Resia AB

Hit reser svenskarna i sommar - heta nykomlingar på topplistan

Dela

Sommaren närmar sig med stormsteg och det börjar bli dags att planera in sommarsemestern om man inte redan gjort det. De svenskar som redan bokat sina resor håller Grekland och Spanien som favoriter, men nygamla toppdestinationen Turkiet klättrar snabbt och ökar i sommar med +22 %. Med på listan över mest bokade länder syns förutom Turkiet två heta nykomlingar som ökat med hela + 28 % respektive + 43 %.

- Med förra årets varma sommar färskt i minnet och med den pågående diskussionen kring flygandets inverkan på klimatet ser vi en förskjutning av sommarens resebokningar jämfört med tidigare år. Många svenskar menar dock att de fortfarande kommer vilja resa utomlands men att de kommer att vänta och köpa en resa längre fram om vädergudarna skulle svika. Midsommar har under tidigare år varit vändpunkten, det ska bli intressant att se när den kommer i år, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

Turkiet ökar och klättrar

Turkiet har alltid varit en favorit bland svenskarna. I och med de senaste årens oroligheter rasade landet ur alla topplistor och många svenskar har sedan dess tvivlat på om det är ett säkert resmål att åka till. Nu är landet tillbaka på topp 10 och det med besked – plats nummer 6 bland mest bokade länder sommaren 2019 och en ökning med +20 % jämfört med samma period förra året. På listan över mest bokade destinationer som nås med reguljärflyg ökar Istanbul med hela + 77 %. På chartertopplistan ökar Antalya med + 16 % och Bodrum med hela + 167 %.

Danmark och Storbritannien sommarens stora bubblare

Storbritannien och Danmark fanns inte med på topplistan under samma period förra året. I år klättrar båda länderna in på topp 10 med stora procentökningar. Storbritannien ökar med + 28 % och här är det förutom London även landsbygden och tågresor som lockar. Danmark som förra året låg utanför listan ökar i år med hela + 43 % bland de mest bokade länderna i sommar. Att semestra på hemmaplan eller där man inte behöver flyga långt verkar vara sommarens recept för succé och det är alltså dessa destinationer som ökar mest.

Vinnare och förlorare bland sommarens mest bokade länder

Trots höga placeringar på topplistan tappar såväl Grekland som Spanien och Kroatien antal bokningar jämfört med samma period förra året. Detta till förmån för mer prisvärda resmål som Turkiet som i år klättrat tillbaka på listan. Länderna som ökar mest i sommar är, förutom Turkiet, även Storbritannien (+28 %), Danmark (+43%), Kanada (+32 %), Australien (+ 5%), Indonesien (+15 %) och Tjeckien (+43 %). Bland de som lämnat topplistan syns bland annat Frankrike och Kanarieöarna.

 Natursköna öar står för ökningen i chartervärlden

Bland charterdestinationerna är det Antalya i Turkiet som ökar mest jämfört med samma period förra året (+16 %). Utanför topplistan syns dock nygamla favoriterna Menorca och Karpathos som ökar med + 16 % respektive +11 %. Utbudet av naturupplevelser och aktiviteter står för framgången här. Som tidigare nämnt ökar turkiska Bodrum med hela +167 %, men ligger fortfarande längre ner på listan. Den destination som trillat ur listan sedan förra året är den grekiska ön Zakynthos som i år hamnar på en tolfte plats.

De här städerna flyger svenskarna till i sommar

London, Barcelona och Malaga är precis som förra året i topp. Prag klättrar in på fjärde plats med en rejäl ökning på hela + 45 % jämfört med samma period förra året. Alicante, New York och Rom tappar placeringar medan Split klättrar in med en ökning på hela +25 %. Här syns ett tapp till Split på charter men alltså en ökning reguljärt. Många svenskar vill vara mer flexibla där och ö-hoppa bland de vackra öarna som enkelt nås från Split. Under sommaren hålls även populära musikfestivaler i området som lockar svenskar. Utanför topp 10 syns ökningar till Faro (+43 %), Edinburgh (+ 26 %), Istanbul (+77 %) och Reykjavik (+28 %).

Sommarens hetaste spartips

Många diskussioner handlar om ifall sommaren 2019 går att jämföra med rekordsommaren 2018. De flesta väderprognoser lutar åt en mer normal svensk sommar med såväl sol som regn och åska. Att många väntar med att boka gör att det såklart finns många billiga resor just nu. Men när svenskarnas tålamod tar slut i höjd med midsommar brukar priserna skjuta i höjden och boendealternativen sållas ordentligt.

- Den som vill fynda bör precis som andra år se till att ha bokat sin sommarsemester innan midsommar. Det har nästan blivit en tradition att midsommar inte ligger långt ifrån nyårsafton i temperatur och när svenskarna känner en risk för en sommar utan sol bokar alla samtidigt. Mitt bästa spartips är därför att boka resan en solig och varm dag innan midsommar, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

Mest bokade länder sommaren 2019

 1. Grekland (1)
 2. Spanien (2)
 3. Kroatien (3)
 4. USA (4)
 5. Cypern (5)                  
 6. Turkiet (ny)
 7. Italien (6)
 8. Norge (8)
 9. Storbritannien (ny!)
 10. Danmark (ny!)

Mest bokade charterdestinationer sommaren 2019

 1. Palma de Mallorca (1)
 2. Chania (Kreta) (2)
 3. Rhodos stad (3)
 4. Split (4)
 5. Larnaca (5)
 6. Antalya (6)
 7. Kos stad (8)                        
 8. Heraklion (Kreta) (7)
 9. Preveza (10)
 10. Las Palmas (ny!)

 

Mest bokade flygresor sommaren 2019

 1. London (1)
 2. Barcelona (2)
 3. Malaga (3)
 4. Prag (ny!)
 5. Paris (6)
 6. Palma de Mallorca (8)
 7. Alicante (4)
 8. New York (7)
 9. Split (ny!)
 10. Rom (5)

-          Listorna avser bokningar som gjorts hos Resia (både i butik och online) under 2019 med avresa 1 juni till 31 augusti. Inom parentes syns förra årets placering.

För mer information, kontakta gärna:

Lina Eklund, PR-specialist Resia AB, telefon: 0702-88 49 75, e-post: lina.eklund@resia.se

Nyckelord

Kontakter

Lina EklundPR-specialist - PR och extern kommunikation

Det är mig du kontaktar i första hand då jag är den som är presskommunikatör på Resia. Jag jobbar främst med våra semesterresor men svarar på alla frågor.

070-2884975lina.eklund@resia.se

Bilder

Länkar

Om

Resia AB
Resia ABResia Travel Group har skapat och driver flertalet varumärken inom resebranschen där den gemensamma nämnaren är personligt engagemang. Med branschens bästa kompetens, en utmärkande energi och stor nyfikenhet har vi som målsättning att alltid skapa överraskande bra reselösningar. För vi kan det här med resor. Vi vet vad som tillför värde när man är på resande fot. Semesterdrömmar, smidiga affärsresor, energigivande möten, gruppresor och events samt välorganiserade kongresser – vi gör skillnad tack vare våra 400 specialiserade medarbetare.

Med fäste i Skandinavien jobbar vi mot hela världen och är tillgängliga såväl online som via telefon och i butik. Vi möter våra kunder genom varumärkena Resia, Resfeber, Box Office, Bengt-Martins, Cruise Market, Rejsefeber, Reisefeber, Ticket Service, ARTE Udland och Hyttespecialisten. Huvudsätet finns i Göteborg. År 2017 omsatte vi 3,5 miljarder kronor. 

Följ Resia AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Resia AB

Höstlovets absolut bästa resmål20.8.2019 06:30:00 CESTPressmeddelande

Hösten närmar sig och bokningarna till höstlovet är redan i full gång. Höstlovet är ett av få lov där i stort sett alla barn i landet är lediga samtidigt. Därför är konkurrensen stor om resor till sol och äventyr. Precis som under sommaren är Europas storstäder väldigt eftertraktade med stora ökningar till bland annat Rom (+135 %) jämfört med samma period förra året. Efter en sommar där USA backade rejält är de nu tillbaka med såväl Miami som New York högt upp på topplistan.

Höstens mest populära resmål12.8.2019 06:30:00 CESTPressmeddelande

När sommaren går mot sitt slut och vardagen kommer ikapp svenskarna är det många som redan drömmer sig bort till solvarma stränder och salta dopp. En stor del av befolkningen upplever dock att hösten är en svår period att hitta bra resmål på då det börjar svalna i Europa och man behöver resa längre bort för att få riktigt varma temperaturer. Så vart åker man? Efter en sommar där USA backade rejält är de nu tillbaka med såväl Miami som New York och Orlando på topplistan.

Hit reste svenskarna i juni och juli – och det här resmålet valdes bort9.8.2019 06:30:00 CESTPressmeddelande

Sommaren går mot sitt slut och det är dags att summera. En trend för sommaren 2019 har varit storstadssemestern som ökat stort med London (+38 %), Prag (+38 %) och Krakow (+40 %) i spetsen. Bland charterresmålen klättrar Preveza in på topp tio och nyare resmål som Durres och Kavala står för stora ökningar, även om de än så länge hamnar utanför topplistorna. Störst tapp står resorna till USA för – en effekt av den svaga svenska kronan.

Byt gummistövlar mot flipflops – fyndläge för soldyrkaren7.8.2019 06:30:00 CESTPressmeddelande

Vi är bara i början av augusti men höstvädret är redan här och på många platser i landet öser regnet ner. Många svenskar har den här veckan gått tillbaka till jobbet och skolstarten börjar närma sig. Detta märks inte minst på priserna på resor som återigen är nere på från 299 kronor per person. För den som fortfarande har semesterdagar kvar är det nu man ska fynda, men det gäller att agera snabbt. När vädret är sämre på hemmaplan brukar resorna gå åt som smör i solsken.

Förläng sommaren – hit reser svenskarna i augusti och september29.7.2019 06:45:00 CESTPressmeddelande

Vi är mitt i sommaren men många har redan avslutat sin semester och är tillbaka på jobbet. För den som sparat några semesterdagar är augusti och september fantastiska månader att resa utomlands på. Inte lika mycket folk, behagligt klimat och ofta bättre priser. Svenskarnas weekendfavoriter under sensommaren är Prag, Alicante och Palma de Mallorca som står för de största ökningarna. Inom chartern seglar Korfu upp på topplistan med en ökning på hela +219 %.

Lissabon populär weekendstad bland svenskarna i sommar22.7.2019 06:40:00 CESTPressmeddelande

Svenskarnas semesterbokningar fortsätter att trilla in och weekendresmål som Lissabon, Prag och Krakow klättrar snabbt på listorna. Att semestra i en storstad i sommar är mer populärt än någonsin. Många nöjer sig med några dagar av storstadspuls och historia medan andra kombinerar storstad med strandhäng och äventyr. Bokningsläget till Lissabon ligger just nu på +75 % jämfört med samma period förra året och intresset för staden fortsätter att öka.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum