Solna Stad

Högre placering för Solnas grundskolor i årets rankning

Dela

Solna stad förbättrar sin placering i SKL:s Öppna jämförelser för grundskolan för 2018. Det är resultatet av ett aktivt arbete med den strategi för förbättrade kunskapsresultat i Solnas skolor som arbetades fram under förra året.

Varje år presenterar Sveriges kommuner och landsting (SKL) Öppna jämförelser för grundskolan i Sverige. I årets resultat förbättrar Solna stad sin placering och rankas på plats 103 bland Sveriges 290 kommuner. Det är en förbättring med nio placeringar jämfört med förra året, då Solna rankades som nummer 112.

Det är glädjande att se att den strategi vi arbetat fram, inriktad på systematiskt kvalitetsarbete, kompetens och lärmiljö, redan har gett resultat. Vi fortsätter ha ett ständigt fokus på kunskapsresultaten – nästa år görs även en riktad satsning som ska bidra till en fortsatt positiv utveckling för Solnas skolor, säger Marianne Damström Gereben, barn- och utbildningsnämndens ordförande, Solna stad.

Behörighet, kunskapskrav och meritvärde

Rankningen bygger på tre faktorer för årskurs 9: antal elever som är behöriga till yrkesprogram på gymnasiet, antal elever som uppnått kunskapskraven i alla ämnen och genomsnittligt meritvärde.

 Den förbättrade placeringen är ett viktigt steg i rätt riktning och tack vare ett medvetet och aktivt arbete med elevernas kunskapsresultat. Bland annat görs tätare individuella uppföljningar och vi kan tidigare fånga upp och stötta elever som riskerar att inte uppnå kunskapskraven, säger Alessandra Wallman, chef för barn- och utbildningsförvaltningen, Solna stad.

Fler klarar kunskapskraven

I Solnas kommunala skolor har andelen elever i årskurs 9 som uppnått kunskapskraven i alla ämnen ökat något, från 71,5 procent 2017 till 72,9 procent 2018. Andelen elever som är behöriga till yrkesprogram har minskat något, från 84,9 procent 2017 till 83,7 2018. Genomsnittligt meritvärde ökade från 223,5 förra året till 230,2 i den senaste mätningen.

Riktad satsning på kunskapsresultaten 2019

I stadens budget för år 2019 görs en riktad satsning på 5 miljoner kronor för att förbättra kunskapsresultaten i grundskolan. Det satsas också 20 miljoner kronor extra för att fortsätta upprustningen av förskole- och skollokaler.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Solna Stad
Solna Stad
Stadshusgången 2
171 45 Solna

08-7461000http://www.solna.se

Solna är en framtidsstad i tillväxt, unikt belägen mellan Kungliga nationalstadsparkens lugn och storstadens puls. Här kan du läsa mer om Solna, om hur stadens styrs, om stadens organisation, historia och framtidsplaner. Här kan du även läsa hur dina skattepengar används och om andra frågor som är viktiga för Solna.

Följ Solna Stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Solna Stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum