Polisförbundet

Högre löner för livvakter och spanare

Dela

Säkerhetspolisen höjer lönerna för livvakter och spanare. "Det här är väldigt goda nyheter. Höjningen är nödvändig för att hålla jämna steg med löneutvecklingen inom Polismyndigheten", säger Mikael Sjöstedt, Polisförbundets ordförande för Säkerhetspolisen.

Med den nu aviserade lönesatsningen – en höjning av månadslönen med 2 900 kronor per livvakt och spanare – tror Mikael Sjöstedt att det både blir lättare att attrahera poliser till de båda funktionerna och att behålla dem där. Dessutom hoppas han att justeringen kommer att underlätta ett bra flöde av poliser mellan Säkerhetspolisen och Polismyndigheten.

Men för att det ska kunna bli så är det viktigt att nivåhöjningen inte blir en engångsföreteelse utan att polislöneökningarna på Säpo fortsättningsvis håller samma takt som inom Polismyndigheten, säger Mikael Sjöstedt.

Kravet ligger därför också med som ett yrkande i förhandlingarna om ett nytt avtal.

Man måste ju kompetensförsörja båda myndigheterna och då uppstår problem om lönerna är betydligt lägre på en av myndigheterna, motiverar Mikael Sjöstedt kravet på fortsatta löneökningar.

Polisförbundet anser att Säkerhetspolisen även bör justera lönerna för de poliser som är för lågt lönesatta i förhållande till sin funktion, samt att det framöver behöver göras nivåhöjningar för hela poliskollektivet.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz välkomnar även hon Säkerhetspolisens höjda lönenivåer, men påtalar också att det måste finnas en politisk vilja de kommande åren att skjuta till nödvändiga medel.

Ledningen inom Säkerhetspolisen inser att polislönerna måste höjas även där och då är det också viktigt att politikerna är lyhörda för Säkerhetspolisens behov och budgetäskanden framöver. Ytterst handlar det om att kunna attrahera tillräckligt många poliser till Säpo för att kunna skydda den nationella säkerheten, det demokratiska systemet och medborgarnas fri- och rättigheter, säger Lena Nitz.

Kontakter

Om

Polisförbundet
Polisförbundet
Sundbybergsvägen 1
171 73 Solna

08-6769700http://www.polisforbundet.se

Polisförbundet är ett fackligt yrkesförbund som organiserar Sveriges poliser. Vi jobbar för att poliskåren ska ha goda villkor och de bästa förutsättningar för att göra ett bra jobb för allas trygghet.

Följ Polisförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Polisförbundet

Polisförbundet beklagar Säkerhetspolisens förlust av en framgångsrik och uppskattad Säpo-chef26.8.2021 10:04:26 CEST | Pressmeddelande

Idag meddelade Säkerhetspolisens chef Klas Friberg att han avgår som chef för myndigheten av privata orsaker. Polisförbundets ordförande Lena Nitz beklagar att Klas Friberg lämnar uppdraget som Säpo-chef och välkomnar samtidigt den nya Säpo-chefen Charlotte von Essen. Även Polisförbundets ordförande för region Rikspolisen, Mikael Sjöstedt, kommenterar händelsen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum