Stockholms stad

Himlen hänger stjärnsvart - Kulturskolan arrangerar Luciafirande i Stockholms stadshus

Dela

I detta annorlunda Luciafirande den 12 december gestaltas en magisk saga där en av Sveriges främsta barn- och ungdomsförfattare, Ulf Stark, har skrivit manus.

Föreställningen illustrerar den längsta natten. Natten då folktrons gamla väsen vaknar upp ur skrymslen och vrår. Det är den natt då skuggorna får liv, Bergatrollet slipper gömma sig för solen och den kalla Isdrottningen härskar. Det är också natten då året vänder. Sankta Lucia kommer med sina välkända luciasånger och vi går mot ljusare tider.

Manusförfattaren Ulf Stark säger:

"Jag såg Kulturskolans luciafirande förra året; dans, musik, dramatik och fantastiska barn! Det fick mig att så smått fundera över solens barn, över troll och isdrottningar. Och över Kulturskolan, detta ljus i mörkret som tänder kreativiteten hos barnen."

Stämningsfulla sånger, pampiga orkesterstycken och dansande väsen blandas med spännande teaterkaraktärer på Luciafirandet i Stockholms stadshus. Med hundratals medverkande elever i åldrarna 8–22 år, boende i hela Stockholms stad, är det här en av de största luciaföreställningarna som går att se i huvudstaden.

Fakta om Himlen hänger stjärnsvart

Datum: Måndag den 12 december 2016
Plats: Blå hallen, Stockholms stadshus
Tid
: Kl. 19.30-20.45. Insläpp av publik 19.00
Biljetter: Säljs på Tickster. 0–22 år: 70 kr / Över 22 år: 190 kr

 

Pressträffar

Träffa medverkande elever och producenter
Söndag den 4 december, Kulturskolans lokaler i Bromma, Kapplandstrappan (Brommaplan), kl. 10-14. Kontaktperson: Anna Sörensen, telefon +46 76 129 48 30

Träffa manusförfattaren Ulf Stark
Ulf Stark finns på plats i Stockholms stadshus måndag den 12 december kl. 18-19.

 

Presskontakt - Projektledare och producenter

Anna Sörensen
Kulturskolan Stockholm
anna.sorensen@stockholm.se
+46 76 129 48 30

Sabina Forsberg
Kulturskolan Stockholm
sabina.forsberg@stockholm.se
+46 76 129 39 99

Intervju med en av huvudrollsinnehavarna

Vi träffar Hektor i tunnelbanan på väg till teaterrepetitionerna på Kulturskolan Stockholm i Gröndal. Foto: Mattias Prodromou Dahlqvist

Hej Hektor! 

Hur kommer det sig att just du gör en av huvudrollerna, Stjärngossen, i Kulturskolans Luciaföreställning ”Himlen hänger stjärnsvart”?

"Jag älskar att spela teater. Det var mina föräldrar som tog med mig till Kulturskolan Stockholm i Gröndal när jag var 6 år och jag hade åldern inne för att få börja. Jag tyckte direkt att det var jättekul och nu gör jag allt jag kan för att inte missa veckans teatertillfälle varje tisdagkväll. Detta är min 20:e termin, och då är det ju kul att fira det med att vara med på det här."

Visst är det första gången du är med i en så stor föreställning?

"Ja. Jag började fundera över hur många gånger jag faktiskt har tackat nej till uppsättningar, för att sen i efterhand sitta med i publiken och titta på mina kompisar som uppträder. Det gjorde att när nu chansen dök upp igen att få stå på en stor scen med ett fyllt stadshus som publik i Blå hallen, då tog jag den direkt. Nu är jag redo! 

Förutom att jag sett Blå hallen på tv så har jag varit inne i stadshuset med kompisar på en rundvandring, och nu har vi i teatergruppen varit där för att få en känsla. Det kommer att bli så häftigt att stå på en så stor scen i en så stor lokal.

Det kan vara lättare att slippa den intima närheten som en teater för cirka 50 personer i publiken ger, mot nu över 1000 personer i stadshuset. Jag jobbar mycket nu med min röst för att nå ut bra till sista raden. Det är väldigt nervös, och jag vet faktiskt inte riktig hur jag ska hantera nervositeten. Jag försöker bli av med energin genom att ge mig ut och springa och göra helt andra saker." 

Hur gör du nu då för att kunna tolka rollen som stjärngosse?

"Ja du, haha. Jag står framför spegeln och repeterar mitt manus, och försöker sätta mig in i hur det ska bli. Senaste rollen jag gjorde på Kulturskolan var en seriemördare. Jag älskade den rollen. Då tittade jag på skräckfilmer, lyssnade på hur de onda karaktärerna lät, deras ansiktsuttryck.

Det är just det jag gillar med att spela teater. Oavsett om jag är en mördare eller stjärngosse så älskar jag att gå in och arbeta fram en karaktär. Man slipper vara sig själv. Att stå på scen och vara en annan person. Då gör jag allt för att inte jag som Hektor syns, utan helt gå in i min tolkning."

Vet du några som redan köpt biljetter och kommer för att titta?

"Familjen kommer att vara där och stötta, vilket känns jättebra. Jag har också sagt till några kompisar på Globala gymnasiet vid Hornstull/Zinkensdamm där jag går media och estetiska programmet."

Nyckelord

Bilder

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Hantverkargatan 3
105 35 Stockholm

+46 8 508 290 00http://stockholm.se/presskontakt

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss till exempel i skolan, på äldreboenden, i parken och när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med en hög grad av decentraliserat ansvar. Det innebär att besluten i stor utsträckning fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Årets Bragdpris till stockholmarna för insatserna i samband med terrorattacken 7 april27.10.2017 09:35Pressmeddelande

Priset för Årets Bragd gick till Alla stockholmare för de gemensamma insatserna i samband med terrorattacken den 7 april 2017. Det stod klart när Säkerhetsbranschens egen gala Security Awards gick av stapeln torsdag den 26 oktober. Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) var på plats för att ta emot priset tillsammans med oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Stockholms läns musik- och kulturskolor blickar framåt24.10.2017 12:05Pressmeddelande

Kulturskolan är vår viktigaste verksamhet för barns och ungdomars möjlighet att själva skapa kultur. Därför möts nu drygt 700 medarbetare från Stockholms läns musik- och kulturskolor för att utbyta erfarenheter, blicka mot framtiden och diskutera möjligheter och utmaningar. Konferensen går i linje med regeringens satsningar på kulturskolan och öppnas av Sveriges kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Urval ur dagens program: Sverker Härd, direktör vid Myndigheten för kulturanalys, presenterar kulturen i siffror. Tobias Karlsson känd, från TV4:s ”Let’s Dance”, berättar om hur han som 8-åring började dansa och sedan under många år levde med både mobbing och en dansvärld fylld av beröm och ryggklapp. Torbjörn Neiman, utvecklingschef vid SLL:s kulturförvaltning, berättar om projektet ”Regionalt utvecklad kulturskola”, som drivs av Stockholms läns kommuner tillsammans med bland andra Stockholms läns landstings kulturförvaltning. Carina Hauge-Rouass, prefekt för Institutionen

Grattis till Årets lärare och Årets lärarteam inom vuxenutbildning!20.10.2017 16:55Pressmeddelande

Den 19 oktober utsågs vinnarna av priserna Årets lärare och Årets arbetsteam i Stockholm 2017 i kategorin vuxenutbildning. – Lärarna är skolans ryggrad och vi vill gärna ta den här chansen att tacka alla som jobbar med vuxenutbildningen i Stockholm för deras fenomenala arbete, säger Bengt Jönsson som är chef för Vuxenutbildning Stockholm. Prisets syfte är att lyfta fram lärare och lärarlag inom vuxenutbildningen som utmärker sig för särskilt goda insatser i undervisningssituationen. Prissumman är 10.000 kronor till den vinnande läraren och 50.000 till arbetsteamen. Prispengarna ska användas till kompetensutveckling. – Vinnarna är lärare som gör det lilla extra, som är goda pedagoger och ledare samtidigt som de involverar och väcker intresset hos sina elever. Vi fick fina nomineringar i år och vi har gratulerat alla som var nominerade genom att uppvakta dem på deras arbetsplatser med diplom och tårta, berättar Bengt Jönsson. Motiveringen för Årets lärare 2017, Li Zheng, från OLU Omsorgs

Besök vuxmässan på Kulturhuset Stadsteatern 19 och 20 oktober17.10.2017 15:08Pressmeddelande

Stockholms stads årliga vuxenutbildningsmässa är öppen för alla. Här kan stockholmarna ta del av alla stadens utbildningar som erbjuds genom komvux, yrkeshögskolan, sfi, och särvux. På plats kan besökarna få information om, råd kring och jämföra ett stort antal både teoretiska och yrkesinriktade vuxenutbildningar, inte minst inom bristyrken, där chansen att få jobb är mycket stor. Stort utbud av utbildningar i Stockholm Vuxenutbildningscentrum finns med på plats för att hjälpa besökarna hitta rätt i utbudet. Mässan vänder sig till den som vill studera och bli en av 45 000 personer som går en vuxenutbildning i år. Mässan äger rum varje höst sedan många år tillbaka. –Vuxenutbildningen är högaktuell, aldrig tidigare har vi haft så många som studerar hos oss. Arbetsmarknaden rör sig snabbt och stockholmarna har goda möjligheter att utbilda sig eller uppdatera sina kunskaper när det behövs så att arbetsgivare kan hitta den kompetens de behöver, säger Bengt Jönsson, chef för Vuxenutbildning

Joanna Rubin Dranger – 2018 års juryordförande för Stockholms stads kulturpriser12.10.2017 17:35Pressmeddelande

Stockholms stad delar varje år ut sju priser till kulturutövare eller möjliggörare som har stor betydelse för staden och dess kulturliv. Till ny ordförande för 2018 års jury för Stockholms stads kulturpriser föreslås Joanna Rubin Dranger som är illustratör, författare, serietecknare och professor vid Konstfack. Stockholms kulturnämnd har i uppdrag av kommunstyrelsen att lämna förslag till kandidater för Stockholms stads kulturpriser. Förslaget tas fram av en externt engagerad jury utifrån de nomineringar som stockholmarna skickar in. Vid kommande kulturnämnd den 17 oktober beslutas valet av juryns ordförande.  Kulturnämndens ordförande Roger Mogert är nöjd med förslaget.  – Stadens kulturpriser har en imponerande historia av att uppmärksamma och premiera människor som betytt mycket för staden och dess kulturliv. Joanna Rubin Dranger är en mycket bra ordförande att föra vidare prisets stolta historia, säger kulturborgarråd Roger Mogert.  Stockholms stads kulturpriser delas ut vid en pri

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum