Region Örebro län

Hiv smittar inte vid närkontakt

Dela

Coronaviruset har effektivt satt stopp för kramar och andra typer av närkontakt, och så måste det förbli ytterligare en tid. Men när pandemin dragit förbi kan vi alla behöva en eller annan kram. Då kan det vara bra att veta att hiv inte smittar vid fysisk kontakt.

- Du kan inte smittas genom att klappa om eller krama en person som lever med hiv. Närkontakt är inte farligt. Det är ett viktigt budskap som förtjänar att lyftas, säger Marie Brorson, strateg på Region Örebro läns stab för hållbar utveckling.

I Sverige rapporteras ungefär 400-500 nya fall av hiv varje år. I dag lever cirka 8 000 personer med hiv i landet varav cirka 98 procent är så kallade välbehandlade.

- När en person har en välbehandlad hivinfektion överförs inte sjukdom vid sexuell kontakt även om kondom inte används. Men, och detta är viktigt, slarva för den sakens skull inte med kondom. Det finns nämligen ett ökat sexuellt riskbeteende bland vissa grupper i samhället, och vet man då inte om att man har hiv finns risken att sprida infektionen till andra. Sen skyddar ju kondomen också mot överföring av andra sexuellt överförbara sjukdomar och mot oönskade graviditeter, säger Marie Brorson.

Negativa attityder

Trots framstegen inom det medicinska området händer det att de som lever med hiv möts av negativa attityder, vilket kan leda till känslor som oro och rädsla hos de utsatta.

- Vi måste tillsammans förändra det synsätt som många gånger finns i samhället gentemot de som lever med hiv, säger Marie Brorson.

Världsaidsdagen

Tisdagen den 1 december infaller Världsaidsdagen, eller World Aids Day som den också kallas. Dagen ägnas nationellt och internationellt åt information och utbildning kring aids och hiv.

Mer information

Besök folkhalsomyndigheten.se och hividag.se för mer information

Kontakt

Marie Brorson, strateg på staben för hållbar utveckling, telefon: 019-602 67 57

Nyckelord

Kontakter

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum