Linköpings kommun

Heltidsaktivering för försörjningsstödsmottagare

Dela

Trots långvarig högkonjunktur har utanförskapet bitit sig fast hos tusentals Linköpingsbor. Allians för Linköping fortsätter därför att investera för att fler ska få möjlighet till jobb och sysselsättning och har gett i uppdrag till Utbildningskontoret och Social- och omsorgsförvaltningen att utreda hur Linköpings kommun kan införa krav på heltidsaktivering för personer som har försörjningsstöd.

Sveriges kommuner, så också Linköping, står inför betydande ekonomiska utmaningar framöver. Ett ökat utanförskap samt en växande grupp äldre, med stora omsorgsbehov, innebär att allt färre ska försörja alltfler. Då är det extra viktigt att kommunens resurser används ansvarsfullt samt att vi säkerställer att vi vare sig använder för lite eller för mycket pengar i verksamheterna.

– Det bästa sättet man kan hjälpa individer på som är långt från arbetsmarknaden är att tydligt motivera till egen försörjning och visa på att individen är en resurs. Det är dessutom viktigt att ställa tydliga krav på att man anstränger sig för att bidra till vårt gemensamma samhälle. Om man inte deltar i överenskomna åtgärder och erbjudna arbeten ska man inte ha rätt till bidrag. Heltidsaktivering minskar på allvar skillnaden mellan försörjningsstöd och arbete och ger dessutom en möjlighet till delaktighet och utveckling, säger Fredrik Lundén (M), ordförande i arbetsmarknadsnämnden.

Erfarenheter från andra delar av landet visar att den satsning på heltidsaktivering, som vi nu startar i Linköping, kortar etableringstiden och gör att fler får möjlighet att lämna långvarigt försörjningsstöd. När fler får ett jobb att gå till och kan visa sina barn att normen i vårt samhälle är att jobba och kunna försörja sig själv, bryts det sociala arvet och skapar istället hopp också för nästa generation.

– Genom att sysselsätta och inkludera personer som har försörjningsstöd eller lever i ett utanförskap, ökar vi delaktigheten och förutsättningarna för individerna att komma ut i egen försörjning. Dessutom visar vi också att alla behövs och att alla bidrar i samhället, avslutar Helena Paulsson, avdelningschef arbetsmarknad och integration.

Kontakter

Helena Paulsson, avdelningschef arbetsmarknad och integration
helena.paulsson@linkoping.se
013-26 39 63

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum