Solna Stad

Högre andel kvinnliga chefer i Solna stad med jämställd rekrytering

Dela

Fyra av fem chefer i Solna stad är en kvinna, vilket speglar fördelningen i hela organisationen. Det är resultatet av ett långsiktigt jämställdhetsarbete med alltifrån rekrytering till löner.

Av cheferna inom Solna stad är drygt 78 procent kvinnor. Andelen kvinnliga chefer har dessutom ökat något de senaste åren. 2016 var motsvarande andel 73 procent.

– Solna stad är en viktig arbetsgivare i välfärdssektorn och här börjar jämställdhetsarbetet redan i rekryteringen. För att våra chefer ska kunna utveckla verksamhet och medarbetare är det erfarenhet och kompetens som avgör, inte könstillhörighet, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande, Solna stad.

Högre andel kvinnliga chefer jämfört med andra kommuner

Generellt har kommuner länge haft en högre andel kvinnliga chefer än inom till exempel stat och näringsliv. Men även jämfört med andra kommuner är de kvinnliga cheferna fler i Solna stad – genomsnittet för kommuner i Sverige ligger på cirka 67 procent enligt SCB (2016).

Speglar fördelningen i organisationen

Andelen kvinnliga chefer speglar könsfördelningen i hela organisationen. Av Solna stads cirka 2 500 medarbetare är 76 procent kvinnor och 24 procent män – en fördelning som varit konstant de senaste åren. Fler kvinnor söker också jobb i Solna stad. Under förra året inkom 14 227 ansökningar till stadens lediga tjänster. Av kandidaterna var 68 procent kvinnor och 32 procent män.

Rekrytering som inte diskriminerar

Just nu genomförs försök med CV-lös rekrytering, där all information som rör diskrimineringsgrunder som till exempel kön tas bort. Syftet är ett hundraprocentigt fokus på kompetens och kvalifikationer.

Kontakter

Bilder

Om

Solna Stad
Solna Stad
Stadshusgången 2
171 45 Solna

08-7461000http://www.solna.se

Solna är en framtidsstad i tillväxt, unikt belägen mellan Kungliga nationalstadsparkens lugn och storstadens puls. Här kan du läsa mer om Solna, om hur stadens styrs, om stadens organisation, historia och framtidsplaner. Här kan du även läsa hur dina skattepengar används och om andra frågor som är viktiga för Solna.

Följ Solna Stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Solna Stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum