Dagens Samhälle

Högre kostnader gör inte omsorgen bättre

Dela

Att satsa extra stora pengar på äldreomsorgen tycks inte ge bättre verksamhet. Betygen från de äldre är i genomsnitt något bättre i de 40 kommuner som har den billigaste äldreomsorgen, än i de 40 dyraste kommunerna. Det visar Dagens Samhälles granskning.

 
I Sverige finns stora skillnader i hur mycket kommunerna lägger ner på de två största delarna av äldreomsorgen, hemtjänst och särskilt boende. Det gäller även när man tar hänsyn till befolkningens sammansättning.

Somliga kommuner lägger 20–30 procent mindre pengar på sin äldreomsorg än vad man kunde förvänta sig, samtidigt som en mängd kommuner satsar 20–30 procent mer.

Men när Dagens Samhälle jämför brukarnas betyg syns inget samband mellan pris och kvalitet. Andelen nöjda äldre i särskilda boenden och hemtjänst är rent av ett litet snäpp högre i de 40 billigaste kommunerna än i de 40 dyraste: 86,4 procent mot 86,1 procent.

Habo, Kiruna och Gällivare tillhör dem som har dyr äldreomsorg med betyg under genomsnittet. Bland dem som tvärtom lyckats göra sina brukare nöjda till en lägre kostnad finns bland andra Laholm, Ödeshög och Emmaboda.

Hela artikeln bifogas.

Nyckelord

Kontakter

Annika Almgren
PR & kundrelationer
Tel 08-452 73 04
Mobil 076-808 73 04
aa@dagenssamhalle.se

Dokument

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Besöksadress: Götgatan 14
118 82 Stockholm

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

Skolinspektionen: Förskolan är inte likvärdig16.2.2018 05:30Nyheter

Sverige har på många sätt en bra förskola, men den är inte likvärdig. På vissa förskolor genomförs inte lärande på ett sätt som gör att alla barn har möjlighet att lära och utvecklas så långt möjligt. Men kvalitetsskillnaderna kan inte kopplas till särskilda geografiska mönster eller till socioekonomisk nivå. Bedömningen är istället att de till stor del bottnar i hur styrning, ledarskap och dialog fungerar i praktiken, skriver Skolinspektionen på Dagens Samhälle Debatt idag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum