Hög tid för större återanvändande av gamla mobiler

Dela
Intresset för begagnat är stort och ungefär hälften av alla svenskar känner till att det även går att återsälja sin gamla men fungerande mobil till företag. Trots det är det bara tre procent som bytt in sin gamla mobil, när de köpt ny de senaste 12 månaderna. Det visar en ny undersökning från Halebop, som vill se en beteendeförändring där fler ser det som en självklarhet att lämna in sin gamla mobil.

Svenskarna har miljontals fullt fungerande telefoner liggandes hemma i byrålådan, något som är oschysst mot både miljön och plånboken. Trots det är det bara drygt tre procent som lämnat in sina begagnade mobiler till företag de senaste 12 månaderna. Undersökningen, där över 1 200 personer intervjuades, visar att bara en av tio svenskar (12%) har övervägt att köpa en begagnad mobil de senaste tolv månaderna. 

– Det är positivt att de flesta känner till att det går att återsälja sin gamla mobil och på så sätt få ett bra erbjudande, men många har inte den kunskapen. Genom att informera och påminna om detta tror vi att fler mobiltelefoner kan få en ökad livslängd samtidigt som det finns pengar att spara för konsumenterna, säger Johanna Sahlman, Head of Halebop.

Nyligen presenterades resultatet av en statlig utredning som tittat på möjligheterna för större återanvändande av mobiltelefoner, framför allt genom pantsystem. Utredningen kom fram till att det är svårt att införa ett pantsystem men att det går att satsa mer på att utveckla det ansvar som producenter och återförsäljare har.

– Allt fler får upp ögonen för att både byta in och köpa en begagnad mobil är ett smart val och jag hoppas att det snart kommer vara lika självklart som att köpa en begagnad bil eller klocka. Precis som med andra produkter så finns det ett brett spektrum gällande hur ny modellen är och i vilket skick den har. Med andra ord finns det något för alla, avslutar Johanna Sahlman. 

Halebops begagnade lurar är alltid tekniskt genomgångna för att garantera att de fungerar som de ska och har just nu 12 månaders garanti, ett 100% tryggt köp. Mer infomration finns på halebop.se/begagnat. 


Utdrag från undersökningen:

  • Var tredje svensk (33%) känner inte till att det går att köpa begagnade mobiltelefoner hos företag. 
  • Hälften av alla svenskar (55%) känner till att det går att köpa begagnade mobiltelefoner av företag. Män är något mer medvetna om detta än kvinnor (60% jämfört med 51%)
  • Bara 12 procent har det senaste året övervägt att köpa en begagnad mobiltelefon. 
  • Endast 3 procent har lämnat in sin begagnade mobiltelefon till ett företag de senaste 12 månaderna. 
  • De yngre mellan 16–34 är bäst på att lämna in sina gamla mobiltelefoner i utbyte för rabatt på en ny mobil eller ersättning (5%). I åldersgruppen 56–79 har bara 2% gjort detsamma. 

Frågorna har ställts genom 1 269 intervjuer till Kantar Sifos slumpmässigt rekryterade webbpanel med svenska allmänheten 18–79 år som målgrupp. Fältperioden var 12–15 mars 2021. 

Nyckelord

Kontakter

För mer information, kontakta gärna:


Maria Hazard, presskontakt Halebop, maria.hazard@obeyapr.se, 070-335 90 70

Bilder

Om

Halebop
Halebop
Stjärntorget 1
16979 Solna

http://www.halebop.se

Halebop är ett varumärke inom TeliaCompany. Vi är en av de största mobiloperatörerna på Svenska marknaden och använder Telias nät för våra tjänster.

 

Följ Halebop

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Halebop

Halebop och Samsung Nordics bjuder in till kryptisk tävling – knäck koden och vinn mobil18.1.2024 15:02:48 CET | Pressmeddelande

There is a new Samsung in town. Den 17 januari släpptes den nya Samsung Galaxy S24-trion för världen att se första gången. I helgen lanserar Halebop, tillsammans med Samsung Nordics, en tävling där svenskarna kan vinna nya Samsung Galaxy S24 Ultra genom att knäcka koden. Tävlingen går live fredag den 19 januari kl. 12.00 på halebop.se/unlock och i Mall of Scandinavia.

Varannan person stör sig på telefonsamtalen i det offentliga rummet19.10.2023 07:03:00 CEST | Pressmeddelande

Trängsel, förseningar och inte minst högljudda telefonsamtal i kollektivtrafiken är vardag för många. Samtalsrapporten, framtagen av Halebop, har tittat närmre på svenskarnas mobilvanor och hittat att drygt varannan person stör sig på telefonsamtal i det offentliga rummet. Detta samtidigt som samma rapport visar att telefonsamtalet har positiva effekter på människans välmående.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye