Byggföretagen

Höga elpriser oroar bygg- och anläggningsbranschen

Dela

Sju av tio företagare inom bygg- och anläggningsbranschen har ett lågt förtroende för Sveriges energiproduktion. Det visar Byggföretagens senaste Byggbarometer. - Många medlemmar uttrycker oro kring ökade driftskostnader och sämre lönsamhet kopplat till elpriserna, säger Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Byggföretagen.

Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Byggföretagen.
Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Byggföretagen.

Drygt hälften av företagarna uppger att verksamheten i dag drabbas av ökade elpriser. Men andelen som saknar förtroende för riksdagens och regeringens sätt att hantera energiförsörjningen är betydligt högre än så. Hela 80 procent svarar att man inte litar på politikens förmåga att hantera Sveriges elproduktion.

- Oron och bristen på tillit är förödande när vi verkligen behöver livskraftiga företag som vågar satsa och växa. Sysselsättning, tillväxt och samhällsbygge hänger på det, säger Tanja Rasmusson.

Den avgörande frågan är hur vi redan idag kan utveckla och modernisera energisystemet.

- Det handlar om att underlätta för den fossilfria elproduktionen, parallellt med att främja effektivisering, lagring och en snabb utbyggnad av elnäten så att elen når fram till användarna, säger Tanja Rasmusson.

Byggbarometern är en webbundersökning bland Byggföretagens medlemsföretag. Undersökningen genomfördes under vecka 4 och 5. Totalt antal svarande var 667.

Kontakter

Bilder

Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Byggföretagen.
Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Byggföretagen.
Ladda ned bild

Dokument

Om

Byggföretagen
Byggföretagen
Storgatan 19, Box 5054
102 42 Stockholm

+46 8 698 58 00https://www.byggforetagen.se

Byggföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för seriösa bygg-, anläggnings- och specialföretag verksamma på den svenska byggmarknaden.

Följ Byggföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggföretagen

Byggföretagen inför skärpta medlemskrav vid användande av underentreprenörer13.5.2022 09:10:00 CEST | Pressmeddelande

Nu justerar Byggföretagen sina medlemskriterier för att ytterligare motverka risken för att kollektivavtalslösa eller osunda företag finns med i entreprenadkedjan. De nya kriterierna innebär att alla medlemsföretag som anlitar underentreprenör ska verka för att svenska kollektivavtalsregler tillämpas mot berörda arbetstagare på arbetsplatsen. Detta ska gälla både som direkt avtalspart och för dennes eventuella underentreprenörer i kontraktskedjan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum