Resia AB

Hit reser svenskarna i sommar - heta nykomlingar på topplistan

Dela

Sommaren närmar sig med stormsteg och det börjar bli dags att planera in sommarsemestern om man inte redan gjort det. De svenskar som redan bokat sina resor håller Grekland och Spanien som favoriter, men nygamla toppdestinationen Turkiet klättrar snabbt och ökar i sommar med +22 %. Med på listan över mest bokade länder syns förutom Turkiet två heta nykomlingar som ökat med hela + 28 % respektive + 43 %.

- Med förra årets varma sommar färskt i minnet och med den pågående diskussionen kring flygandets inverkan på klimatet ser vi en förskjutning av sommarens resebokningar jämfört med tidigare år. Många svenskar menar dock att de fortfarande kommer vilja resa utomlands men att de kommer att vänta och köpa en resa längre fram om vädergudarna skulle svika. Midsommar har under tidigare år varit vändpunkten, det ska bli intressant att se när den kommer i år, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

Turkiet ökar och klättrar

Turkiet har alltid varit en favorit bland svenskarna. I och med de senaste årens oroligheter rasade landet ur alla topplistor och många svenskar har sedan dess tvivlat på om det är ett säkert resmål att åka till. Nu är landet tillbaka på topp 10 och det med besked – plats nummer 6 bland mest bokade länder sommaren 2019 och en ökning med +20 % jämfört med samma period förra året. På listan över mest bokade destinationer som nås med reguljärflyg ökar Istanbul med hela + 77 %. På chartertopplistan ökar Antalya med + 16 % och Bodrum med hela + 167 %.

Danmark och Storbritannien sommarens stora bubblare

Storbritannien och Danmark fanns inte med på topplistan under samma period förra året. I år klättrar båda länderna in på topp 10 med stora procentökningar. Storbritannien ökar med + 28 % och här är det förutom London även landsbygden och tågresor som lockar. Danmark som förra året låg utanför listan ökar i år med hela + 43 % bland de mest bokade länderna i sommar. Att semestra på hemmaplan eller där man inte behöver flyga långt verkar vara sommarens recept för succé och det är alltså dessa destinationer som ökar mest.

Vinnare och förlorare bland sommarens mest bokade länder

Trots höga placeringar på topplistan tappar såväl Grekland som Spanien och Kroatien antal bokningar jämfört med samma period förra året. Detta till förmån för mer prisvärda resmål som Turkiet som i år klättrat tillbaka på listan. Länderna som ökar mest i sommar är, förutom Turkiet, även Storbritannien (+28 %), Danmark (+43%), Kanada (+32 %), Australien (+ 5%), Indonesien (+15 %) och Tjeckien (+43 %). Bland de som lämnat topplistan syns bland annat Frankrike och Kanarieöarna.

 Natursköna öar står för ökningen i chartervärlden

Bland charterdestinationerna är det Antalya i Turkiet som ökar mest jämfört med samma period förra året (+16 %). Utanför topplistan syns dock nygamla favoriterna Menorca och Karpathos som ökar med + 16 % respektive +11 %. Utbudet av naturupplevelser och aktiviteter står för framgången här. Som tidigare nämnt ökar turkiska Bodrum med hela +167 %, men ligger fortfarande längre ner på listan. Den destination som trillat ur listan sedan förra året är den grekiska ön Zakynthos som i år hamnar på en tolfte plats.

De här städerna flyger svenskarna till i sommar

London, Barcelona och Malaga är precis som förra året i topp. Prag klättrar in på fjärde plats med en rejäl ökning på hela + 45 % jämfört med samma period förra året. Alicante, New York och Rom tappar placeringar medan Split klättrar in med en ökning på hela +25 %. Här syns ett tapp till Split på charter men alltså en ökning reguljärt. Många svenskar vill vara mer flexibla där och ö-hoppa bland de vackra öarna som enkelt nås från Split. Under sommaren hålls även populära musikfestivaler i området som lockar svenskar. Utanför topp 10 syns ökningar till Faro (+43 %), Edinburgh (+ 26 %), Istanbul (+77 %) och Reykjavik (+28 %).

Sommarens hetaste spartips

Många diskussioner handlar om ifall sommaren 2019 går att jämföra med rekordsommaren 2018. De flesta väderprognoser lutar åt en mer normal svensk sommar med såväl sol som regn och åska. Att många väntar med att boka gör att det såklart finns många billiga resor just nu. Men när svenskarnas tålamod tar slut i höjd med midsommar brukar priserna skjuta i höjden och boendealternativen sållas ordentligt.

- Den som vill fynda bör precis som andra år se till att ha bokat sin sommarsemester innan midsommar. Det har nästan blivit en tradition att midsommar inte ligger långt ifrån nyårsafton i temperatur och när svenskarna känner en risk för en sommar utan sol bokar alla samtidigt. Mitt bästa spartips är därför att boka resan en solig och varm dag innan midsommar, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

Mest bokade länder sommaren 2019

 1. Grekland (1)
 2. Spanien (2)
 3. Kroatien (3)
 4. USA (4)
 5. Cypern (5)                  
 6. Turkiet (ny)
 7. Italien (6)
 8. Norge (8)
 9. Storbritannien (ny!)
 10. Danmark (ny!)

Mest bokade charterdestinationer sommaren 2019

 1. Palma de Mallorca (1)
 2. Chania (Kreta) (2)
 3. Rhodos stad (3)
 4. Split (4)
 5. Larnaca (5)
 6. Antalya (6)
 7. Kos stad (8)                        
 8. Heraklion (Kreta) (7)
 9. Preveza (10)
 10. Las Palmas (ny!)

 

Mest bokade flygresor sommaren 2019

 1. London (1)
 2. Barcelona (2)
 3. Malaga (3)
 4. Prag (ny!)
 5. Paris (6)
 6. Palma de Mallorca (8)
 7. Alicante (4)
 8. New York (7)
 9. Split (ny!)
 10. Rom (5)

-          Listorna avser bokningar som gjorts hos Resia (både i butik och online) under 2019 med avresa 1 juni till 31 augusti. Inom parentes syns förra årets placering.

För mer information, kontakta gärna:

Lina Eklund, PR-specialist Resia AB, telefon: 0702-88 49 75, e-post: lina.eklund@resia.se

Nyckelord

Kontakter

Lina EklundPR-specialist - PR och extern kommunikation

Det är mig du kontaktar i första hand då jag är den som är presskommunikatör på Resia. Jag jobbar främst med våra semesterresor men svarar på alla frågor.

070-2884975lina.eklund@resia.se

Bilder

Länkar

Om

Resia AB
Resia ABResia Travel Group har skapat och driver flertalet varumärken inom resebranschen där den gemensamma nämnaren är personligt engagemang. Med branschens bästa kompetens, en utmärkande energi och stor nyfikenhet har vi som målsättning att alltid skapa överraskande bra reselösningar. För vi kan det här med resor. Vi vet vad som tillför värde när man är på resande fot. Semesterdrömmar, smidiga affärsresor, energigivande möten, gruppresor och events samt välorganiserade kongresser – vi gör skillnad tack vare våra 400 specialiserade medarbetare.

Med fäste i Skandinavien jobbar vi mot hela världen och är tillgängliga såväl online som via telefon och i butik. Vi möter våra kunder genom varumärkena Resia, Resfeber, Box Office, Bengt-Martins, Cruise Market, Rejsefeber, Reisefeber, Ticket Service, ARTE Udland och Hyttespecialisten. Huvudsätet finns i Göteborg. År 2017 omsatte vi 3,5 miljarder kronor. 

Följ Resia AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Resia AB

Hit reser svenskarna i jul30.9.2019 06:30:00 CESTPressmeddelande

Allt fler svenskar väljer att fly julstressen och firar istället jul tillsammans med nära och kära på en solig strand, ett böljande hav eller en gnistrande alptopp. Med tanke på hur få semesterdagar man behöver offra för en riktigt lång ledighet i år har man alla möjligheter i världen att ta en välförtjänt paus från alla måsten. Långväga resmål ökar stort och julens hetaste storstad koras. Hit reser svenskarna i jul.

Spännande nykomlingar bland svenskarnas vinterfavoriter3.9.2019 06:30:00 CESTPressmeddelande

Augusti är förbi och med den även sommarvärmen. Många svenskar längtar tillbaka till värmen och ser därför till att solsäkra vinterns semester redan nu. Bland vinterns resmål syns ökningar till bland annat Bangkok (+16 %), Sydney (+12 %) och Denpasar (+58 %). Bland charterresmålen är det störst ökningar till spännande resmål utanför topp tio som bland annat Goa (+200 %) och Banjul (+10 %). Även Larnaca ökar i popularitet bland svenskarna (+39 %).

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum