Högskolan i Halmstad

Högskolan tilldelas 79,8 miljoner kronor för tvärvetenskaplig forskning och utbildning

Dela

KK-stiftelsen beviljar 79,8 miljoner kronor för tre nya forskningsprojekt, en rekrytering av en gästprofessor, ett stort utbildningsprogram riktat till yrkesverksamma, samt en ny forskningsprofil inom ramen för Högskolan i Halmstads KK-miljö Forskning för innovation. Bidraget gör att Högskolan, tillsammans med näringslivet och Region Halland, fortsätter att stärka den mångvetenskapliga forskningen och utbildningen inom profilområdena Hälsoinnovation samt Smarta städer och samhällen.

– Det här är jätteroligt, vilken julklapp! Många pusselbitar faller nu på plats för Högskolans fortsatta utveckling och profilering. Årets tilldelning är en fantastisk framgång, KK-stiftelsen beviljar oss mer medel än någonsin tidigare, säger Högskolans rektor Stephen Hwang.

Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling, KK-stiftelsen, har beviljat sammanlagt 79,8 miljoner kronor för forsknings- och utbildningssatsningar de kommande åren. Satsningarna ryms inom Högskolans KK-miljö som är fokuserad kring profilområdena Hälsoinnovation samt Smarta städer och samhällen. Utöver pengarna från KK-stiftelsen, bidrar Högskolan med 33,4 miljoner kronor och näringslivspartnerna med 52,6 miljoner kronor. Region Halland investerar 15 miljoner kronor de första fyra åren i den nya forskningsprofilen. Totalt investeras drygt 180 miljoner kronor i de nya satsningarna.

– I snart tio år har Högskolan varit en KK-miljö med särskilda förväntningar att samarbeta med näringslivet samt profilera vår forskning och utbildning på avancerad nivå. Vi satte upp ambitiösa mål och de senaste tre åren har det hänt fantastiskt mycket, lite som en ketchupeffekt. Med KK-miljön har vi lyckats att stärka vår karaktär som ett innovationsdrivande lärosäte, skapat spännande gränsöverskridande samarbeten och utvecklat forskningsspets. Högskolan i Halmstad är i dag en riktigt attraktiv högskola att arbeta och studera vid, säger Thorsteinn Rögnvaldsson, programchef för Högskolan i Halmstads KK-miljö Forskning för innovation.

Storsatsning på informationsdriven vård

Den enskilt största satsningen är en forskningsprofil inom informationsdriven vård och implementeringsforskning. I profilen, som heter CAISR Health, möts forskning om utveckling av verktyg med artificiell intelligens och forskning om hur dessa verktyg kan implementeras inom vården. Forskningen görs i nära samarbete med Region Halland och svenska företag. CAISR Health är ett mycket starkt komplement till Hallands gemensamma innovationscentrum för informationsdriven vård, Leap for Life.

– Jag ser mycket positivt på denna satsning. Den ligger helt rätt i tiden och kommer att bli ett starkt stöd till utvecklingen, både inom vården och för Halland som region, säger Jörgen Preuss, regiondirektör i Halland.

Den näst största satsningen i bidraget från KK-stiftelsen är en utbildningssatsning, ett Expertkompetensprogram som kombinerar artificiell intelligens med tjänste- och affärsutveckling. Utbildningsprogrammet riktar sig primärt till yrkesverksamma deltagare.

Vad är en KK-miljö?

Högskolan i Halmstad är ett av fem lärosäten i landet som har utnämnts till en så kallad KK-miljö av Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling, KK-stiftelsen. De andra KK-miljöerna finns vid Högskolan i Skövde, Mittuniversitetet, Högskolan Väst och Jönköping University. KK-miljöerna får medel från KK-stiftelsen via årliga verksamhetsplaner i stället för att söka i enskilda utlysningar. KK-stiftelsen ger stöd till forskningsinsatser som successivt utvecklar ett alltmer profilerat lärosäte, med högsta kvalitet, tydlig positionering och med verksamhet som har stark relevans för utvecklingen av näringsliv och samhälle.

Högskolan i Halmstads KK-miljö invigdes i april 2012 och löper under tio år, till och med år 2021. KK-miljön heter Forskning för innovation för att spegla Högskolan i Halmstads profil. Centralt i alla forskningsprojekt som bedrivs inom ramen för Forskning för innovation är samarbetet med näringslivet, så kallad samproduktion. Samproduktion innebär att företag bedriver forskningsprojekt tillsammans med Högskolans forskare och bidrar med viktiga insatser i forskningen som de själva finansierar.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Högskolan i Halmstad
Högskolan i Halmstad
Box 823 (Besöksadress: Kristian IV:s väg 3)
301 18 Halmstad

035-16 71 00https://www.hh.se/

Det innovationsdrivande lärosätet

Högskolan i Halmstad är känd för sina verklighetsförankrade utbildningar och små studentgrupper. Forskningen är internationellt välrenommerad och bedrivs i tvärvetenskapliga innovations- och forskningsmiljöer. Lärosätet har två profilområden, Hälsoinnovation samt Smarta städer och samhällen, och deltar aktivt i samhälls­utvecklingen genom omfattande samverkan med både näringsliv och offentlig sektor.

Följ Högskolan i Halmstad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Högskolan i Halmstad

Studenterna i det branddrabbade huset mår väl efter omständigheterna7.4.2021 15:46:24 CEST | Pressmeddelande

Natten till i dag, den 7 april, brann det i ett hus på Östra stranden i Halmstad. Det är ett flerfamiljshus där det bland annat bor personer som studerar vid Högskolan i Halmstad. Det är ett tiotal studenter som har uppgivit att de är skrivna på en adress i det branddrabbade området. De har blivit kontaktade av Högskolan och mår under omständigheterna bra. Det kan dock finnas fler studenter som är drabbade av branden men som inte är skrivna på en adress i området, och de uppmanas att ta kontakt med Högskolan.

Internationell utbildningskonferens framflyttad31.3.2021 13:21:43 CEST | Pressmeddelande

Högskolan i Halmstad är ett av de lärosäten som skulle ha varit värd för Europas största utbildningskonferens, EAIE 2021, i Göteborg den 7–10 september i år. På grund av den fortsatt osäkra situationen kring resande och offentliga sammankomster har European Association for International Education (EAIE) beslutat att flytta fram årets konferens. Arrangörerna arbetar nu, tillsammans med konsortiet av värdlärosäten samt Svenska Mässan i Göteborg, för att konferensen ska kunna genomföras under 2025 i stället.

Högskolan i Halmstads campus stänger efter smittoutbrott på studentboende29.3.2021 16:23:12 CEST | Pressmeddelande

Högskolan i Halmstad har beslutat att stänga campus helt för studenter från den 30 mars till och med den 11 april. Detta för att hejda smittspridningen efter ett bekräftat större covid-19-utbrott som startade efter en fest på studentboendet Krusbäret. På måndagseftermiddagen var 46 studenter bekräftat smittade och antalet har fördubblats sedan i fredags. Även studenter utanför Krusbäret har bekräftats smittade.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum