Huddinge kommun - politik

Historisk skattesänkning och satsningar på tidiga insatser

Dela

Huddingeborna får mer i plånboken i koalitionens budgetförslag som presenterades idag. Ett systematiskt arbete med att effektivisera kommunens administration har skapat utrymme både för en sänkning av kommunalskatten med 30 öre och till att göra stora satsningar på förskolan, skolan och tryggheten.

- Denna historiska skattesänkning är viktig för Huddinges attraktivitet och det är både rimligt och rättvist att ge Huddingeborna återbäring på skatten samtidigt som vi prioriterar välfärdens kärna, säger Daniel Dronjak (M), kommunstyrelsens ordförande.

I och med sänkningen har koalitionen återställt skatten till en nivå som är lägre än den var före 2003 då den dåvarande socialdemokratiska majoriteten beslutade om en höjning med 70 öre, vilket placerade Huddinge som en av de kommuner som tar ut högst skatt i länet. Koalitionens mål på sikt är satt till länssnittet som förnärvarande är 19,06%.

- Det finns ingen anledning till att Huddingeborna ska betala mer i skatt än vad man gör i övriga kommuner i Stockholms län, fortsätter Daniel Dronjak.

De senaste åren har man i Huddinge bedrivit ett systematiskt arbete med att jämföra sig med kommuner som har liknande förutsättningar och som levererar bättre resultat till en lägre kostnad. Det har skapat ett utrymme för att sänka kommunalskatten och att samtidigt göra viktiga satsningar på välfärden.

- För att nå ut där det verkligen gör nytta gör vi riktade förstärkningar istället för generella uppräkningar. Totalt satsar vi 138 miljoner kronor nästa år varav de största tillskotten går till skolan (30 Mkr), förskolan (26 Mkr) och till ett trygghetspaket (15 Mkr), avslutar Daniel Dronjak.

Koalitionen är också överens om att sänka skatten ytterligare under år 2023 och 2024 med 10 öre för respektive år. Information kring de olika satsningarna kommuniceras löpande. Beslut fattas på kommunfullmäktige 8 november.

Kontakter

Dokument

Om

Huddinge kommun - politik
Kommunstyrelsens förvaltning
141 85 Huddinge kommun

http://huddinge.se

Välkommen till den styrande koalitionen i Huddinge

Huddinges styrande koalition består av Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Drevvikenpartiet, Kristdemokraterna och Huddingepartiet.

Huddinge har en ung befolkning och växer snabbt – med 110 000 invånare är vi den största kommunen i länet efter Stockholms stad. Huddinge ligger bara 15 minuter från Stockholm C och kännetecknas av stark utveckling, unika naturmiljöer och ett mångsidigt näringsliv.

Följ Huddinge kommun - politik

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Huddinge kommun - politik

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum