High Chaparral Museum på auktion – lägg bud på ett stycke svensk historia

Dela

Helsingborgs Auktionsverk, en del av Lauritz.com gruppen där även Stockholms Auktionsverk ingår, har fått i uppdrag att sälja hela det imponerande Big Bengt Museum, som i över 50 år varit en stor och viktig del av den folkkära nöjesparken High Chaparral i Småland.

Stora delar av Big Bengts samling kommer att säljas på en traditionell auktion 19–21 oktober på High Chaparral, men just nu har du en unik chans att lägga bud på 5 utvalda föremål från samlingen. Se de 5 auktionerna här. Auktionerna avslutas den 16 augusti. Här hittar du till exempel den legendariska speedwayföraren Varg-Olle Nygrens motorcykel från cirka 1950 och ett gigantiskt verk med westernmotiv av konstnären Ernst Georg Hildebrand. På målningen figurerar bland annat självaste Big Bengt och verket mäter cirka 2 x 3 meter.

På auktion just nu finns också en fantastisk röd vintage-tivolivagn med High Chaparral-logga. Vagnen har använts på plats och bär på många minnen om livet på nöjesparken. Du kan också bjuda på ett par imponerande gasdrivna gatlyktor tillverkade av svenska Armaturfabriken Carl Holmberg på 1800-talet. Dessa mycket höga gatlyktor ingick i Big Bengts personliga samling innan de blev en del av utställningen på High Chaparral. Sist men inte minst kan du i väntan på den stora auktionen i oktober lägga bud på ett par flera meter höga hästskulpturer i trä som Big Bengt förälskade sig i under en resa i Asien.

Big Bengt (1922–2016) var en legendarisk entreprenör, affärsman och passionerad samlare. Han älskade den amerikanska vilda västern och fascinerades av utvandringen från Småland till Amerika under 1800-talet och 1900-talets början. Detta intresse blev också en stor och viktig del av hans karriär och ledde till en mängd resor över hela världen. Under resorna köpte och bytte Bengt till sig allt från antika skrivmaskiner, jaktflyg, bilar, leksaker, möbler, konst och mycket mer. Det som Bengt samlade och bytte till sig utvecklades med tiden till en större samling som under många år varit en fast utställning på nöjesparken High Chaparral. High Chaparral grundade Big Bengt redan 1966. Det är en westerninspirerad park med upplevelser, scenshower och utställningar som utgår från Big Bengts passion för vilda västern. För Big Bengt var High Chaparral ett manifest för frihet. I dag är det en av Sveriges mest kända turistattraktioner.
Big Bengts imponerande samling, som alltså huvudsakligen kommer att auktioneras ut i oktober, innehåller veteranbilar, motorcyklar, mopeder, stationära motorer, ångdrivna lokomobiler, leksaker, möbler, emaljskyltar, antika radioapparater, nautica, konst, målningar och mycket mer.

Big Bengt-auktionen äger rum på High Chaparral i Småland 19–21 oktober.

Kontakter

ASTRID-LOUISE LIDFORSEN
Project Manager
Phone: +46 (0)762-881031

Bilder

Länkar

Om

Stockholms AuktionsverkFölj Stockholms Auktionsverk

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms Auktionsverk

Niclas Forsman lämnar sin tjänst som VD på Stockholms Auktionsverk15.3.2018 17:21Pressmeddelande

Niclas Forsman har valt att träda tillbaka som VD för Stockholms Auktionsverk efter 21 år på posten. Under hans ledning har Auktionsverket tagit steget in i ett nytt årtusende och presenterat konst, konsthantverk, design och antikviteter av högsta klass för allmänheten. Inte bara som handelsplats, utan också som kulturinstitution och kunskapscenter som förmedlat konst och konsthistoria på ett suveränt och respektfullt sätt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum