Euro Accident Livförsäkring AB

Hitta rörelsen på kontoret

Dela

Kroppen är byggd för att belastas. Men när vi sitter i kontorsstolen hela dagarna och inte belastar muskler, skelett och senor i någon större omfattning minskar hållfastheten i kroppen. Det gör att vi lättare kan skada oss.

– Vi ser exempelvis de som får typiska idrotts- och överbelastningsskador trots att de egentligen inte ansträngt sig så mycket, säger Lina Lerjéus, som är legitimerad fysioterapeut på Försvarshälsan i Skövde och bland annat har varit med och tagit fram Försvarsmakens träningsapp, i Svenska Dagbladet.

Många försöker visserligen komma i väg till gymmet ett par gånger i veckan för att för att träna styrka och rörelse.

– Att bara gå på gym ett par gånger i veckan om man annars mest sitter framför datorn räcker inte för att bygga upp kroppens hållfasthet, säger Lina Lerjéus.

Det gäller helt enkelt att få in mer rörelse i vardagen. Lättare sagt än gjort, men det finns faktiskt en hel del som vi kan göra under en arbetsdag på kontoret.

Här är Linas Lerjéus råd för ökad rörlighet under arbetsdagen:

Bryt mönstret
Tumregeln är att aldrig sitta stilla mer än 30 minuter i sträck.

Höj skrivbordet
Om du har ett höj- och sänkbart skrivbord bör du växla mellan att sitta och att stå när du arbetar.

Stå på ett ben
För ytterligare effekt av att stå och jobba försök ställa dig på ett ben. Håll dig upprätt och stå ”mitt i höften” så stärker du muskulaturen i rumpan.

Tåhävningar
Stärk vaderna genom att gå upp på tå och långsamt sänka ner dig igen. Övningen kan göras stående vid skrivbordet.

Byt ställning
Sänk skrivbordet så långt det går och sitt på huk och jobba – eller jobba på golvet en stund.

”Corepaus”
Pausa arbetet några minuter och stärk dina core-muskler med hjälp av en rullbar kontorsstol. Stå bakom stolen, fatta tag i ryggstödet och låt den sakta rulla framåt medan du står still med dina fötter. Upprepa.

Leta nya möjligheter
Försök väva in rörelse i vardagen på kreativa sätt. Borden i mötesrummen kanske kan bytas mot ståbord och den snabba avstämningen med kollegan kanske kan avhandlas under en rask promenad.

Utmana kollegorna
Sporra varandra, hur många knäböj kan hela kontoret göra tillsammans under en dag?

Kontakter

Bilder

Om

Euro Accident Livförsäkring AB
Euro Accident Livförsäkring AB
Svärdvägen 3 A
182 33 Danderyd

077-440 00 10https://www.euroaccident.se/

Tillsammans skapar vi Hållbara medarbetare

Euro Accident är ett svenskt livförsäkringsbolag med 1,4 miljard kronor i årlig premievolym, 300 000 försäkrade fördelade på 35 000 företag och över 240 medarbetare på kontor i Göteborg, Malmö, Stockholm, Växjö och Örnsköldsvik och en filial i Köpenhamn i Danmark.

Med visionen om en trygg och frisk värld bidrar Euro Accidents försäkringar till att nordiska företag har hållbara medarbetare som kan arbeta och hantera sin tillvaro. Euro Accidents försäkringar distribueras av försäkringsförmedlare och partners till företag och deras medarbetare. Läs gärna mer på euroaccident.se.

Följ Euro Accident Livförsäkring AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Euro Accident Livförsäkring AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum