Svenska kyrkan

Historia skrivs i Lund och Malmö

Dela

- Vi är redo att säga offentligt att katoliker och lutheraner är på väg från konflikt till gemenskap och att det viktigaste har vi gemensamt: evangeliet om Jesus Kristus. Det budskapet ska vi levandegöra i morgon i Lunds domkyrka och på Malmö arena.

Ärkebiskop Antje Jackelén och biskop Anders Arborelius ser fram emot den historiska dagen i Lund och Malmö. Foto: Magnus Aronson
 

Det säger ärkebiskop Antje Jackelén med anledning av att Vatikanen och Lutherska världsförbundet under rubriken ”The Joint Commemoration” uppmärksammar reformationens 500-års minne i Lund och Malmö imorgon. 

Programmet innefattar en gemensam gudstjänst i Lunds domkyrka samt ett event i Malmö Arena med 10 000 deltagare. På plats finns påve Franciskus tillsammans med ordföranden för Lutherska världsförbundet, biskop Munib Younan och generalsekreteraren Martin Junge. Även ärkebiskop Antje Jackelén och Sveriges katolske biskop Anders Arborelius medverkar. Gudstjänsten direktsänds i SVT.

 Programmet för 31 oktober i sin helhet.

- Vi är glada och överväldigade av att påve Franciskus har velat komma hit för att ta detta historiska steg. Reformationen och påven var tidigare motsatta saker. Nu ser vi att det finns en djup förbindelse mellan reformationens anda och det katolska arvet, säger biskop Anders Arborelius.

Både ärkebiskop Antje och biskop Anders ser fram emot en historisk dag.

– En av vår tids stora frågor är: vad kan vi hoppas på? Nu lägger vi en grund till att bli befriade att gå ut i tjänst för världen tillsammans i hoppet, säger ärkebiskopen.

På tisdag klockan 09.30 hålls en katolsk mässa på Swedbank Stadion i Malmö med påve Franciskus. Allmän ackreditering för The Joint Commemoration gäller även här.

Läs mer: http://www.lund2016.net/

Ackreditering 
Allmän eller särskild ackreditering krävs för pressplatser på mottagningen på Malmö Airport, gudstjänsten i Lunds domkyrka, eventet i Malmö Arena och mässan på Swedbank stadion.

Pressfoto 
Pressfoton från dagen kommer löpande att läggas ut på http://www.lund2016.net/press-photos-videos/

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Europeiskt juluttalande för asylrätten och ett värdigt flyktingmottagande5.12.2018 07:54Pressmeddelande

Ärkebiskop Antje Jackelén har tillsammans med ett 30-tal europeiska kyrkoledare skrivit under ett uttalande för asylrätten och upprätthållande av värdighet i mottagandet av människor på flykt. Uttalandet överlämnades igår till Europaparlamentets förste vice talman, Mairead McGuinness, under en ceremoni i Bryssel. I uttalandet uppmanar kyrkoledarna Europas stater, invånare och politiska ledare att värna människovärdet och inte bli likgiltiga inför andras lidande.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum