Akademikerförbundet SSR

”Hög tid att införa ett tak för antalet elever per skolkurator

Dela
En statlig utredning föreslår ett maxtak för antalet elever en skolkurator ska ansvara över. Det är något Akademikerförbundet SSR länge arbetat för. ”Nu måste det bli verklighet. Vi tänker inte stillatigande låta förslaget bli en politisk pappersprodukt”, säger förbundets ordförande Heike Erkers.

Akademikerförbundet SSR har länge arbetat för att det ska införas ett maxtak för antalet elever en skolkurator ansvarar för. Därför välkomnar förbundet förslaget om ett tak i sitt remissvar på utredningen ”Bättre möjligheter för elever att nå kunskapsmålen.”

-  Vi anser att taket ska vara ännu lägre, men det är bra att förslaget finns. Nu måste politikerna göra allvar av det. Tyvärr har vi fått signaler om att den delen av utredningen inte är högt prioriterad. Men vi ska göra allt för att det inte blir en pappersprodukt, säger Akademikerförbundet SSR:s ordförande Heike Erkers.

Akademikerförbundet SSR senaste Novus-undersökning av skolkuratorer, från 2021, visar att 40 procent av dem hade ansvar för fler än 500 elever och 7 procent för fler än 800 elever. Det är långt över förbundets riktmärke på 300 elever per skolkurator, som innebär att skolkuratorerna kan arbeta hälsofrämjande och förebyggande och inte bara lägga sin tid på akuta insatser.

- Vi vet att stöd till unga så att de kan genomgå en hel gymnasieutbildning är det mest effektiva vaccinet mot utanförskap, allvarlig psykisk ohälsa och kriminalitet. Varje skolmisslyckande är förödande både för den enskilde och samhället. Därför måste skolkuratorerna få bättre förutsättningar, säger Heike Erkers.

- Tyvärr är skolkuratorsbemanningen nedprioriterad i alltför många skolor. Den ojämlika tillgången till skolkuratorer för våra elever är ett svek mot Sveriges unga. Vi menar att ett riktmärke på 300 elever per skolkurator bör komma till för att lagkravet på förebyggande och främjande arbete ska kunna uppfyllas.  Dessutom är det oacceptabelt att det helt saknas krav på vem som kan anställas som skolkurator. Det måste ställas krav på relevant akademisk utbildning. Nu är det är hög tid för skolans huvudmän att sätta igång och planera för en upprustning av elevhälsan, säger Ulla-Maija Madison, ordförande för Sveriges Skolkuratorers Förening och ledamot i Akademikerförbundet SSRs styrelse

Om

Akademikerförbundet SSR
Akademikerförbundet SSR
Box 12800
112 96 Stockholm

08 617 44 00https://akademssr.se/

Vi är det ledande fackförbundet för samhällsvetare. Du hittar oss i offentlig såväl som privat sektor. Medlemmar är beteendevetare, ekonomer, folkhälsovetare, personalvetare, socionomer och andra samhällsvetare, men också chefer och egenföretagare. Det som förenar våra närmare 78 000 medlemmar är att vi alla är akademiker som strävar efter ett samhälle och ett arbetsliv som tillvaratar, utvecklar och värderar akademisk kompetens.

Följ Akademikerförbundet SSR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademikerförbundet SSR

Garanterade löneökningar för välfärdens akademiker!28.3.2024 17:00:37 CET | Pressmeddelande

Akademikerförbundet SSR har efter hårda förhandlingar tecknat nytt kollektivavtal med Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona för välfärdens akademiker. Parterna är överens om ett nytt 1-årigt kollektivavtal med centralt garanterad löneökningsnivå för medlemskollektivet. Avtalet gäller från 1 april 2024 till 31 mars 2025 och ger en garanterad löneökningsnivå om 3,3 procent i år. Avtalet omfattar omkring 210 000 medarbetare.

Socionomutbildningen behöver spetsutbildningar22.3.2024 10:56:13 CET | Pressmeddelande

Utbildningsministern meddelade i Sveriges Radio under morgonen att socionomutbildningen måste göras om, att den är för teoretisk och inte går i takt med tiden. Akademikerförbundet SSR välkomnar en översyn av utbildningen. Vi vill dock tydliggöra att socionomutbildningen är en akademisk generalistutbildning på tre och ett halvt år som ska kunna leda till ett stort antal yrken. Med den inriktningen och på den tiden är det inte möjligt att göra studenterna yrkesklara. För det krävs specialistutbildningar på ett antal områden.

Över 60 procent av socialsekreterarna hotade6.3.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Som SVT:s Uppdrag Granskning visar har socialtjänstens medarbetares utsatthet ökat till följd av desinformationskampanjen mot socialtjänsten. Sex procent av socialsekreterarna i utsatta områden har varit med om att man, i ärenden de arbetat med, undvikt att ingripa enligt lagen om vård av unga (LVU) på grund av hot eller rädsla. Det kan låta lite, men bakom siffrorna göms utsatta barn som behöver samhällets hjälp.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye