Stockholms stad

Himlen hänger stjärnsvart - Kulturskolan arrangerar Luciafirande i Stockholms stadshus

Dela

I detta annorlunda Luciafirande den 12 december gestaltas en magisk saga där en av Sveriges främsta barn- och ungdomsförfattare, Ulf Stark, har skrivit manus.

Föreställningen illustrerar den längsta natten. Natten då folktrons gamla väsen vaknar upp ur skrymslen och vrår. Det är den natt då skuggorna får liv, Bergatrollet slipper gömma sig för solen och den kalla Isdrottningen härskar. Det är också natten då året vänder. Sankta Lucia kommer med sina välkända luciasånger och vi går mot ljusare tider.

Manusförfattaren Ulf Stark säger:

"Jag såg Kulturskolans luciafirande förra året; dans, musik, dramatik och fantastiska barn! Det fick mig att så smått fundera över solens barn, över troll och isdrottningar. Och över Kulturskolan, detta ljus i mörkret som tänder kreativiteten hos barnen."

Stämningsfulla sånger, pampiga orkesterstycken och dansande väsen blandas med spännande teaterkaraktärer på Luciafirandet i Stockholms stadshus. Med hundratals medverkande elever i åldrarna 8–22 år, boende i hela Stockholms stad, är det här en av de största luciaföreställningarna som går att se i huvudstaden.

Fakta om Himlen hänger stjärnsvart

Datum: Måndag den 12 december 2016
Plats: Blå hallen, Stockholms stadshus
Tid
: Kl. 19.30-20.45. Insläpp av publik 19.00
Biljetter: Säljs på Tickster. 0–22 år: 70 kr / Över 22 år: 190 kr

 

Pressträffar

Träffa medverkande elever och producenter
Söndag den 4 december, Kulturskolans lokaler i Bromma, Kapplandstrappan (Brommaplan), kl. 10-14. Kontaktperson: Anna Sörensen, telefon +46 76 129 48 30

Träffa manusförfattaren Ulf Stark
Ulf Stark finns på plats i Stockholms stadshus måndag den 12 december kl. 18-19.

 

Presskontakt - Projektledare och producenter

Anna Sörensen
Kulturskolan Stockholm
anna.sorensen@stockholm.se
+46 76 129 48 30

Sabina Forsberg
Kulturskolan Stockholm
sabina.forsberg@stockholm.se
+46 76 129 39 99

Intervju med en av huvudrollsinnehavarna

Vi träffar Hektor i tunnelbanan på väg till teaterrepetitionerna på Kulturskolan Stockholm i Gröndal. Foto: Mattias Prodromou Dahlqvist

Hej Hektor! 

Hur kommer det sig att just du gör en av huvudrollerna, Stjärngossen, i Kulturskolans Luciaföreställning ”Himlen hänger stjärnsvart”?

"Jag älskar att spela teater. Det var mina föräldrar som tog med mig till Kulturskolan Stockholm i Gröndal när jag var 6 år och jag hade åldern inne för att få börja. Jag tyckte direkt att det var jättekul och nu gör jag allt jag kan för att inte missa veckans teatertillfälle varje tisdagkväll. Detta är min 20:e termin, och då är det ju kul att fira det med att vara med på det här."

Visst är det första gången du är med i en så stor föreställning?

"Ja. Jag började fundera över hur många gånger jag faktiskt har tackat nej till uppsättningar, för att sen i efterhand sitta med i publiken och titta på mina kompisar som uppträder. Det gjorde att när nu chansen dök upp igen att få stå på en stor scen med ett fyllt stadshus som publik i Blå hallen, då tog jag den direkt. Nu är jag redo! 

Förutom att jag sett Blå hallen på tv så har jag varit inne i stadshuset med kompisar på en rundvandring, och nu har vi i teatergruppen varit där för att få en känsla. Det kommer att bli så häftigt att stå på en så stor scen i en så stor lokal.

Det kan vara lättare att slippa den intima närheten som en teater för cirka 50 personer i publiken ger, mot nu över 1000 personer i stadshuset. Jag jobbar mycket nu med min röst för att nå ut bra till sista raden. Det är väldigt nervös, och jag vet faktiskt inte riktig hur jag ska hantera nervositeten. Jag försöker bli av med energin genom att ge mig ut och springa och göra helt andra saker." 

Hur gör du nu då för att kunna tolka rollen som stjärngosse?

"Ja du, haha. Jag står framför spegeln och repeterar mitt manus, och försöker sätta mig in i hur det ska bli. Senaste rollen jag gjorde på Kulturskolan var en seriemördare. Jag älskade den rollen. Då tittade jag på skräckfilmer, lyssnade på hur de onda karaktärerna lät, deras ansiktsuttryck.

Det är just det jag gillar med att spela teater. Oavsett om jag är en mördare eller stjärngosse så älskar jag att gå in och arbeta fram en karaktär. Man slipper vara sig själv. Att stå på scen och vara en annan person. Då gör jag allt för att inte jag som Hektor syns, utan helt gå in i min tolkning."

Vet du några som redan köpt biljetter och kommer för att titta?

"Familjen kommer att vara där och stötta, vilket känns jättebra. Jag har också sagt till några kompisar på Globala gymnasiet vid Hornstull/Zinkensdamm där jag går media och estetiska programmet."

Nyckelord

Bilder

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://stockholm.se

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum