Resia AB

Hit drömmer svenskarna om att resa i sommar – och hit reser de

Dela

I en SIFO-undersökning som gjordes på uppdrag av Resia inför sommaren 2018 ställdes frågan vart man drömmer om att resa i sommar. Svenskarna är eniga. Sverige, Grekland och Italien är länderna man drömmer om.

– Det är både glädjande och intressant att se att Sverige ligger i topp. Självklart är det en utmaning för oss i resebranschen, men samtidigt känns det bra att se att vi svenskar värnar om miljön och att vi uppskattar smultronställena runt hörnet. Att många även drömmer om Grekland och Italien glädjer mig då jag trodde att paradisöar som Fiji och Tahiti skulle hamna högt och långt före resmål som trots allt ligger rätt nära och som känns lite mer realistiska, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

Resultatet – förstaplatsen glädjer

Bland de 1024 som svarat i enkäten från SIFO så var Sverige det land som de flesta drömmer om att besöka i sommar. Även alternativet ”jag ska inte resa i sommar” hamnade högt, vilket betyder att även dessa kommer stanna hemma och njuta av vårt avlånga land.

– Om detta beror på pengabrist, miljötänk eller det ljuvliga vädret vi haft hittills i sommar det låter jag vara osagt. Eller så njuter man kanske av den svenska sommaren och spenderar några veckor i höst eller vinter på sydligare breddgrader, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

Topplistan speglar verkligheten

Det är ofta man drömmer om ett resmål och bokar till ett helt annat. I den här undersökningen framkom dock att det vi svenskar drömmer om inte skiljer sig särskilt mycket mot hur vi sedan väljer att boka. Grekland, Italien, USA och Spanien ligger samtliga högt upp på bokningslistorna.

– Det var just det här vi ville få fram genom den här undersökningen. Vi ville se om platserna man drömmer om faktiskt är de man sedan reser till. Det här visar att vi svenskar är ganska realistiska och inte låter drömmarna sväva iväg allt för långt. Eller så är det så att vi drömmer oss iväg mer under vintermånaderna när vinden vinder i knutarna, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

*Hit drömmer svenskarna om att resa i sommar

 1. Sverige
 2. Grekland
 3. Italien
 4. USA
 5. Spanien
 6. Frankrike
 7. Kroatien
 8. Storbritannien
 9. Norge
 10. Island/Danmark/Bali

*Hit reser svenskarna i sommar (reguljärt)

 1. London
 2. Prag
 3. Barcelona
 4. Malaga
 5. New York
 6. Paris
 7. Rom
 8. Alicante
 9. Palma de Mallorca
 10. San Francisco

*Hit reser svenskarna i sommar (charter)

 1. Las Palmas
 2. Palma de Mallorca
 3. Chania, Kreta
 4. Rhodos stad
 5. Larnaca, Cypern
 6. Teneriffa
 7. Split
 8. Antalya
 9. Phuket
 10. Fuerteventura

 

*Lista nummer ett är baserad på intervjuer som gjorts på totalt 1024 svenskar av Kantar SIFO på uppdrag av Resia i början av juni 2018. Lista nummer två och tre på bokningsstatistik på resor med avresa 1 juni – 31 augusti 2018.

För mer information, kontakta gärna:

Lina Eklund, PR-specialist Resia AB, telefon: 0702-88 49 75, e-post: lina.eklund@resia.se

Nyckelord

Kontakter

Lina EklundPR-specialist - PR och extern kommunikation

Det är mig du kontaktar i första hand då jag är den som är presskommunikatör på Resia. Jag jobbar främst med våra semesterresor men svarar på alla frågor.

Tel:070-2884975lina.eklund@resia.se

Bilder

Länkar

Om

Resia AB
Resia ABResia Travel Group har skapat och driver flertalet varumärken inom resebranschen där den gemensamma nämnaren är personligt engagemang. Med branschens bästa kompetens, en utmärkande energi och stor nyfikenhet har vi som målsättning att alltid skapa överraskande bra reselösningar. För vi kan det här med resor. Vi vet vad som tillför värde när man är på resande fot. Semesterdrömmar, smidiga affärsresor, energigivande möten, gruppresor och events samt välorganiserade kongresser – vi gör skillnad tack vare våra 400 specialiserade medarbetare.

Med fäste i Skandinavien jobbar vi mot hela världen och är tillgängliga såväl online som via telefon och i butik. Vi möter våra kunder genom varumärkena Resia, Resfeber, Box Office, Bengt-Martins, Cruise Market, Rejsefeber, Reisefeber, Ticket Service, ARTE Udland och Hyttespecialisten. Huvudsätet finns i Göteborg. År 2017 omsatte vi 3,5 miljarder kronor. 

Följ Resia AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Resia AB

Hit reser svenskarna i jul30.9.2019 06:30:00 CESTPressmeddelande

Allt fler svenskar väljer att fly julstressen och firar istället jul tillsammans med nära och kära på en solig strand, ett böljande hav eller en gnistrande alptopp. Med tanke på hur få semesterdagar man behöver offra för en riktigt lång ledighet i år har man alla möjligheter i världen att ta en välförtjänt paus från alla måsten. Långväga resmål ökar stort och julens hetaste storstad koras. Hit reser svenskarna i jul.

Spännande nykomlingar bland svenskarnas vinterfavoriter3.9.2019 06:30:00 CESTPressmeddelande

Augusti är förbi och med den även sommarvärmen. Många svenskar längtar tillbaka till värmen och ser därför till att solsäkra vinterns semester redan nu. Bland vinterns resmål syns ökningar till bland annat Bangkok (+16 %), Sydney (+12 %) och Denpasar (+58 %). Bland charterresmålen är det störst ökningar till spännande resmål utanför topp tio som bland annat Goa (+200 %) och Banjul (+10 %). Även Larnaca ökar i popularitet bland svenskarna (+39 %).

Höstlovets absolut bästa resmål20.8.2019 06:30:00 CESTPressmeddelande

Hösten närmar sig och bokningarna till höstlovet är redan i full gång. Höstlovet är ett av få lov där i stort sett alla barn i landet är lediga samtidigt. Därför är konkurrensen stor om resor till sol och äventyr. Precis som under sommaren är Europas storstäder väldigt eftertraktade med stora ökningar till bland annat Rom (+135 %) jämfört med samma period förra året. Efter en sommar där USA backade rejält är de nu tillbaka med såväl Miami som New York högt upp på topplistan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum