Resia AB

Hen vill svenskarna ha som reseguide på nästa semesterresa

Dela

Att ha en kändis som reseguide på semesterresan är något som kan förgylla vilken semester som helst – om det är rätt person vill säga. På uppdrag av Resia ställde Kantar Sifo frågan ”Vilken kändis skulle du helst vilja ha som reseguide på nästa resa?” till svenska folket. Vinnaren blev samma person som man enligt förra undersökningen även vill sitta bredvid på flyget.

 – Den kända person svenskarna helst vill ha som reseguide på sin nästa semesterresa är ingen annan än Leif GW Persson. Han knep guldmedaljen före många andra spännande profiler. Att Leif vinner omröstningen handlar mycket om att han blivit kultförklarad samt att svenskarna törstar efter hisnande kriminalhistorier. Mest populär är Leif bland männen medan han bland kvinnorna får nöja sig med en tredjeplats, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

Lika många kvinnor som män
På topplistan syns i år lika många kvinnor som män och det är en mix av såväl idrottsmän, som poddstjärnor, hotellkungar, författare, tv-personligheter och komiker. Precis som föregående år är humor en gemensam nämnare för de flesta på listan. Att få skratta på semestern är viktigt för svenskarna, och tydligen även i kombination med brott och kriminalhistorier.

Leif GW Persson svenskarnas stora favorit
2017 utsågs Leif i samma SIFO-undersökning till den svenskarna helst sitter bredvid på flyget. I år kniper han alltså även förstaplatsen men den här gången var frågan vem svenskarna helst vill ha som reseguide på nästa semesterresa. I en undersökning som gjordes av Hyresgästföreningen 2017 blev Leif även den svenskarna helst vill ha som granne.

I en intervju som gjordes av TV 4´s Nyhetsmorgon i mitten av maj svarade Leif följande på frågan varför just han är så populär bland svenskarna.

 – Jag vet inte, men om man ska vara objektiv i förhållande till sig själv så är den avgörande förklaringen nog att tillräckligt många varken har rest med mig eller haft mig som granne. Den som jag nästan enbart reser med nu för tiden är min fru och hon är ju inte lika road. Hon skulle säkert, om möjligt, välja annat resesällskap, säger Leif GW Persson.

Männen vill ha Leif och kvinnorna Mia
Svenska kvinnor och män har olika önskemål när det kommer till val av reseguide. Männens topp 3 är 1) Leif GW Persson 2) Petter Stordalen 3) Tilde de Paula Eby medan kvinnornas är 1) Mia Skäringer 2) Petter Stordalen 3) Leif GW Persson. Den gemensamma nämnaren för samtliga är starka personligheter som engagerar svenskarna och som därför blivit folkkära.

 Måns, Persbrandt och Attenborough
I undersökningen fanns det både färdiga alternativ att välja mellan och utrymme för fri text där man kunde fylla i sin favorit om denne saknades på listan. De namn som var mest populära på den fria listan var Måns Zelmerlöw, Glenn Hysén, Annelie Pompe, Kung Carl XVI Gustaf, Mikael Persbrandt, Fredrik Lindström och David Attenborough.

  – Svenskarna har tyckt till och det råder inga tvivel om att det skulle kunna bli många intressanta resor framöver. Vi tar självklart det här som en utmaning och det vore fantastiskt kul att kunna erbjuda en gruppresa med någon av de här profilerna i framtiden, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

*Topp 10 på svenskarnas önskelista över reseguide:

  1. Leif GW Persson
  2. Mia Skäringer
  3. Petter Stordalen
  4. Tilde de Paula Eby
  5. Gunde Svan
  6. David Hellenius
  7. Renée Nyberg
  8. Felix Herngren
  9. Camilla Läckberg
  10. Alexander Pärleros

*SIFO-undersökningen gjordes i april 2019. Totalt gjordes 1120 intervjuer på ett riksrepresentativt urval av kvinnor och män i åldern 15 till 79 år.

För mer information, kontakta gärna:

Lina Eklund, PR-specialist Resia AB, telefon: 0702-88 49 75, e-post: lina.eklund@resia.se

 

Nyckelord

Kontakter

Lina EklundPR-specialist - PR och extern kommunikation

Det är mig du kontaktar i första hand då jag är den som är presskommunikatör på Resia. Jag jobbar främst med våra semesterresor men svarar på alla frågor.

070-2884975lina.eklund@resia.se

Bilder

Länkar

Om

Resia AB
Resia ABResia Travel Group har skapat och driver flertalet varumärken inom resebranschen där den gemensamma nämnaren är personligt engagemang. Med branschens bästa kompetens, en utmärkande energi och stor nyfikenhet har vi som målsättning att alltid skapa överraskande bra reselösningar. För vi kan det här med resor. Vi vet vad som tillför värde när man är på resande fot. Semesterdrömmar, smidiga affärsresor, energigivande möten, gruppresor och events samt välorganiserade kongresser – vi gör skillnad tack vare våra 400 specialiserade medarbetare.

Med fäste i Skandinavien jobbar vi mot hela världen och är tillgängliga såväl online som via telefon och i butik. Vi möter våra kunder genom varumärkena Resia, Resfeber, Box Office, Bengt-Martins, Cruise Market, Rejsefeber, Reisefeber, Ticket Service, ARTE Udland och Hyttespecialisten. Huvudsätet finns i Göteborg. År 2017 omsatte vi 3,5 miljarder kronor. 

Följ Resia AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Resia AB

Höstens mest populära resmål12.8.2019 06:30:00 CESTPressmeddelande

När sommaren går mot sitt slut och vardagen kommer ikapp svenskarna är det många som redan drömmer sig bort till solvarma stränder och salta dopp. En stor del av befolkningen upplever dock att hösten är en svår period att hitta bra resmål på då det börjar svalna i Europa och man behöver resa längre bort för att få riktigt varma temperaturer. Så vart åker man? Efter en sommar där USA backade rejält är de nu tillbaka med såväl Miami som New York och Orlando på topplistan.

Hit reste svenskarna i juni och juli – och det här resmålet valdes bort9.8.2019 06:30:00 CESTPressmeddelande

Sommaren går mot sitt slut och det är dags att summera. En trend för sommaren 2019 har varit storstadssemestern som ökat stort med London (+38 %), Prag (+38 %) och Krakow (+40 %) i spetsen. Bland charterresmålen klättrar Preveza in på topp tio och nyare resmål som Durres och Kavala står för stora ökningar, även om de än så länge hamnar utanför topplistorna. Störst tapp står resorna till USA för – en effekt av den svaga svenska kronan.

Byt gummistövlar mot flipflops – fyndläge för soldyrkaren7.8.2019 06:30:00 CESTPressmeddelande

Vi är bara i början av augusti men höstvädret är redan här och på många platser i landet öser regnet ner. Många svenskar har den här veckan gått tillbaka till jobbet och skolstarten börjar närma sig. Detta märks inte minst på priserna på resor som återigen är nere på från 299 kronor per person. För den som fortfarande har semesterdagar kvar är det nu man ska fynda, men det gäller att agera snabbt. När vädret är sämre på hemmaplan brukar resorna gå åt som smör i solsken.

Förläng sommaren – hit reser svenskarna i augusti och september29.7.2019 06:45:00 CESTPressmeddelande

Vi är mitt i sommaren men många har redan avslutat sin semester och är tillbaka på jobbet. För den som sparat några semesterdagar är augusti och september fantastiska månader att resa utomlands på. Inte lika mycket folk, behagligt klimat och ofta bättre priser. Svenskarnas weekendfavoriter under sensommaren är Prag, Alicante och Palma de Mallorca som står för de största ökningarna. Inom chartern seglar Korfu upp på topplistan med en ökning på hela +219 %.

Lissabon populär weekendstad bland svenskarna i sommar22.7.2019 06:40:00 CESTPressmeddelande

Svenskarnas semesterbokningar fortsätter att trilla in och weekendresmål som Lissabon, Prag och Krakow klättrar snabbt på listorna. Att semestra i en storstad i sommar är mer populärt än någonsin. Många nöjer sig med några dagar av storstadspuls och historia medan andra kombinerar storstad med strandhäng och äventyr. Bokningsläget till Lissabon ligger just nu på +75 % jämfört med samma period förra året och intresset för staden fortsätter att öka.

Bali, Albanien och Krakow lockar många svenskar15.7.2019 06:45:00 CESTPressmeddelande

Vi är mitt uppe i högsommaren och vädret bjuder på en härlig mix av sol, vind och regn. Svenskarnas sug efter resor är stort och några av resmålen som toppar listorna just nu är bland annat Bali, Krakow och Albanien. En trend som märks tydligt i sommar är att svenskarna bokar sista minuten-resor i högre utsträckning då många fortfarande inväntar en repris på förra årets hetta här hemma och inte vill boka upp sig för lång tid innan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum