Svenska Afghanistankommittén

Historiskt hopp för fred i Afghanistan – fortsatt svenskt stöd behövs

Dela

Avtalet i Doha mellan USA och talibanerna ger historiskt hopp för Afghanistans civilbefolkning, som drabbats hårt under 18 år av väpnad konflikt. Fredsprocessen kan underlätta för Sverige att bistå med långsiktig utveckling. Samtidigt är det viktigt att rättigheterna för unga, kvinnor och personer med funktionsnedsättningar inte förhandlas bort.

– Det är banbrytande med ett avtal och inledd fredsprocess efter 18 år av väpnad konflikt. Svenska Afghanistankommittén ser fram emot att färre behöver drabbas av konflikten, så människor får en chans att bygga upp sina liv. Nu finns det förutsättningar för en fredlig utveckling, säger generalsekreterare Andreas Stefansson.

Nyligen kom FN-organet Unamas årsrapport, som berättar om två motsägande trender. Å ena sidan har antalet civila offer minskat under året, vilket äntligen vänder den dystra trenden de senaste åren med konstant förvärrad situation för Afghanistans civila. Å andra sidan tycks våldet på många sätt ha ökat och förvärrats.

– Fjolåret var ett av de dödligaste åren för civila i Afghanistan, och dessutom drabbades befolkningen av klimatrelaterade katastrofer. Omvärldens stöd är fortsatt avgörande. Sverige får inte överge Afghanistan utan måste fortsätta stödja folket att bygga upp landet. Det kommer att finnas många fallgropar i processen, särskilt efter presidentvalet, säger Andreas Stefansson, generalsekreterare Svenska Afghanistankommittén.

I presidentvalet, som hade rekordlågt valdeltagande, har Ashraf Ghani utsetts till vinnare med strax över hälften (50,64 procent) av de godkända rösterna. Den politiska stabiliteten har dock uteblivit då tvåan Abdullah Abdullah, som fick 39,52 procent, har aviserat att han avser bilda en parallell regering.

– Det är viktigt att Afghanistan har en tydlig politisk ledning som kan ta sig an och fortsätta jobba med landets viktiga frågor: hållbar fred, långsiktig utveckling och som svarar upp mot befolkningens rättigheter. Lika viktigt är att civilbefolkningens röster får höras och utforma freden. Rättigheterna för unga, kvinnor och personer med funktionsnedsättningar får inte förhandlas bort, säger Andreas Stefansson.

För vidare information

Andreas Stefansson, generalsekreterare, 0703–20 65 61

Mattias Bengtsson Byström, pressekreterare, 0703–980 969

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Svenska Afghanistankommittén
Svenska Afghanistankommittén
Malmgårdsvägen 63
116 38 Stockholm

08-545 818 40https://sak.se/

SAKs verksamhet riktar särskilt in sig på att nå ut till de allra mest utsatta grupperna. Därför bedrivs arbetet på den fattiga afghanska landsbygden och med särskild inriktning mot kvinnor, barn och människor med olika former av funktionsvariationer. Arbetet bedrivs alltid i ett nära samarbete med lokalbefolkningen. I Afghanistan arbetar vi med sjuk- och hälsovård, utbildning, rehabilitering av personer med funktionsnedsättningar samt försörjning och inflytande. Övergripande är arbetet med mänskliga rättigheter och genusfrågor.

SAK är en politiskt och religiöst obunden biståndsorganisation som finansieras av bland andra tusentals privatpersoner, Sida, EU och Världsbanken.

SAK är en ideell förening och grundades 1980 som en reaktion på Sovjetunionens invasion av Afghanistan.

Följ Svenska Afghanistankommittén

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Afghanistankommittén

Daniel Madhani ny landchef i Afghanistan för 6 000 anställda18.11.2019 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Daniel Madhani gör i dag sin första arbetsdag som landchef i Kabul för Svenska Afghanistankommitténs omkring 6 000 anställda i landet. Daniel kommer närmast från ett uppdrag som generalsekreterare för Swedo (före detta Qandil) och dessförinnan Project Playground. – Det som driver mig är att jobba för människor i utsatthet. Utmaningen i Afghanistan blir att nå ut i regionerna och på landsbygden för att jobba med unga, kvinnor, personer med funktionsnedsättning och människor på flykt. Säkerheten i landet har försämrats och antalet civila dödsoffer har skenat i den 40 år långa konflikten, säger Daniel Madhani, landchef i Kabul för Svenska Afghanistankommittén. I dag måndag 18 november gör Daniel Madhani sin första arbetsdag på plats på Kabulkontoret för Svenska Afghanistankommittén och dess omkring 6 000 anställda, varav 99 procent är afghaner. Närmast kommer Daniel Madhani från Swedo – The Swedish Development Aid Organization (före detta Qandil) där han var generalsekreterare. Tidigare h

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum