Läkemedelsverket

Höga halter kvicksilver i hudblekningsprodukter

Dela

Höga halter av kvicksilver, kortison och salicylsyra har hittats i hudblekningsprodukter som Läkemedelsverket har analyserat. Sammanlagt har 31 hudblekningsprodukter från svenska webbutiker och 19 hudblekningsprodukter från ett tullbeslag undersökts. Läkemedelsverket ser det som extra allvarligt att det finns kvicksilver i hudblekningsprodukterna.

Bilden visar några av de hudblekningsprodukter som granskats och visat sig innehålla kvicksilver.
Bilden visar några av de hudblekningsprodukter som granskats och visat sig innehålla kvicksilver.

– Att vi hittar kvicksilver i hudblekningsprodukter är allvarligt. Tre produkter innehöll odeklarerat kvicksilver i halter mellan 9270–12600 mg/kg, vilket är mycket höga siffror, säger Elin Maria Bergsten, utredare på Läkemedelsverket.

Analyser av tullbeslaget visade att åtta av produkterna, som importerats från Asien, hade ett farligt och förbjudet innehåll. Tre av webbutikerna sålde dessutom 18 produkter med deklarerat innehåll av läkemedelssubstanser, främst klobetasol som är ett starkt kortisonämne. Läkemedelsverket har agerat så att de aktuella produkterna inte säljs. De farliga produkterna har också rapporterats till EU:s varningssystem för konsumentprodukter, RAPEX.

– Det är viktigt att de här produkterna försvinner från marknaden. Kvicksilver kan lagras i kroppen vid mycket små doser och ge allvarliga skador på bland annat njurar, hjärna, nervsystem och foster hos gravida kvinnor. Barn som bor i ett hushåll där någon använder produkten, riskerar också att få i sig ämnet, säger Elin Maria Bergsten.

Läkemedelsverket råder konsumenter att aldrig köpa hudblekningsprodukter som inte har ett ansvarigt företag inom EU angivet på förpackningen. Köp aldrig heller produkter om det står att den innehåller ”clobetasol”, ”betamethasone” eller ”hydroquinone” då sådana ämnen endast ska användas efter ordination från läkare.

Råd till allmänheten

  • Exempel på hudblekningsprodukter som kan innehålla farliga ämnen som kvicksilver (mercury) går under namn som lightening creams, beauty creams
  • Risk att det farliga ämnet finns i krämen fast det inte står på förpackningen.
  • Köp inte produkter som innehåller ”clobetasol”, ”betamethasone” eller ”hydroquinone” på förpackningen. Ämnena ska inte användas utan recept från läkare.
  • Köp aldrig hudblekningsprodukter som inte har ansvarigt företag inom EU skrivet på produkten.
  • Om du upplever hälsoproblem, kontakta sjukvården.
  • Läkemedelsverket tar gärna emot tips om försäljning och annan information som rör hudblekningsprodukter med farliga ämnen.

Relaterad information

Förbjudna ämnen i hudblekningsprodukter – tillsynsrapport

Sammanställning av hudblekande krämer inrapporterade till RAPEX

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bilden visar några av de hudblekningsprodukter som granskats och visat sig innehålla kvicksilver.
Bilden visar några av de hudblekningsprodukter som granskats och visat sig innehålla kvicksilver.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Läkemedelsverket
Läkemedelsverket
Dag Hammarskjölds väg 42, Box 26
751 03 Uppsala

https://lakemedelsverket.se/

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

Milda och övergående biverkningar även för gravida20.1.2022 14:44:01 CET | Pressmeddelande

Graviditet kan innebära en ökad risk för att bli allvarligt sjuk i covid-19. De vacciner mot covid-19 som används i Sverige är godkända att ges under hela graviditeten. Det finns inget som tyder på någon annorlunda risk för biverkningar efter vaccination av gravida kvinnor. Det har inte heller framkommit tecken på att vaccinationen mot covid-19 orsakar negativa effekter på graviditeten eller barnet.

Miljöskadlighet bör vägas in vid beslut om var läkemedel får säljas10.1.2022 11:09:28 CET | Pressmeddelande

Miljörisker bör vägas in när Läkemedelsverket bedömer om receptfria läkemedel för människa ska få säljas utanför öppenvårdsapotek. Läkemedelsverket har den 30 december 2021 redovisat regeringsuppdraget Miljöskadlighet för receptfria läkemedel och rekommenderar att ett miljökriterium ges samma relevans och dignitet som de kliniskt relaterade säkerhetskriterier som bedöms i dag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum