Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Hitta hem! - Unga söker boende

Dela

Har du plats i ditt hem, ett rum eller bostad? Ett trettiotal ensamkommande ungdomar står hemlösa från midsommar. Hjälp dem hitta hem!

BAKGRUND
Det var i höstas som Västerås stadsmission och några andra organisationer upptäckte att de ensamkommande ungdomarna hamnat mellan stolarna. De hade lov att stanna i Sverige medan de studerade, men kommunerna hade ingen skyldighet att erbjuda varken bostad eller försörjning. Efter en del förhandling ordnades en tillfällig bostad, som Svenska kyrkan och Västerås stad finansierade.

– Vi anställde också en boendesamordnare, som kunde vara stöd åt ungdomarna, säger Susann Senter, Svenska kyrkan Västerås

 – Hela tiden har det också funnits volontärer från olika organisationer, berättar Magnus Uhlin på Västerås stadsmission, som hjälpt pojkarna på olika sätt. De kommer att finnas där framöver också. Men boendet behöver en mera långsiktig lösning.

TILLFÄLLIG BOENDE TAR SLUT
Nu är snart den akuta fasen för de ensamkommande ungdomarna över. De har tillfälliga uppehållstillstånd och får nu efterhand studiemedel eller försörjningsstöd. Det tillfälliga boendet tar slut i och med midsommar och ungdomarna kan söka sina egna bostäder.

– Det är bra, men fortfarande svårt, säger Magnus. Små och billiga boenden är inte lätta att få.
Därför går nu Svenska kyrkan Västerås och Västerås stadsmission ut och ber västeråsarna ställa upp med inackordering, andrahandskontrakt eller i bästa fall ett förstahandskontrakt.

SKOLA OCH FRAMTID
– Det här är skötsamma killar, berättar Susann. De är ambitiösa och vill skapa sig en framtid i Sverige. 
Det handlar om cirka 30 killar, de flesta från Afghanistan, som just nu går i skolan. De går på allt från språkintroduktion och Komvux till ett nationellt gymnasieprogram. De är i åldern 18-20 år. När studierna är över hoppas de på ett arbete och möjlighet till ett permanent uppehållstillstånd.

NU BEHÖVER VI HITTA HEM!
– Om vi inte fixar det här blir de hemlösa igen, säger Susann. Vi har till midsommar på oss.

Har du plats i ditt hem, ett rum eller bostad för en ensamkommande ungdom?
Hör av dig till Susann Senter på Svenska kyrkan Västerås:

susann.senter@svenskakyrkan.se , 021-40 45 01


 >> Facebookevenemang att dela hittar du här! <<<

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Box 5
721 03 Västerås

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras
Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. 

Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. 
Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 60 procent, nästan 90 000, av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 29 kyrkor och 23 begravningsplatser.

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum