Svenska Friidrottsförbundet

Historiskt nordiskt mästerskap i parafriidrott i Bollnäs

Dela

För första gången arrangeras det ett nordiskt mästerskap i parafriidrott. Och det blir på svensk mark. Bollnäs står värd för NM-premiären lördag-söndag. ”Det här blir en bra start för vår elit- och landslagssatsning”, säger landslagsledare Magnus Olsson.

Bollnäs har blivit en viktig plats för utvecklingen av svensk parafriidrott. I somras startades det upp en unik elit- och landslagssatsning med landslagsledare Magnus Olsson i spetsen. Och i helgen väntar det absolut första nordiska mästerskapet i parafriidrott. Sex lag deltar; Sverige, Norge, Finland, Danmark, Island och Färöarna.

- Det här blir spännande. Vi hoppas kunna få till ett riktigt bra mästerskap på hemmaplan. Vi högg direkt och tog chansen när den dök upp i dialogen med de nordiska länderna. Det här är en bra start för vår elit- och landslagssatsning i Bollnäs, säger landslagsledare Magnus Olsson och fortsätter:

- Det kommer bli en annorlunda tävling där vi ska använda oss av ett poängsystem som gör att alla klasser kan tävla emot varandra, vilket gör att det blir större startfält, säger han.

Sverige har den starkaste truppen

Sverige skickar en 21 namn stor trupp, och har den på förhand starkaste enligt Magnus Olsson.

- Ja, vi har den starkaste truppen. Sverige är starka i Norden, i synnerhet när det gäller framerunners och synnedsatta personer. Vi har några toppnamn som kommer, bland annat Tobias Jonsson och Olof Ryberg som båda är världsklass. Sen har vi några yngre, nyare namn som blir spännande, säger han.

Tre exempel på det är Joel Reinholdsson (Umedalen), Ellen Westling (Falun) och Bollnäs-baserade Martin Jansson, Rehns BK.

- Joel var bara tre tiondelar från medalj på EM i Krakow i somras och han sänkte sig ännu mer på SM. Så det är en kille att hålla koll på. Sen har vi Ellen som är bland världens främsta i längd i sin klass. Hon kan bli ett medaljhopp på Paralympics 2024. Och så Martin som också var med på EM där det blev två sjätteplatser, säger Magnus Olsson.  

Den svenska truppen i sin helhet finner ni här

Här hittar ni tidsprogram, startlistor och resultat

Kontakter

Bilder

Om

Svenska Friidrottsförbundet
Svenska Friidrottsförbundet
Heliosgatan 3
SE-120 30 Stockholm

010-476 53 30http://www.friidrott.se

Svensk Friidrott uppgift är att främja, utveckla, organisera och administrera friidrotten i Sverige, samt att företräda den internationellt och ansvara för landslagets verksamhet. Förbundet bildades 1895 och är ett av Sverige största idrottsförbund med drygt 600 000 medlemmar, organiserade i knappt 1 000 föreningar. I tillägg deltar varje år över en halv miljon svenskar i motionslopp och nästan var fjärde vuxen svensk löptränar minst en gång i veckan. Svensk Friidrott står för en idrott som är för alla, där man agerar tillsammans. En idrott som är trovärdig och hälsosam, trygg och glädjefylld.

Följ Svenska Friidrottsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Friidrottsförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum