Högskolan i Halmstad

Hibaq Yussuf och Frida Stranne får Högskolan i Halmstads pedagogiska pris respektive pris för samverkan och innovation

Dela

Hibaq Yussuf, universitetsadjunkt i omvårdnad, får Högskolan i Halmstads pedagogiska pris år 2020, bland annat för sitt stora engagemang och brinnande intresse för undervisning. Frida Stranne, universitetslektor med särskilt forskningsfokus på amerikansk politik och samhällsutveckling, får Högskolans pris för samverkan och innovation, bland annat för sitt långvariga arbete att dela med sig av kunskap, inte minst som efterfrågad expert i medierna.

Hibaq Yussuf och Frida Stranne prisas för sina insatser.
Hibaq Yussuf och Frida Stranne prisas för sina insatser.

Hibaq Yussuf får 2020 års pedagogiska pris

– Det är vansinnigt roligt! säger Hibaq Yussuf om att få det pedagogiska priset. När man jobbar med något vill man också vara bra på det, särskilt när det handlar om pedagogik. Pedagogik handlar om att nå fram till en annan person, är man inte bra på det lyckas man inte heller som lärare. I det här yrket möter jag så många olika människor som börjar på så olika nivåer. Då krävs det att jag som lärare försöker nå och stimulera alla, trots skillnaderna. Det här priset är ett tecken på att jag har lyckats med det.

Hibaq Yussuf menar att som lärare behöver du vara lyhörd och inkluderande för att skapa trygghet i lärsituationen. Lyckas man med det, då kan man också fortsätta att pusha studenterna lite till. Den bästa undervisningssituationen är ett samspel mellan lärare och studenter.

I rådande pandemi har den mesta av undervisningen i år varit distansundervisning, något som ställer särskilda krav på både lärare och studenter. 

– Jag undervisar på teoretiska kurser och det har krävts ett annat sätt att tänka när det är distansundervisning. Det är svårt att veta om man når studenterna via en skärm, det blir inte samma interaktion som i ett fysiskt klassrum. 

Hibaq Yussuf jobbar mycket med att ställa frågor, både själv och att uppmuntra studenterna att göra det. Hon säger till sina studenter att avbryta henne och ställa frågor, och hon formulerar även egna frågor som hon tror att studenterna har. I ett fysiskt klassrum kan hon läsa av om studenterna undrar något. Det är mycket svårare att göra digitalt via en datorskärm. I särskilt kritiska moment drar Hibaq Yussuf ned på undervisningstakten för att verkligen försäkra sig om att alla hänger med och får möjlighet att ställa frågor.

Högskolan i Halmstad delar årligen ut ett pedagogiskt pris till en framgångsrik lärare som med kunnande och entusiasm har haft avgörande effekt på studenters studieresultat och bidragit till utvecklingen av tillämpad högskolepedagogik. Genom det pedagogiska priset vill Högskolan stimulera och lyfta fram god högskolepedagogik och samtidigt bidra till den nationella utvecklingen av högre undervisning. Årets nomineringsomgång slår dubbla rekord i antalet nomineringar. Både antalet nomineringar och antalet lärare som är nominerade överträffar alla tidigare år sedan det pedagogiska priset instiftades år 2007. Totalt har 249 nomineringar inkommit, varav 244 från studenter.

Frida Stranne får 2020 års pris för samverkan och innovation

Frida Stranne är en mycket efterfrågad expertkommentator och föreläsare vad gäller frågor om amerikansk politik och samhällsutveckling. Listan på åtaganden kan göras lång! I höst har vi bland annat kunnat se och höra när hon på olika sätt har bidragit med kunskap om USA i TV4, och via krönikor och en reportageserie i Expressen. Hon driver dessutom bloggen och podden Amerikaanalys tillsammans med forskarkollegor.

Den offentliga rollen har medfört ett ständigt växande nätverk av allt från politiker, kulturarbetare, och näringslivsrepresentanter till andra debattörer, journalister och författare. Människor med kompetenser som ger Frida Stranne helt andra perspektiv på det forskningsområde som hon ägnar sig åt.

– Det är fantastiskt roligt och spännande att jag genom mitt arbete hamnar i så många sammanhang som jag aldrig annars hade fått vara med i. Jag lär mig så mycket i möten med människor som har mött USA på andra sätt än jag själv har gjort och tittar på det med andra ögon. Jag har alltid brunnit för att hämta intryck och ta lärdomar av andra verksamheter – och av andra människor. Våra samhällsutmaningar kräver att vi letar nya möjligheter överallt och försöker klustra ihop kompetenser till en helhet. Det är svårt, men det är så jag alltid försöker att arbeta, genom att möta andra, lära av dem och dela med mig av det som jag kan och vet något om.

En annan viktig drivkraft för Frida Stranne är att hon genom sin forskning har upplevt att bilden av USA i Sverige har varit ytlig och till delar problematisk, något som hon har velat försöka att förändra.

– I dagens samhällsklimat är det viktigare än någonsin att som forskare finnas med och stå stadigt när det blåser vindar av desinformation och fritt tyckande överallt. 

Priset för samverkan och innovation uppmärksammar framgångar och insatser som har att göra med nyttiggörande, innovation och samverkan. Priset delas ut till den person eller grupp av personer som har varit särskilt framgångsrik i – att genom samverkan – utveckla och stärka samhällsnyttan i Högskolan i Halmstads utbildning och forskning.

– Det är alltid trevligt att få ett erkännande när man har slitit hårt för något, säger Frida Stranne om att bli prisad för för att vara särskilt bra på att samverka.

Kontakt

Hibaq Yussuf, universitetsadjunkt, telefon 070-636 89 83

Frida Stranne, universitetslektor, 070-424 58 66

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Hibaq Yussuf och Frida Stranne prisas för sina insatser.
Hibaq Yussuf och Frida Stranne prisas för sina insatser.
Ladda ned bild
Hibaq Yussuf. Fotograf: Magnus Karlsson
Hibaq Yussuf. Fotograf: Magnus Karlsson
Ladda ned bild
Frida Stranne. Fotograf: Tove Falk Olsson
Frida Stranne. Fotograf: Tove Falk Olsson
Ladda ned bild

Länkar

Om

Högskolan i Halmstad
Högskolan i Halmstad
Box 823 (Besöksadress: Kristian IV:s väg 3)
301 18 Halmstad

035-16 71 00https://www.hh.se/

Det innovationsdrivande lärosätet

Högskolan i Halmstad är känd för sina verklighetsförankrade utbildningar och små studentgrupper. Forskningen är internationellt välrenommerad och bedrivs i tvärvetenskapliga innovations- och forskningsmiljöer. Lärosätet har två profilområden, Hälsoinnovation samt Smarta städer och samhällen, och deltar aktivt i samhälls­utvecklingen genom omfattande samverkan med både näringsliv och offentlig sektor.

Följ Högskolan i Halmstad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Högskolan i Halmstad

Studenterna i det branddrabbade huset mår väl efter omständigheterna7.4.2021 15:46:24 CEST | Pressmeddelande

Natten till i dag, den 7 april, brann det i ett hus på Östra stranden i Halmstad. Det är ett flerfamiljshus där det bland annat bor personer som studerar vid Högskolan i Halmstad. Det är ett tiotal studenter som har uppgivit att de är skrivna på en adress i det branddrabbade området. De har blivit kontaktade av Högskolan och mår under omständigheterna bra. Det kan dock finnas fler studenter som är drabbade av branden men som inte är skrivna på en adress i området, och de uppmanas att ta kontakt med Högskolan.

Internationell utbildningskonferens framflyttad31.3.2021 13:21:43 CEST | Pressmeddelande

Högskolan i Halmstad är ett av de lärosäten som skulle ha varit värd för Europas största utbildningskonferens, EAIE 2021, i Göteborg den 7–10 september i år. På grund av den fortsatt osäkra situationen kring resande och offentliga sammankomster har European Association for International Education (EAIE) beslutat att flytta fram årets konferens. Arrangörerna arbetar nu, tillsammans med konsortiet av värdlärosäten samt Svenska Mässan i Göteborg, för att konferensen ska kunna genomföras under 2025 i stället.

Högskolan i Halmstads campus stänger efter smittoutbrott på studentboende29.3.2021 16:23:12 CEST | Pressmeddelande

Högskolan i Halmstad har beslutat att stänga campus helt för studenter från den 30 mars till och med den 11 april. Detta för att hejda smittspridningen efter ett bekräftat större covid-19-utbrott som startade efter en fest på studentboendet Krusbäret. På måndagseftermiddagen var 46 studenter bekräftat smittade och antalet har fördubblats sedan i fredags. Även studenter utanför Krusbäret har bekräftats smittade.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum