Dagens Samhälle

Hög kostnad ger inte nöjdare äldre

Dela

Kommuner med billig äldreomsorg får lika bra betyg av de äldre som dyra kommuner. Nu när tuffare ekonomiska tider väntar ökar kraven på effektivisering.

Vissa kommuner lägger 30–40 procent mer pengar på sin äldreomsorg än vad man kan förvänta sig utifrån befolkningens sammansättning.

Hos andra ligger kostnaden lägre än den förväntade, i en handfull kommuner så mycket som drygt 20 procent under.

Men mer pengar på omsorgen tycks inte påverka kvaliteten. De 40 kommunerna med dyrast omsorg får precis samma betyg som de 40 billigaste. I bägge grupperna är 85 procent av omsorgstagarna i genomsnitt nöjda eller mycket nöjda.

– När vi tittar på olika typer av mått och kostnader ser vi inga tydliga samband mellan kostnad och kvalitet, säger Greger Bengtsson, samordnare för vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Det här är både goda och dåliga nyheter, anser han. Dåliga eftersom det inte är så enkelt som att lägga mer pengar för att få bra kvalitet. Bra för att det visar att många kommuner har potential att effektivisera äldreomsorgen.

– Rimligen kan man anta att det finns stort utrymme för förbättringar. Både att sänka kostnader hos kommuner som är väldigt dyra och att höja kvaliteten hos dem som har låg kvalitet, säger Greger Bengtsson.

Kommunerna har generellt under längre tid haft god ekonomi. Men nu väntar tuffare tider och det kombinerat med demografin, att antalet äldre ökar kraftigt, kommer att tvinga fram effektiviseringar.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Länkar

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Telefonvägen 30
126 26 Hägersten

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum