Dramaten

H.K.H. Kronprinsessan Victoria beskyddare för Bergmanfestivalen 2018

Dela

Mellan den 23 augusti och den 2 september 2018 arrangeras Bergmanfestivalen 2018 på Dramaten. H.K.H. Kronprinsessan Victoria är festivalens officiella beskyddare jubileumsåret 2018, då Ingmar Bergman skulle fyllt 100 år.

– Vi är glada över att Kronprinsessan Victoria blir officiell beskyddare för Bergmanfestivalen. Nästa års festival blir ett särskilt viktigt år för festivalen, då vi tillsammans med många andra hedrar en av Sveriges allra mest framstående och betydelsefulla konstnärer, säger teaterchef Eirik Stubø.

Bergmanfestivalen grundades 2009 av Dramaten med målet att vara en angelägenhet för den samtida nationella och internationella teaterkonsten genom att presentera föreställningar från hela världen i Ingmar Bergmans anda. Festivalen blev en stor framgång och inspirerade till en uppföljande festival 2012 och 2016.

Nästa festival äger rum 2018, året då Ingmar Bergman skulle fyllt 100 år vilket kommer att uppmärksammas på många håll både i Sverige och internationellt. Festivalprogrammet presenteras i detalj under våren 2018. Utöver de internationella gästspelen kommer Dramaten även ha premiär på en rad egna festivalproduktioner. Utgångspunkter kommer som tidigare vara Ingmar Bergmans omfattande verk som författare och som teater- och filmregissör men festivalen kommer även att innehålla föreställningar som inte är direkt kopplade till hans verk. Under elva dagar fylls teatern av föreställningar, seminarier, konserter, filmvisning, workshops med mera.

Festivalen har sedan starten presenterat internationella produktioner från några av de mest betydelsefulla namnen inom scenkonst såsom Katie Mitchell, Heiner Goebbels, Ivo van Hove, Emma Dante, Thomas Ostermeier och många fler. Festivalen står även värd för ett möte med unga kommande regissörer och artister från olika länder. Den senaste festivalen 2016 hade över 10.000 besökare och blev en succé hos kritiker och publik.

Om beskyddarskap 
Kungliga beskyddarskap har en lång historisk tradition. I dag innebär begreppet ett uttalat stöd för organisationers, föreningars, eller institutioners arbete eller ett stöd till andra viktiga verksamheter eller samhällsengagemang. 
Mer information på www.kungahuset.se

För mer information: 

Mimmi Fristorp 
Pressansvarig 
08-6656175 
0703-726175 
mimmi.fristorp@dramaten.se 

Nyckelord

Bilder

Dokument

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Teaterchef är Eirik Stubø.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Sven-Bertil Taube och Krister Henriksson tillsammans på scen för första gången i Påklädaren5.3.2018 13:45Pressmeddelande

Sven-Bertil Taube spelar ”Sir”, skådespelaren som lever för sin konst. Krister Henriksson spelar Norman, påklädaren som gör allt för den store skådespelaren. I Ronald Harwoods pjäs skildras ett möte mellan två män med helt olika livsvillkor. Och runt omkring dessa män, en hel ensemble som är beroende av dem. Påklädaren är en föreställning om livet på teatern. För regi står Eva Dahlman. Premiär på Stora scenen den 24 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum