

Precis som på Västkustloppet i Falkenberg blir det starka trion Janne Blomqvist, Robin Nilsson och Björn Wirdheim som står för snacket från Karlskoga. 

Ställningen i mästerskapen

Porsche Carrera Cup Scandinavia

1) Lukas Sundahl, Sundahl-Pampas Racing, 157 poång

2) Emil Persson, Fragus Motorsport, 113

3) Hampus Ericsson, Fragus Motorsport, 104

4) Edvin Hellsten, Nova Racing, 94

5) Hugo Andersson, Steber Racing, 70

6) Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, 69

7) Christoffer Bergström (M), Sundahl-Pampas Racing, 63

8) Carl Philip Bernadotte (M), Porsche Experience Racing, 46

9) Jan Magnussen, Porsche Experience Racing, 43

10) Lars-Bertil Rantzow (M), R Competition, 35

11) Patrick Rundquist, Steber Racing, 34

12) Thomas Karlsson (M), Mtech Competition, 31

13) Hampus Hedin, Fragus Motorsport, 27

14) Krister Andero, Prido Racing, 23

15) Anton Marklund, Mtech Competition, 19

16) Roger Hermansen, Jaffa-Hermansen Racing, 0

17) Fredrik Ekblom, Porsche Experience Racing, 0

Masters Cup

1) Christoffer Bergström, 140 poäng

2) Carl Philip Bernadotte, 108

3) Thomas Karlsson, 93

4) Krister Andero, 72

5) Lars-Bertil Rantzow, 70

6) Roger Hermansen, 0

Teammästerskapet

1) Sundahl-Pampas Racing, 285 poäng

2) Fragus Motorsport, 242

3) Porsche Experience Racing, 151

4) Mtech Competition, 112

5) Steber Racing, 104

6) Nova Racing, 94

7) Prido Racing, 72

8) R Competition, 70

9) Jaffa-Hermansen Racing, 0

Tidsschema Porsche Carrera Cup Scandinavia, Gelleråsen Arena, Karlskoga, 20-21 augusti

Fredag 20 augusti

Kl 10.30: Test 1 (30 min)

Kl 14.10: Test 2 (30 min)

Kl 16.40: Kval, Q1 (17 min)

Kl 17.02: Kval, Q2 (8 min)

Lördag 21 augusti

Kl 11.15: Race 1 (20 min + 1 varv)

Kl 14.50: Race 2 (30 min + 1 varv)

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Edvin Hellsten. Foto: Jakke Röntynen
Edvin Hellsten. Foto: Jakke Röntynen
Ladda ned bild
Edvin Hellsten. Foto: Armin Hadzic
Edvin Hellsten. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Hampus Ericsson. Foto: Armin Hadzic
Hampus Ericsson. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Hampus Ericsson. Foto: Armin Hadzic
Hampus Ericsson. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Hampus Ericsson (t.v.) och Edvin Hellsten efter segrarna i Falkenberg. Foto: Armin Hadzic
Hampus Ericsson (t.v.) och Edvin Hellsten efter segrarna i Falkenberg. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Lukas Sundahl. Foto: Jakke Röntynen
Lukas Sundahl. Foto: Jakke Röntynen
Ladda ned bild
Emil Persson. Foto: Armin Hadzic
Emil Persson. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Prins Carl Philip. Foto: Armin Hadzic
Prins Carl Philip. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Fredrik Ekblom. Foto: Armin Hadzic
Fredrik Ekblom. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Tommy Karlsson. Foto: TK Competition
Tommy Karlsson. Foto: TK Competition
Ladda ned bild

Om

Porsche Carrera Cup Scandinavia
Porsche Carrera Cup Scandinaviahttp://www.carreracup.se

Porsche Carrera Cup Scandinavia startades år 2004 och är Porsches officiella Carrera Cup-mästerskap i Skandinavien. Mästerskapet drivs av Porsche Sverige i samarbete med Porsche Motorsport. 

Alla förare i Porsche Carrera Cup Scandinavia kör Porsche 911 GT3 Cup (991 II). 

I mästerskapet ingår Masters Cup för amatörförare över 40 år. 

2021 års mästerskap, som är det 18:e i ordningen, omfattar sex deltävlingar – fem i Sverige och en i Norge – och 14 race. Premiären körs på Ring Knutstorp 7-8 maj och finalen på Mantorp Park 1-2 oktober.

Sedan starten 2004 har Robin Rudholm, Jocke Mangs, Johan Kristoffersson och Lukas Sundahl vunnit mästerskapet tre gånger var. Sundahl är regerande mästare. 

Följ Porsche Carrera Cup Scandinavia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Porsche Carrera Cup Scandinavia

Lukas Sundahl skrev historia – först med fyra titlar i Porsche Carrera Cup Scandinavia18.9.2021 17:45:56 CEST | Pressmeddelande

Lukas Sundahl har vunnit Porsche Carrera Cup Scandinavia. Igen! Efter tre imponerande heatsegrar på Rudskogen Motorsenter skrev smålänningen ett stycke svensk racinghistoria genom att som förste förare erövra fyra titlar i det prestigefulla mästerskapet. – Roligt att lyckas med något ingen gjort tidigare, sa en mycket belåten Sundahl efter deltävlingen i Norge.

Lukas Sundahl tillbaka på vinnarspåret i Porsche Carrera Cup Scandinavia17.9.2021 20:09:43 CEST | Pressmeddelande

Lukas Sundahl har hittat vinnarspåret i Porsche Carrera Cup Scandinavia igen. Under fredagen vann den regerande mästaren det inledande racet på Rudskogen Motorsenter i Norge före Edvin Hellsten och Hampus Ericsson. – Roligt att få vinna igen, konstaterade Sundahl som efter fem raka segrar i början på säsongen blev utan vinst både i Falkenberg och senast på Gelleråsen Arena.

Mathilda Olsson testade ”framtiden” som uppladdning inför Prins Carl Philips Racing Pokal25.8.2021 20:51:30 CEST | Pressmeddelande

Två dagar kvar till den nionde upplagan av Prins Carl Philips Racing Pokal. Då passade Sveriges snabbaste kartingtjej, Mathilda Olsson, på att provköra eldrivna Rotax E20 på GTR Motorpark. – En sjukt kul upplevelse och jag tror det här är framtiden om jag ska vara helt ärlig, säger Olsson, som till helgen vänder åter till Eskilstuna för att försöka försvara sin fjolårsseger i klassen Rotax Max Senior.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum