Business Region Göteborg AB

Högkonjunkturen är över i Göteborgsregionen 
– men ingen lågkonjunktur i sikte

Dela

Trots handelskonflikter och att Sverige tappar fart går Göteborgsregionen fortsatt starkt. Den långa högkonjunkturen är dock över. Det visar Business Region Göteborgs senaste konjunkturrapport.

Business Region Göteborgs konjunkturseminarium. Peter Warda, analytiker och Henrik Einarsson, etableringschef. Foto: Ben Kendall
Business Region Göteborgs konjunkturseminarium. Peter Warda, analytiker och Henrik Einarsson, etableringschef. Foto: Ben Kendall

Med pågående handelskonflikter i världen och ett Sverige som tappat fart är Göteborgsregionens näringsliv ändå i ett starkt läge. Lönesumman ökar, jobbtillväxten är dubbelt så hög som för riket i övrigt och arbetslösheten når den lägsta nivån sedan finanskrisen. Men högkonjunkturen är över.

Det framgår av Business Region Göteborgs senaste konjunkturrapport.

– Konjunkturen i regionen mattades av förra perioden och avmattningen fortsätter. Nu har vi en mätning under våren på näringslivet som visar att konjunkturen i regionen ligger på den lägre intervallenheten för lägesindikatorn ´starkare än normalt´, säger Peter Warda, analytiker på Business Region Göteborg. 

Göteborgsregionens konjunkturindex för våren 2019 stannade på 24 vilket är en bra bit från förväntningarna från förra hösten då vårprognosen uppgick till 40 som är den nedre intervallgränsen för högkonjunktur. Företagen är också mer försiktiga i sina förväntningar om hösten 2019 då läget spås förbättras endast marginellt.

– Högkonjunkturen är definitivt över för många branscher men det betyder inte att marknaden är dålig och någon lågkonjunktur är inte i sikte. Det kluriga är att budskapen är dubbla. Företagen säger att orderingången är bra och att omsättningen ökar. Ändå tror man att det kommer vara ett lugnare tempo framöver. Det är det som händer när du går från en produktion som slagit i taket och skruvar ner den till ett mer normalstarkt läge, då måste man ställa om, säger Peter Warda.

Sedan mätningen för hösten 2018 har läget dämpats i nästan alla branscher. Bäst konjunktur upplever fordonbranschen med ett konjunkturindex på 48. Även IT-branschen upplever en fortsatt högkonjunktur med ett index på 45. Den största konjunkturförsämringen jämfört med höstens mätning står byggindustrin och maskinindustrin för. 

Konjunkturrapporten visar också att Göteborgsregionen har en dubbelt så stark sysselsättningstillväxt som övriga riket.  

– Vi har den lägsta noteringen för arbetslösheten sedan juli 2007, alltså precis innan finanskrisen. Vi får se hur det utvecklar sig men vi förväntar oss att vi under de kommande fyra kvartalen inte kommer se samma starka jobbtillväxt. Det finns snarare en risk att arbetslösheten kan komma ökat svagt efter sommaren, säger Henrik Einarsson, etableringschef på Business Region Göteborg.

– Fast det är fortfarande ett bra läge för Göteborgsregionen. Handelskonflikten och Brexit är nog de saker som kan skaka om systemet mest.

Nyckelord

Kontakter

Henrik Einarsson, etableringschef på Business Region Göteborg, 031-367 61 27, henrik.einarsson@businessregion.se
Bengt Kjellin, presschef på Business Region Göteborg, 031-367 61 64, bengt.kjellin@businessregion.se

Bilder

Business Region Göteborgs konjunkturseminarium. Peter Warda, analytiker och Henrik Einarsson, etableringschef. Foto: Ben Kendall
Business Region Göteborgs konjunkturseminarium. Peter Warda, analytiker och Henrik Einarsson, etableringschef. Foto: Ben Kendall
Ladda ned bild

Dokument

Om

Business Region Göteborg AB
Business Region Göteborg AB
Östra Hamngatan 5
404 23 Göteborg

+46 (0)31-367 61 00https://www.businessregiongoteborg.se/sv/

Business Region Göteborg ansvarar för näringslivsutveckling i Göteborgs Stad och representerar 13 kommuner i regionen. Business Region Göteborg ska bidra till att skapa fler arbetstillfällen och därigenom åstadkomma en hållbar tillväxt i Göteborgsregionens näringsliv. Detta gör vi genom att erbjuda kunskap och kontakter som skapar förutsättningar för dig som vill starta, etablera eller utveckla företag i regionen.

Följ Business Region Göteborg AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Business Region Göteborg AB

Pressinbjudan: Finansieringsevent för entreprenörer och investerare den 23/1021.10.2019 10:50:44 CESTPressmeddelande

Varför är det så svårt för kvinnor att locka investerare? Bara 1% av riskkapitalet i Sverige går till bolag grundade av kvinnor. För att lyfta denna fråga anordnas Cash is Queen, eventet där vi synliggör utmaningar och börjar leva förändringen till ett mer jämlikt och inkluderande kapitalklimat. Välkommen till en inspirerande eftermiddag där fokus ligger på en jämlik framtid inom finansiering och investering.

EU-pris till strategin bakom Göteborg Stads näringslivsstrategiska program  27.6.2019 07:15:00 CESTPressmeddelande

Business Region Göteborg har tagit emot priset “European Entrepreneurial Region Award 2020” (EER Award 2020). – Vi är så glada och stolta över priset! Det är en bekräftelse på framdriften av det näringslivsstrategiska programmet som drivs av Business Region Göteborg, säger Pia Areblad, ansvarig för Göteborgs Stads näringslivsstrategiska program på Business Region Göteborg.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum