Vänsterpartiet

Högre pension för alla

Dela

Det svenska pensionssystemet är ett politiskt misslyckande. Nu presenterar Vänsterpartiet en färdig modell som höjer pensionerna med drygt 13 procent.

– Det är dags att vi tar ett helhetsgrepp om pensionerna, säger Nooshi Dadgostar.

Vänsterpartiet lägger idag ett förslag som ger höjda pensioner för alla svenskar. Pensionerna höjs genom att använda delar av det överskott som finns i pensionssystemet och öka de statliga inbetalningarna.

– Det första steget var garantitillägget, som ger drygt en miljon pensionärer höjd pension. Nu följer vi upp det med en pensionsreform för alla. Idag är det alldeles för många pensionärer i Sverige som inte har råd att leva ett värdigt liv, säger Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar.

Med Vänsterpartiets förslag höjs den disponibla inkomsten för ett pensionerat vårdbiträde med ca 1600 kronor i månaden. I genomsnitt höjs pensionerna med 13,4 procent år 2024. I det nya förslaget ingår också att det införs en ”gaspedal” i pensionssystemet, som motsvarighet till den broms som finns idag. En gaspedal skulle innebära att pensionerna höjs extra mycket de år då systemet har goda finanser, vilket på sikt skulle garantera en starkare utveckling av pensionerna än dagens system.

Dadgostar kallar dagens pensionssystem ett historiskt misslyckande, det visar utvecklingen av den allmänna pensionen sen systemet infördes på 90-talet.

– Istället för de 60 procent av slutlönen som utlovades när systemet klubbades har utfallet visat sig bli 45 procent. I praktiken har pensionärer blivit helt beroende av inkomster från kapital, privat pensionssparande eller fortsatt arbete för att komma upp i en dräglig levnadsstandard. Vänsterpartiets helhetsmodell garanterar en pension som gör det möjligt att leva ett värdigt liv, avslutar Dadgostar.

För mer information om förslaget se bifogad pdf.

Kontakter

Maria Carlsson, pressansvarig hos Nooshi Dadgostar, 076-816 53 68
Vänsterpartiets presstjänst, 070-620 00 64 (ej sms)

Bilder

Dokument

Om

Vänsterpartiet
Vänsterpartiet
Kungsgatan 84
112 27 Stockholm

070-620 00 64http://www.vansterpartiet.se

Vänsterpartiet är ett parti med rötter i den svenska arbetarrörelsen. Vi arbetar för rättvisa och jämställdhet. Vi tror att människor tillsammans kan skapa ett bättre samhälle.

Följ Vänsterpartiet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum