Högskolan i Halmstad

Högskolan i Halmstad får ökat anslag för forskning

Dela

Regeringen har i dag presenterat sin vårändringsbudget och i den föreslås Högskolan i Halmstad få ökat basanslag för forskning med cirka 22 miljoner kronor. Det innebär att Högskolans anslag för forskning nu är 102 miljoner kronor. Dessutom får Högskolan 2 miljoner kronor till sommarkurser.

– Det är oerhört glädjande för Högskolan att få det här tillskottet av forskningsmedel. Nu kan vår redan framgångsrika forskning utvecklas och stärkas ytterligare, säger rektor Stephen Hwang.  

Högskolan får nu, enligt regeringens proposition, ett basanslag för forskning på drygt 102 miljoner kronor, vilket är en ökning med cirka 22 miljoner kronor jämfört med nuvarande anslag.

– Högskolan är ett av de lärosäten som får störst procentuell ökning och vi ser det som ett bevis för att regeringen sätter stort värde på vår forskning och utbildning. Vi använder våra forskningsmedel på ett bra sätt till gagn för samhället och kommer att göra så även med de nya medlen, konstatarer Stephen Hwang och fortsätter:

– Faktum är att Högskolan i Halmstad är ett av de lärosäten som har haft den bästa utvecklingen gällande forskningskvalitet de senaste åren, mätt i antal publikationer och citeringar. Det visar till exempel den sammanställning som Vetenskapsrådet gör årligen, nu senast 2019. Dessutom har Högskolan en hög andel externa medel vilket visar att forskningen är konkurrenskraftig.

Nya strategier för Högskolans forskning

För Högskolans del är det ökade anslaget särskilt välkommet nu när lärosätet är inne i ett intensivt arbete med att ta fram nya forskningsstrategier.

– Det finns många idéer för framtida satsningar som vi nu får möjlighet att realisera. Inte minst har vi många intressanta samarbetsprojekt med omvärlden, till exempel inom skolområdet, samt med olika företag och med Region Halland inom hälsoområdet, säger rektor.

Stark forskning är också viktig för Högskolans utbildning.
– Att våra utbildningar har anknytning till forskningen är en viktig kvalitetsfråga. Nu ökar möjligheterna till det, vilket gagnar våra studenter, säger Stephen Hwang.

Förstärkningen av universitets och högskolors anslag för forskning och utbildning på forskarnivå aviserades i regeringen budgetproposition i höstas. I propositionen Forskning, frihet, framtid – kunskap och innovation för Sverige (prop. 2020/21:60) som presenterades i december beskrivs principerna för hur medlen skulle fördelas. I dagens vårändringsbudget föreslår regeringen i detalj hur medlen ska fördelas till lärosätena i enlighet med principerna i forskningspropositionen.

Ökad satsning på sommarkurser

Högskolan får också i vårändringsbudgeten 2 miljoner kronor till sommarkurser. Efterfrågan ökar på sommarkurser, inte minst på grund av det svåra läget på arbetsmarknaden. Regeringen fördelar därför extra medel så att fler kan studera i sommar för att snabba på eller bredda sina studier. Exakt hur Högskolan ska använda satsningen på utökade sommarkurser är inte klart i dagsläget.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Högskolan i Halmstad
Högskolan i Halmstad
Box 823 (Besöksadress: Kristian IV:s väg 3)
301 18 Halmstad

035-16 71 00https://www.hh.se/

Det innovationsdrivande lärosätet

Högskolan i Halmstad är känd för sina verklighetsförankrade utbildningar och små studentgrupper. Forskningen är internationellt välrenommerad och bedrivs i tvärvetenskapliga innovations- och forskningsmiljöer. Lärosätet har två profilområden, Hälsoinnovation samt Smarta städer och samhällen, och deltar aktivt i samhälls­utvecklingen genom omfattande samverkan med både näringsliv och offentlig sektor.

Följ Högskolan i Halmstad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Högskolan i Halmstad

Ny bok och konferens rundar av samverkansprojektet Framtidens digitala lärande i skolan, FDLIS20.4.2021 15:46:42 CEST | Pressmeddelande

Att samverka är viktigt men inte alltid enkelt – särskilt kring en sådan komplex fråga som skolans digitalisering. I projektet FDLIS, Framtidens digitala lärande i skolan, har lärare, förskollärare och skolledare samarbetat väldigt konkret och i varje steg tillsammans med forskare från Högskolan i Halmstad om digitalisering i förskolan och skolan. Den 28 april är det dags för avslutande konferens och i en nyutkommen bok beskrivs stora delar av arbetet inom, och resultaten av, FDLIS.

Inbjudan till pressträff för forskningsprojektet Sweden-China Bridge13.4.2021 13:00:00 CEST | Pressinbjudan

Högskolan i Halmstad startade i oktober 2020 forskningsprojektet "Sweden-China Bridge – Creating A Collaborative Academic Platform for Electrification of Transportation Systems" i samarbete med Lunds universitet, Statens Väg- och Transportforskningsinstitut (VTI) och Jönköping University – Jönköping International Business School. Projektet finansieras av Trafikverket och pågår i två år.

Högskolan i Halmstad deltar i Vetenskapsfestivalen i Göteborg13.4.2021 10:13:56 CEST | Pressmeddelande

Vetenskapsfestivalen i Göteborg invigs på onsdag, den 14 april. Högskolan i Halmstad deltar i flera punkter senare i veckan i det publika, digitala programmet. Årets tema är Level up och Högskolans i Halmstads representanter – forskare och studenter – kommer att prata om under rubrikerna ”Information-driven care: Hype or hope”, ”Är e-sport en idrott?”, ”Mindfulness och idrottsprestation” samt om idrottspsykologi och e-sport för unga.

Studenterna i det branddrabbade huset mår väl efter omständigheterna7.4.2021 15:46:24 CEST | Pressmeddelande

Natten till i dag, den 7 april, brann det i ett hus på Östra stranden i Halmstad. Det är ett flerfamiljshus där det bland annat bor personer som studerar vid Högskolan i Halmstad. Det är ett tiotal studenter som har uppgivit att de är skrivna på en adress i det branddrabbade området. De har blivit kontaktade av Högskolan och mår under omständigheterna bra. Det kan dock finnas fler studenter som är drabbade av branden men som inte är skrivna på en adress i området, och de uppmanas att ta kontakt med Högskolan.

Internationell utbildningskonferens framflyttad31.3.2021 13:21:43 CEST | Pressmeddelande

Högskolan i Halmstad är ett av de lärosäten som skulle ha varit värd för Europas största utbildningskonferens, EAIE 2021, i Göteborg den 7–10 september i år. På grund av den fortsatt osäkra situationen kring resande och offentliga sammankomster har European Association for International Education (EAIE) beslutat att flytta fram årets konferens. Arrangörerna arbetar nu, tillsammans med konsortiet av värdlärosäten samt Svenska Mässan i Göteborg, för att konferensen ska kunna genomföras under 2025 i stället.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum