Högskolan i Halmstad

Högskolan i Halmstad satsar på e-sport – startar labb i samverkan med RBU Halland

Dela

Lördagen 25 september klockan 14.00 slår Högskolans nyaste labb upp dörrarna för en festlig invigning. Labbet – som Högskolan startar tillsammans med RBU Halland – är nästa steg i Högskolans satsning på e-sport. I labbet kan personer med funktionsnedsättning utöva e-sport under trygga former. Här skapas också förutsättningar för att bedriva forskning inom området.

Miljoner människor världen över utövar e-sport, och ännu fler tar del av e-sportstävlingar, vilka genomförs i virtuella, elektroniska miljöer. E-sporten omsätter mångmiljardbelopp. I Sverige är fler än 100 000 ungdomar organiserat aktiva inom e-sport.

År 2018 inledde RBU Halland, som är en del av den nationella organisationen Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdom, en satsning på e-sport. År 2021 startade föreningen Projekt e-sport, vilket är ett nationellt treårigt projekt finansierat av Allmänna arvsfonden. För att ta tillvara projektets erfarenheter startades också föreningen Young Gamers. 

– Vi ville starta ett spelcafé för våra medlemmar, vilket blev möjligt med hjälp av Länsförsäkringar och Cowab. Det som var tänkt som ett spelcafé har sedan utvecklats till ett e-sportlabb. Tanken är att Högskolan ska kunna använda labbet för att forska kring vilka effekter e-spelandet har på bland annat vår målgrupp, säger Maria Norrman, projektledare Projekt e-sport på RBU Halland.

E-sportens snabba tillväxt och det faktum att många ungdomar definierar sig själva som gamers, det vill säga utövare av just e-sport, har väckt intresse hos Högskolans forskare.

– Som idrottsfysiologer är vi bland annat intresserade av att studera hur den fysiska förmågan påverkar e-sportares välmående och prestation. E-sport beskrivs ofta som något som ökar stillasittandet och isoleringen hos utövarna, och där har RBU Halland startat ett intressant projekt där e-sport uppmuntras som gemensam aktivitet för att uppmuntra till rörelse och för att minska barns och ungdomars isolering, säger Charlotte Olsson, docent i idrottsfysiologi.

Akademin för lärande, humaniora och samhälle kommer att ansvara för labbet. Akademichef Måns Svensson, professor i rättssociologi, ser positivt på utmaningen:

– Forskningen på Akademin för lärande, humaniora och samhälle (LHS) är inriktad mot lärande, digitalisering och social förändring, vilka alla är avgörande aspekter av den expansiva e-sportskulturen. RBU Hallands satsning belyser högaktuella utmaningar som vi välkomnar till Högskolan. I samarbete med vår samverkansarena DLC (Digitalt laborativt centrum) ser vi stolta framemot att stå som värd för lärosätets insatser och samarbeten kring e-sport de kommande åren, säger han.

Om invigningen

När: lördagen 25 september 2021

Var: R3261 via entré Hus S, Högskolan i Halmstad

Medier är välkomna! Anmälan sker till Anders Nelson, vicerektor med särskilt ansvar för samverkan, innovation och internationalisering vid Högskolan i Halmstad: anders.nelson@hh.se

Kontakter

Bilder

Om

Högskolan i Halmstad
Högskolan i Halmstad
Box 823 (Besöksadress: Kristian IV:s väg 3)
301 18 Halmstad

035-16 71 00https://www.hh.se/

Det innovationsdrivande lärosätet

Högskolan i Halmstad är känd för sina verklighetsförankrade utbildningar och små studentgrupper. Forskningen är internationellt välrenommerad och bedrivs i tvärvetenskapliga innovations- och forskningsmiljöer. Lärosätet har två profilområden, Hälsoinnovation samt Smarta städer och samhällen, och deltar aktivt i samhälls­utvecklingen genom omfattande samverkan med både näringsliv och offentlig sektor.

Följ Högskolan i Halmstad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Högskolan i Halmstad

Inbjudan till pressträff: Forskningsprojektet Sweden-China Bridges rapport om batteribyte på tunga fordon30.9.2021 14:59:25 CEST | Pressmeddelande

Inom forskningsprojektet Sweden-China Bridge publiceras nu den andra omfattande studien i Kina med fokus på batteribyten för tunga fordon. I studien har man undersökt förekomsten av batteribyte (battery-swapping) för tunga elfordon, det vill säga att enkelt byta ett urladdat batteri mot ett fulladdat, i stället för att ladda batteriet med kabel.

Årets alumn vid Högskolan i Halmstad: ”Värdet av att studera på en mindre högskola är stort”4.6.2021 08:00:52 CEST | Pressmeddelande

För att han genom sitt innovativa tänkande och positiva synsätt är en värdefull ambassadör för och samarbetspartner till Högskolan tilldelas Peter Uppman, innovationsstrateg på Region Halland, utmärkelsen Årets alumn 2021 vid Högskolan i Halmstad. ”Jag känner mig väldigt stolt. Högskolan i Halmstad ligger mig väldigt varmt om hjärtat”, säger årets alumn.

Studenter lär sig tänka och verka hållbart i nytt forskningsprojekt1.6.2021 10:47:59 CEST | Pressmeddelande

Många ungdomar är mycket engagerade i klimatfrågor och det finns en stor medvetenhet och vilja att förändra vårt samhälle till att bli mer hållbart. För att möta denna globala rörelse måste våra universitets- och högskoleutbildningar anpassas och utvecklas. Högskolan i Halmstad är del i det nystartade EU-projektet Active8 Planet som har till syfte att integrera hållbarhetsfrågor och tvärvetenskapliga samarbeten i högre utbildningar.

Måltiden viktig för barn med gastrostomi28.5.2021 11:10:00 CEST | Pressmeddelande

En barnfamiljs gemensamma måltid strukturerar vardagen, utvecklar barns motoriska förmågor och skapar ett socialt sammanhang. Det kan samtidigt vara komplicerat att få till en fungerande middag med barn. Hur är det då för familjer där det finns barn med gastrostomi? Hur skapar dessa familjer delaktighet under måltiderna och hur anpassar de sitt vardagsliv utifrån det annorlunda ätandet? Det har Ellen Backman vid Högskolan i Halmstad undersökt i sin nyligen publicerade avhandling.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum