Resia AB

Hit reser svenskarna i jul

Dela

Allt fler svenskar väljer att fly julstressen och firar istället jul tillsammans med nära och kära på en solig strand, ett böljande hav eller en gnistrande alptopp. Med tanke på hur få semesterdagar man behöver offra för en riktigt lång ledighet i år har man alla möjligheter i världen att ta en välförtjänt paus från alla måsten. Långväga resmål ökar stort och julens hetaste storstad koras. Hit reser svenskarna i jul.

– Julen börjar närma sig och vill man fira jul och nyår med sol på näsan är det hög tid att boka nu. I år ser vi en tydlig förändring i svenskarnas köp- och resebeteende vilket resulterar i att det i ännu högre grad gäller att vara ute i god tid. Intressant också att se att en av Europas absolut mest populära storstäder ökar ytterligare och lockar svenskar även över jul och nyår, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

Ändrat köpbeteende bland svenskarna i jul

Dynamisk paketering, skräddarsydda paketresor, flexibel resplan med få måsten. Uttryck som egentligen alltid funnits där men som i år efterfrågas mer än någonsin. Resultatet av detta är att fler svenskar går från att boka färdiga paket till att skräddarsy sina resor efter sina egna behov. I jul syns en tydlig förflyttning av bokningar från charterlistorna till topplistorna med reguljärflyg. Svenskarna besöker alltså fortfarande i stort sett samma resmål, man väljer bara ett mer flexibelt sätt att resa dit på.

Charternyheter och skäddarsydda paketresor julens stora vinnare

 De största ökningarna i jul syns alltså på topplistan över destinationer man når med reguljärflyg. Bland resmålen på den topplistan är det London (+204 %) och Sydney (+ 91 %) som står för de största ökningarna. Precis som vanligt är Thailand populärt bland svenskarna och både Phuket, Krabi och Bangkok finns med på topp tio. Det stora intresset för Bali som synts under året fortsätter även i jul (+59 %) trots att det i december faller en hel del regn. På chartertopplistan är det framför allt ”nya” resmål som ökar. Mexiko (+ 105 %) och Jamaica (+ 108 %) är de som ökar mest och Gambia (+ 56 %) och Madeira (+ 87 %) klättrar in på listan som starka bubblare.

Lång ledighet resulterar i stora ökningar på långväga resmål

Med en jul som ligger helt perfekt till för arbetstagarna, med mycket ledighet och få offrade semesterdagar, är det som upplagt för ökningar bland långväga resmål. En annan förklaring kan vara att miljömedvetna svenskar väljer att lägga krutet på en långresa istället för flera korta. I stort sett samtliga resmål på topplistan över reguljärflyg ligger långt bort, med undantag för London. De resmål som ligger längst bort (Sydney och Auckland) ökar med hela + 91% respektive + 36 %.

Europas absolut hetaste storstad i jul

Det råder Londonfeber i jul! Staden klättrar från plats 25 till en stabil niondeplats med en ökning på hela + 204 % jämfört med samma period förra året. Att åka London Eye och titta ut över den glittrande storstaden, ta med barnen på Harry Potter, besöka mysiga julmarknader, smutta på varm glühwein och sjunga med i en musikal eller två är något som svenskarna satsar på 2019. Dessutom ligger det ett stenkast bort, man kan resa hit med tåg och det är ett relativt prisvärt alternativ för den som vill fly julen på hemmaplan.

*Här firar svenskarna jul 2019

 Reguljärflyg

 1. Miami (1) 
 2. Bangkok (5) 
 3. Phuket (3) 
 4. Sydney (ny!) 
 5. Kapstaden (7)
 6. Denpasar (ny!)
 7. Colombo (6) 
 8. Auckland (9) 
 9. London (ny!) 
 10. Krabi (ny!) 

Charter

 1. Gran Canaria (1) 
 2. Teneriffa (2) 
 3. Phuket (3)
 4. Cancun (9) 
 5. Krabi (4) 
 6. Lanzarote (10)
 7. Gambia (ny!) 
 8. Madeira (ny!)
 9. Montego Bay (ny!) 
 10. Kap Verde (5) 

*Topplistan är baserad på försäljning i butik och online under 2019 med avresa 19 – 31 december 2019. Inom parentes syns placeringen vid samma tidpunkt förra året.

För mer information, kontakta gärna:

Lina Eklund, PR-specialist Resia AB, telefon: 0702-88 49 75, e-post: lina.eklund@resia.se

Nyckelord

Kontakter

Lina EklundPR-specialist - PR och extern kommunikation

Ansvarar för kommunikationen inom Resia Semester. Kontakta mig för frågor gällande semesterresor för privatpersoner.

Tel:070-2884975lina.eklund@resia.se

Bilder

Länkar

Om

Resia AB
Resia ABResia Travel Group har skapat och driver flertalet varumärken inom resebranschen där den gemensamma nämnaren är personligt engagemang. Med branschens bästa kompetens, en utmärkande energi och stor nyfikenhet har vi som målsättning att alltid skapa överraskande bra reselösningar. För vi kan det här med resor. Vi vet vad som tillför värde när man är på resande fot. Semesterdrömmar, smidiga affärsresor, energigivande möten, gruppresor och events samt välorganiserade kongresser – vi gör skillnad tack vare våra 400 specialiserade medarbetare.

Med fäste i Skandinavien jobbar vi mot hela världen och är tillgängliga såväl online som via telefon och i butik. Vi möter våra kunder genom varumärkena Resia, Resfeber, Box Office, Bengt-Martins, Cruise Market, Rejsefeber, Reisefeber, Ticket Service, ARTE Udland och Hyttespecialisten. Huvudsätet finns i Göteborg. År 2017 omsatte vi 3,5 miljarder kronor. 

Följ Resia AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Resia AB

Spännande nykomlingar bland svenskarnas vinterfavoriter3.9.2019 06:30:00 CEST | Pressmeddelande

Augusti är förbi och med den även sommarvärmen. Många svenskar längtar tillbaka till värmen och ser därför till att solsäkra vinterns semester redan nu. Bland vinterns resmål syns ökningar till bland annat Bangkok (+16 %), Sydney (+12 %) och Denpasar (+58 %). Bland charterresmålen är det störst ökningar till spännande resmål utanför topp tio som bland annat Goa (+200 %) och Banjul (+10 %). Även Larnaca ökar i popularitet bland svenskarna (+39 %).

Höstlovets absolut bästa resmål20.8.2019 06:30:00 CEST | Pressmeddelande

Hösten närmar sig och bokningarna till höstlovet är redan i full gång. Höstlovet är ett av få lov där i stort sett alla barn i landet är lediga samtidigt. Därför är konkurrensen stor om resor till sol och äventyr. Precis som under sommaren är Europas storstäder väldigt eftertraktade med stora ökningar till bland annat Rom (+135 %) jämfört med samma period förra året. Efter en sommar där USA backade rejält är de nu tillbaka med såväl Miami som New York högt upp på topplistan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum