Håll Sverige Rent

Helsingborgselev vinner reportageresa till Kenya

Dela

Vinnaren i gymnasiet får följa med projektet Waves of Change för att rapportera om plastsituationen i Kenya. Totalvinnaren i högstadiet får 10.000 kr till klassen.

Lina Persson Giolitti på Campeon Frigymnasium i Helsingborg. Foto: Privat
Lina Persson Giolitti på Campeon Frigymnasium i Helsingborg. Foto: Privat

Unga Reportrar är en årlig journalistiktävling med fokus på miljö och hållbarhet, där skolelever i årskurs 6–9 och gymnasiet chansen att berätta om viktiga frågor. I år har tävlingen haft ett tema, plast. Håll Sverige Rent har tillsammans med projektet Waves of Change bett elever att skicka in sina bidrag i form av fotografi, film eller artikelreportage.

Vinnare gymnasiet: 

Finns det plast i Öresund? av Lina Persson Giolitti på Campeon Frigymnasium i Helsingborg 

Motivering: Ett personligt och gripande reportage om hur det är att på nära håll uppleva hur våra hav förändrats av plasten. Reportaget lyckas väcka känslor och förmedla kunskap om problemet, både lokalt och globalt. Den här vinnaren är en suverän berättare! 

Länk till reportaget: http://ungareportrarthemagazine.se/aktuellt/finns-det-plast-i-o%cc%88resund/

 

Vinnare högstadiet: 

Totalvinnare och vinnare i kategori reportage (vinner 10 000 kr till klassen):  

Kungsbackas vattendrag smutsigare - trots miljöförbättring av NeoGodsäter Johansson, Kevin Hägerstrand & Christopher Nordström på Hedeskolan i Kungsbacka 

Motivering: Med början i en intressant lokal vinkel zoomar reportaget ut och speglar plastskräpet ur ett globalt perspektiv. Statistik om situationen används tydligt och förstärkande. Författarna väcker många tankar om vad vi kan göra för att minska problemet med nedskräpning i samhället. 

Länk till reportaget: http://ungareportrarthemagazine.se/aktuellt/kungsbackas-vattendrag-smutsigare-trots-miljoforbattring/

Vinnare kategori foto (vinner 5000 kr till klassen): 

Sustainable Periods - KhadeejahBucha, Ida Ljunggren, Tara Ramel Goldin och RoxanaKazemzadeh på ISKL i Lund 

Motivering: Ett innovativt och välkomponerat foto som direkt förmedlar sitt budskap. Det här är ett nytt perspektiv på plastfrågan och ett ämne väl värt att diskutera mer kring!

Länk till reportaget: http://ungareportrarthemagazine.se/aktuellt/sustainable-periods/

Vinnare kategori film (vinner 5000 kr till klassen):  

Nu eller aldrig - vi måste agera av Elina Wingren, Elsa Hemberg och Karin Borg på Hedeskolan i Kungsbacka. 

Motivering: Med ett tydligt narrativ, mäktig musik och bra användning av mediet skapar den här filmen starka känslor kring vår produktion och användning av plast. 

Alla nominerade bidrag går att ta del av här: http://ungareportrarthemagazine.se/

Totalt har 604 elever arbetat med Unga Reportrar och 120 bidrag har kommit in till tävlingen.

I juryn satt Johanna Ragnartz, VD på Håll Sverige Rent, Brita Ihre, Kommunikationschef på Hand in Hand, Daniel Ddiba, Research Associate på SEI (Stockholm Environment Institute) och Andrea Lindblom, Senior Communications Officer på SEI (Stockholm Environment Institute). 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Lina Persson Giolitti på Campeon Frigymnasium i Helsingborg. Foto: Privat
Lina Persson Giolitti på Campeon Frigymnasium i Helsingborg. Foto: Privat
Ladda ned bild

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Twitter

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

Över 50 000 deltog i Nordiska kusträddardagen - Söderköping flitigaste kusträddarkommunen i Östergötland12.5.2022 07:45:00 CEST | Pressmeddelande

I lördags arrangerades för sjätte året i rad den Nordiska kusträddardagen som en gemensam aktion mot den marina nedskräpningen. Och även i år var intresset stort - över 50 000 svenskar gav sig ut för att hålla hav, sjöar och vattendrag rena. Tillsammans plockade deltagarna nästan 170 ton skräp. I Östergötland var Söderköping den flitigaste kusträddarkommunen.

Över 50 000 deltog i Nordiska kusträddardagen - Hällefors flitigaste kusträddarkommunen i Örebro län12.5.2022 07:45:00 CEST | Pressmeddelande

I lördags arrangerades för sjätte året i rad den Nordiska kusträddardagen som en gemensam aktion mot den marina nedskräpningen. Och även i år var intresset stort - över 50 000 svenskar gav sig ut för att hålla hav, sjöar och vattendrag rena. Tillsammans plockade deltagarna nästan 170 ton skräp. I Örebro län var Hällefors den flitigaste kusträddarkommunen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum