Läkemedelsverket

Hjärtmuskelinflammation sällsynt biverkning efter mRNA-vaccination

Dela

I gemensamma analyser gjorda av Läkemedelsverket och nordiska myndigheter bekräftas en ökad förekomst av hjärtmuskelinflammation, myokardit, hos framför allt unga män som vaccinerats med något av mRNA-vaccinerna Comirnaty eller Spikevax. Risken för myokardit är högre efter två doser Spikevax än med två doser Comirnaty. Förekomst av myokardit och perikardit efter vaccination är mycket sällsynt.

Risken för myokardit inom 28 dagar efter vaccination var högre efter andra dosen än efter första. Den var högre efter Spikevax än efter Comirnaty, och var högst för unga män.

- Jämfört med ovaccinerade män i åldrarna 16–24 år förekom det mellan 4 och 7 extra fall av myokardit per 100 000 vaccinerade inom 28 dagar efter andra dos av Comirnaty. Efter andra dos av Spikevax var samma siffra mellan 9 och 28 extra fall, säger Rickard Ljung, professor och läkare på Läkemedelsverket och ansvarig för studien.

De extra fallen bland män 16–24 år betyder att det är 5 gånger vanligare att få myokardit efter Comirnaty och ca 15 gånger vanligare efter Spikevax jämfört med ovaccinerade.

Det finns också en förhöjd risk för kvinnor som vaccinerats med mRNA-vaccin att drabbas av myokardit men risken är mycket lägre än för män. Även risken för perikardit (hjärtsäcksinflammation) är förhöjd efter vaccination, men på en lägre nivå jämfört med risken för myokardit.

Preliminära resultat från den nordiska studien under hösten 2021 låg till grund för Folkhälsomyndighetens beslut att pausa användningen av Spikevax för individer yngre än 30 år.

- Myokardit är sällsynt och då behövs en större population för att kunna studera dessa samband. I och med att vi i alla nordiska länder har liknande hälso- och sjukvårdssystem och heltäckande register är det nordiska samarbetet en styrka i dessa sammanhang, fortsätter Rickard Ljung.

Förekomst av myokardit och perikardit efter vaccination är mycket sällsynt, och fördelarna med dessa vacciner att minska risken för svår covid-19 sjukdom och död uppväger riskerna för biverkningar.

Mer om studien

  • I studien ingår drygt 23 miljoner invånare.
  • Majoriteten av myokarditerna inträffade inom de första 7 till 10 dagarna efter vaccination.
  • Genomsnittlig vårdtid för myokardit efter vaccination var ca 4–5 dagar, samma som för myokarditer som uppkommit hos ovaccinerade personer.
  • Inga dödsfall inträffade bland de under 40 år som drabbats av myokardit.
  • De myndigheter som deltagit i den nordiska studien, Statens Serum Institut i Danmark, Institutet för hälsa och välfärd i Finland, Folkehelseinstituttet i Norge och Läkemedelsverket i Sverige

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Läkemedelsverket
Läkemedelsverket
Dag Hammarskjölds väg 42, Box 26
751 03 Uppsala

https://lakemedelsverket.se/

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

24 miljoner i tillskott till Läkemedelsverket för kliniska prövningar11.5.2022 10:58:10 CEST | Pressmeddelande

Regeringen har beslutat att tillskjuta 24 miljoner kronor till Läkemedelsverket för finansiering av myndighetens arbete med ansökningar om kliniska prövningar. I beslutet framgår att tillskottet avser finansiering av klinisk läkemedelsprövning och kliniska prövningar av medicintekniska produkter. Bidraget får också användas för nedsättning av avgifter till icke-kommersiella aktörer inom området.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum