Svensk Dagligvaruhandel

Höga jämförelsetal påverkade dagligvaruhandelns tillväxt i oktober

Dela

Försäljningen i dagligvaruhandeln ökade med 0,1 procent under oktober 2021 jämfört med samma månad 2020, enligt branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandels Dagligvaruindex. Den relativt låga ökningen kan förklaras av de höga jämförelsetalen i oktober 2020.

Försäljningen i dagligvaruhandeln ökade med 0,1 procent under oktober 2021 jämfört med samma månad 2020, enligt branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandels Dagligvaruindex. Den relativt låga ökningen kan förklaras av de höga jämförelsetalen i oktober 2020.

Försäljningsutvecklingen i butik uppgick till 0,2 procent under månaden. Detta är den femte månaden i rad med en positiv utveckling i butikshandeln.

Den fysiska butikshandeln stod för hela tillväxten i dagligvaruhandeln under oktober månad. Totalt ser vi en relativt svag tillväxt, men tar man hänsyn till kalenderförutsättningarna ligger den totala försäljningstillväxten på 0,8 procent, säger Karin Brynell, vd på Svensk Dagligvaruhandel.

Försäljningen i e-handeln minskade under månaden med 2,7 procent. Hemleverans minskade med 1,2 procent och upphämtning i butik med 4,5 procent. E-handelns andel av dagligvaruförsäljningen uppgick i oktober till 4,9 procent. Detta kan jämföras med den 7,8 procentiga e-handelsandelen i mars 2021, som är den månad som haft den högsta e-handelsandelen hittills.

Det är viktigt att komma ihåg att även e-handelns försäljning mäts mot höga jämförelsetal, vilket bidrar till den negativa tillväxten i oktober. E-handelstillväxten var stark under hela förra hösten och i oktober förra året såg vi en e-handelstillväxt om 83,7 procent, avslutar Karin Brynell.

Kalendereffekten beräknas till -0,7 procent för oktober månad, vilket ger en kalenderjusterad tillväxt om 0,8 procent.

Dagligvaruindex för november publiceras 15 december.

För ytterligare frågor kontakta;

Karin Brynell, vd Svensk Dagligvaruhandel, 0709-75 80 85
Anna Fager Persson, kommunikationschef Svensk Dagligvaruhandel, 0709-80 32 09

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Svensk Dagligvaruhandel
Regeringsgatan 60
103 29 Stockholm

https://www.svenskdagligvaruhandel.se/

Dagligvaruindex är en månatlig rapport från Svensk Dagligvaruhandel som redovisar en stor del av den renodlade dagligvaruhandelns försäljningsutveckling i fysisk butik och på nätet. Rapporten tas fram i samarbete med HUI Research som ansvarar för statistikinsamling och kvalitetssäkring av data.

Följ Svensk Dagligvaruhandel

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Dagligvaruhandel

Dagligvaruhandelns coronahantering prisat på Dagligvarugalan!16.11.2021 13:25:03 CET | Pressmeddelande

När coronapandemin slog till mot Sverige i mars 2020 samlade Svensk Dagligvaruhandels livsmedelssäkerhetsråd sig snabbt och formulerade gemensamma rutiner för landets livsmedelsbutiker. Rutiner som sedan under hela pandemin utvecklats och anpassats utifrån myndigheternas vägledningar och branschens egna erfarenheter och insikter. Igår prisades medarbetarna i Livsmedelssäkerhetsrådet på Dagligvarugalan för sitt arbete, då de fick motta Livsmedelshandlarnas hederspris.

Dagligvarubranschen och Stockholms Stadsmission vill i nytt samarbete rädda uppemot 3000 ton mat per år29.9.2021 08:20:00 CEST | Pressmeddelande

Nu kraftsamlar Stockholms Stadsmission och dagligvarubranschen för att inom ett år öppna ytterligare tre sociala matbutiker i Stockholmsområdet. Det nya samarbetet är en gemensam satsning för att minska matsvinnet, motverka matfattigdom och skapa fler möjligheter för arbetsträning. Satsningen beräknas minska det årliga matsvinnet med upp till 3 000 ton.

Dagligvaruhandeln välkomnar Statskontorets kritik mot Havs- och Vattenmyndighetens nationella spårbarhetssystem för fisk och skaldjur.28.9.2021 13:32:34 CEST | Pressmeddelande

När Statskontoret under tisdagen (28 september) publicerade en rapport blev det tydligt att Svensk Dagligvaruhandel och fiskbranschen hade fog för sin kritik. Statskontoret konstaterar bland annat att systemet levererar mindre kontrollnytta, att kostnaderna blivit högre än förväntat, brister i användarvänlighet samt att systemet utvecklats utan tillräcklig dialog och insikt om näringens förutsättningar och behov.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum