Djurens Rätt

Historiskt: Nära en och en halv miljon medborgare kräver stopp för burarna inom EU

Dela

Idag, den 2 oktober 2020, överlämnas det historiska medborgarinitiativet End The Cage Age till EU-kommissionen. Initiativet, som skrivits under av 1,4 miljoner EU-medborgare, handlar om att förbjuda burhållningen av djur inom lantbruket. Idag hålls över 300 miljoner grisar, hönor, kaniner, ankor, vaktlar och kalvar i burar runt om i EU.

I Sverige hålls fortfarande 500 000 hönor i burar i äggindustrin. Foto: Shutterstock/Veedant Sethia
I Sverige hålls fortfarande 500 000 hönor i burar i äggindustrin. Foto: Shutterstock/Veedant Sethia

– Att få stopp på burhållningen väcker ett enormt engagemang hos befolkningen inom EU, vilket medborgarinitiativet tydligt visar. Många reagerar starkt på bilder av hur det ser ut i industrierna idag där djur hålls i trånga burar där de ibland inte ens kan vända sig om, säger Camilla Bergvall, förbundsordförande för Djurens Rätt

Skulle ett burförbud träda i kraft inom EU påverkas bland annat äggindustrin i Sverige där omkring 500 000 hönor fortfarande hålls lagligt i burar. Djurens Rätt arbetar både mot att djurhållningen ska förbjudas inom EU samt att regeringen ska förbjuda den burhållning som fortfarande är tillåten i Sverige. 

End The Cage Age är det första medborgarinitiativet som rör förbättrat djurskydd inom EU som nu når fram hela vägen till kommissionen. Bakom initiativet finns ett samarbete mellan svenska Djurens Rätt och 170 andra ideella konsument-, miljö- och djurskyddsorganisationer runt om i Europa, med syftet att få stopp på den utbredda burhållningen inom EU. 

– Jag är oerhört stolt över att vi nu nått fram till den här milstolpen och tacksam för varenda underskrift. Vi kommer att fortsätta kämpa tills alla burar är borta både i Sverige och i EU, säger Camilla Bergvall

Initiativet lanserades år 2018 och lyckades på kort tid komma upp i de en miljon underskrifter som behövs för att förslaget ska läggas fram till kommissionen. Nästa steg i processen är att kommissionen tar ställning till hur de ska gå vidare med förslaget. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

I Sverige hålls fortfarande 500 000 hönor i burar i äggindustrin. Foto: Shutterstock/Veedant Sethia
I Sverige hålls fortfarande 500 000 hönor i burar i äggindustrin. Foto: Shutterstock/Veedant Sethia
Ladda ned bild

Länkar

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med omkring 50 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren. 

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

Minkfarmer stängs ned i Nederländerna på grund av covid-19 – åtgärder behövs i smittade Sverige26.10.2020 11:35:25 CETPressmeddelande

Enligt nederländska och danska experter är det sannolikt att flera anställda på minkfarmer fått covid-19 från just minkar. Att en minkfarm nu påträffats smittad i Sverige är extremt oroväckande. Med anledning av riskerna för både djurhälsa och människohälsa yrkade bland andra Djurens Rätt för en global stängning av alla minkfarmer redan i början av juni. Enbart nederländska politiker har lyssnat.

Djurens Rätt släpper ny rapport om växtbaserad mat i skola och förskola19.10.2020 08:41:41 CESTPressmeddelande

Intresset för växtbaserad mat saknar motstycke och försäljningen av produkter bedöms att mer än fördubblas till 2025. Enigheten bland forskare är stor kring att vi behöver minska på köttet, och i offentlig sektor strävar en majoritet av Sveriges kommuner efter att öka serveringen av växtbaserat i skolor och andra verksamheter. Åtgärden har stor potential att hjälpa dem att nå längre i sitt klimatarbete, samt att förenkla arbetet i köken genom att mindre tid behöver läggas på specialkost. Om detta handlar Djurens Rätts nya faktarapport Mer växtbaserat i skola och förskola, men hur?

Pressinbjudan: Webbinarium om växtbaserad mat i skola och förskola12.10.2020 08:00:00 CESTPressinbjudan

Intresset för växtbaserad mat saknar motstycke och försäljningen av produkter bedöms att mer än fördubblas till 2025. Enigheten bland forskare är stor kring att vi behöver minska på köttet, och i offentlig sektor strävar en majoritet av Sveriges kommuner efter att öka serveringen av växtbaserat i skolor och andra verksamheter. Men fortfarande så nekar närmare hälften av kommunerna veganskt till elever som efterfrågar det. Hur kommer vi vidare?

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum