Uppsala stadsteater

"Herrarna satte oss hit": En samproduktion mellan Uppsala stadsteater och Giron Sámi Teáhter

Dela
Våren 2024 gör Uppsala stadsteater ett samarbete med Giron Sámi Teáhter. Tillsammans sätter de upp "Herrarna satte oss hit". En föreställning om tvångsförflyttningen av samer, baserad på Elin Anna Labbas Augustprisade bok med samma namn.

För hundra år sedan inleddes tvångsförflyttningarna av renskötande samer i Sverige. De första som tvingades flytta tror att de skulle få komma tillbaka. Myndigheterna kallar det för en dislokation men på samiska föds ett nytt ord; Bággojohtin

Herrarna satte oss hit bygger på den Augustprisade boken med samma namn, skriven av Elin Anna Labba. Det är en föreställning om ett mörkt kapitel i Sveriges historia som under våren 2024 sätts upp i samarbete mellan Uppsala stadsteater och Giron Sámi Teáhter.

”Statens tvångsförflyttningar har splittrat den samiska gemenskapen, släktingar och vänner har rivits bort, fördrivits. Flyttade till nya marker, där lokala samer varit tvungna att godta de tvångsförflyttades seder och språk. De som tvingades att flytta och deras renars eviga längtan till de ursprungliga marker har gröpt hjärtan. Därför måste denna historia berättas, en historia som man inte kan läsa om i skolböckerna.” - Åsa Simma, teaterchef Giron Sámi Teáhter.

"Vi ser fram emot detta fantastiska samarbete. Det är en stark och viktig historia som nu ska gestaltas på scen och spela i Uppsala såväl som på turné ute i landet" - Petra Brylander, teaterchef Uppsala stadsteater. 

Herrarna satte oss hit regisseras av Malin Stenberg. För manus står Stina Oscarson. Premiären spelas på Uppsala stadsteater i januari 2024, föreställningen går sedan på turné i Sápmi och Sverige.

Läs mer om Giron Sámi Teáhter.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Uppsala stadsteater
Uppsala stadsteaterUppsala stadsteater är Sveriges tredje största stadsteater. Vår vision är att skapa omvälvande scenkonst av högsta kvalitet som berör och utmanar i nuet och in i framtiden. Vi har också ett löfte: att beröra bortom föreställningen.

Repertoaren är bred och innehåller klassiker såväl som innovativ scenkonst, komedi och bråddjup dramatik för publik i alla åldrar.

Följ Uppsala stadsteater

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala stadsteater

Uppsala stadsteater presenterar: "Nutella möter. En fabulös intervjuserie om vetenskapen" Urpremiär 13 april10.3.2023 10:15:05 CET | Pressmeddelande

Nutella, känd från duon Grace & Nutella, är en drag queen med många strängar på sin lyra. Graciöst rör hon rör sig sömlöst från klubbdrottning till värdinna och konferencier av yttersta toppklass. Men nu är det äntligen dags för Nutella att ta plats på Uppsala stadsteater! Med värme, humor och en gnutta allvar bjuder Nutella in forskare och författare att berätta om just deras specialämne. Först ut är Åsa Berggren, professor vid institutionen för ekologi, SLU.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum