Svenska Orienteringsförbundet

Historisk seger för Stora Tuna på Jukola - Fyra bröder i vinnarlaget

Dela

Det blev svensk seger när världens största orienteringsstafett Jukola avgjordes i Finland. Och noterbart är att segrande Stora Tuna hade fyra bröder Svensk med i sitt lag. - Jäkligt skönt att jag kunde hålla ihop det, säger slutmannen Emil Svensk.

Stora Tuna OK imponerade stort när de fick en efterlängtad fullträff på Jukola, då årets upplaga av tävlingen avgjordes i Kangasala utanför Tammerfors.
Växlingsplaceringarna efter respektive sträcka var 4, 3, 2, 3, 2, 2, 1, vilket säger det mesta om prestationen.
På slutsträckan avgjorde Emil Svensk mot Matthias Kyburz, IL Tyrving och Florian Howald, Tampereen Pyrintö.
– Jag hade så bra utgångsläge man kunde få. Killarna serverade bra och det var upp till mig. Jäkligt skönt att jag kunde hålla ihop det, säger Emil.
Två välmeriterade och starka schweizare kunde inte stoppa Emil Svensk och Stora Tuna den här dagen.

Hur gick tankarna under loppet?
– Jag körde mig eget race. Körde hårt och tänkte inte så mycket på var jag hade de andra. Jag anade att jag var först efter ett tag men sen sprang jag riktigt dåligt på långsträckan och trodde de var före. Men när jag kom till vätskekontrollen såg funktionärerna så förvånade ut så då tänkte jag att jag är nog först ändå, berättar Emil.
Det var mycket som var speciellt med segern för Stora Tuna. Det var klubbens första seger på Jukola. Det var med stor säkerhet också första gången ett lag vann med fyra bröder i laguppställningen - kvartetten Joakim, Emil, Jesper och Viktor Svensk. I laget ingick dessutom Anton Sjökvist, Henrik Johannesson och Olle Kalered.
Det var också svenska löpare i både andraplacerade Tyrving och tredje laget i mål, Tampereen Pyrintö. Olle Boström växlade som tvåa för Tyrving efter sträcka fyra och den han hade före sig var Johan Runesson i Tampereen.
Andra svensklag blev OK Linné som fyra. Uppsalalaget var en bit efter på de första sträckorna men jobbade sig upp genom fältet. IFK Göteborg var också med i matchen men tappade för mycket på sträcka fem och laget fick nöja sig med femte plats.

På damsidan, där Venla-kavlen avgjordes under lördagseftermiddagen, var IFK Göteborg med i kampen om segern. Sara Hagström gick ut i ledningen på slutsträckan men fick släppa förbi sig Fredrikstads Kamilla Olaussen.
Det norska laget vann till slut 3.40 före Hagströms IFK.
– Jag pressade allt från start men ändå kom Olaussen ifatt mig ganska snabbt. Det var tufft, berättar Hagström som ändå var glad över andraplatsen

KANGASALA, FINLAND Jukola: 1) Stora Tuna (Jesper Svensk, Henrik Johannesson, Olle Kalered, Joakim Svensk, Viktor Svensk, Anton Sjöqvist och Emil Svensk), 7.14.39, 2) Tyrving, Norge, +1.5.7, 3) Tampereen Pyrintö, Finland, +2.15, 4) Linné, +2.40, 5) IFK Göteborg, +4.49, 12) Södertälje-Nykvarn, +22.28, 17) Ärla, +29.29, 20) Hakarpspojkarna, +39.05.


Venla-stafetten: 1) Fredrikstad, Norge (Marianne Riddervold Kahrs, Marie Olaussen, Marianne Andersen, Kamilla Olaussen), 2.45.17, 2) IFK Göteborg (Miri Thrane Ödum, Kirsi Nurmi, Elin Månsson, Sara Hagström), +3.40, 3) Tampereen Pyrintö, Finland, 4.00, 4) Alfta-Ösa, +6.31, 9) Kåre, +8.30, 13) Stora Tuna, +9.31, 17) Lidingö, +11.44, 20) IFK Göteborg 2, +13.47.

Kontakter

Om

Svenska Orienteringsförbundet
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

010-4765360http://www.svenskorientering.se/

Svenska Orienteringsförbundet består av 600 föreningar med 84 000 medlemmar. Vi är en idrott för alla, med framgångsrika landslag, en omfattande tävlings- och ungdomsverksamhet samt aktiviteter som hittaut, naturpasset och motionsorientering för allmänheten. Våra medlemsföreningar arrangerar varje år runt 600 tävlingar och stora evenemang som Tiomila och O-Ringen.

Följ Svenska Orienteringsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Orienteringsförbundet

Succé för hittaut – rekordmånga väljer coronasäker motion med karta19.5.2020 11:32:28 CESTPressmeddelande

I princip alla idrottstävlingar är inställda med anledning av coronapandemin. Orienteringen däremot upplever en boom. Detta mycket tack vare de olika formerna av motionsorientering, där Svenska Orienteringsförbundets hittaut redan har slagit alla rekord. "I de här tiderna har idrotten en viktigare uppgift än någonsin att fylla. Att folk isoleras och blir stillasittande är livsfarligt. Det är fantastiskt kul att så många upptäcker hittaut", säger Susanne Söderholm, förbundschef.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum