Högskolan i Halmstad

Högskolan tilldelas 79,8 miljoner kronor för tvärvetenskaplig forskning och utbildning

Dela

KK-stiftelsen beviljar 79,8 miljoner kronor för tre nya forskningsprojekt, en rekrytering av en gästprofessor, ett stort utbildningsprogram riktat till yrkesverksamma, samt en ny forskningsprofil inom ramen för Högskolan i Halmstads KK-miljö Forskning för innovation. Bidraget gör att Högskolan, tillsammans med näringslivet och Region Halland, fortsätter att stärka den mångvetenskapliga forskningen och utbildningen inom profilområdena Hälsoinnovation samt Smarta städer och samhällen.

– Det här är jätteroligt, vilken julklapp! Många pusselbitar faller nu på plats för Högskolans fortsatta utveckling och profilering. Årets tilldelning är en fantastisk framgång, KK-stiftelsen beviljar oss mer medel än någonsin tidigare, säger Högskolans rektor Stephen Hwang.

Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling, KK-stiftelsen, har beviljat sammanlagt 79,8 miljoner kronor för forsknings- och utbildningssatsningar de kommande åren. Satsningarna ryms inom Högskolans KK-miljö som är fokuserad kring profilområdena Hälsoinnovation samt Smarta städer och samhällen. Utöver pengarna från KK-stiftelsen, bidrar Högskolan med 33,4 miljoner kronor och näringslivspartnerna med 52,6 miljoner kronor. Region Halland investerar 15 miljoner kronor de första fyra åren i den nya forskningsprofilen. Totalt investeras drygt 180 miljoner kronor i de nya satsningarna.

– I snart tio år har Högskolan varit en KK-miljö med särskilda förväntningar att samarbeta med näringslivet samt profilera vår forskning och utbildning på avancerad nivå. Vi satte upp ambitiösa mål och de senaste tre åren har det hänt fantastiskt mycket, lite som en ketchupeffekt. Med KK-miljön har vi lyckats att stärka vår karaktär som ett innovationsdrivande lärosäte, skapat spännande gränsöverskridande samarbeten och utvecklat forskningsspets. Högskolan i Halmstad är i dag en riktigt attraktiv högskola att arbeta och studera vid, säger Thorsteinn Rögnvaldsson, programchef för Högskolan i Halmstads KK-miljö Forskning för innovation.

Storsatsning på informationsdriven vård

Den enskilt största satsningen är en forskningsprofil inom informationsdriven vård och implementeringsforskning. I profilen, som heter CAISR Health, möts forskning om utveckling av verktyg med artificiell intelligens och forskning om hur dessa verktyg kan implementeras inom vården. Forskningen görs i nära samarbete med Region Halland och svenska företag. CAISR Health är ett mycket starkt komplement till Hallands gemensamma innovationscentrum för informationsdriven vård, Leap for Life.

– Jag ser mycket positivt på denna satsning. Den ligger helt rätt i tiden och kommer att bli ett starkt stöd till utvecklingen, både inom vården och för Halland som region, säger Jörgen Preuss, regiondirektör i Halland.

Den näst största satsningen i bidraget från KK-stiftelsen är en utbildningssatsning, ett Expertkompetensprogram som kombinerar artificiell intelligens med tjänste- och affärsutveckling. Utbildningsprogrammet riktar sig primärt till yrkesverksamma deltagare.

Vad är en KK-miljö?

Högskolan i Halmstad är ett av fem lärosäten i landet som har utnämnts till en så kallad KK-miljö av Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling, KK-stiftelsen. De andra KK-miljöerna finns vid Högskolan i Skövde, Mittuniversitetet, Högskolan Väst och Jönköping University. KK-miljöerna får medel från KK-stiftelsen via årliga verksamhetsplaner i stället för att söka i enskilda utlysningar. KK-stiftelsen ger stöd till forskningsinsatser som successivt utvecklar ett alltmer profilerat lärosäte, med högsta kvalitet, tydlig positionering och med verksamhet som har stark relevans för utvecklingen av näringsliv och samhälle.

Högskolan i Halmstads KK-miljö invigdes i april 2012 och löper under tio år, till och med år 2021. KK-miljön heter Forskning för innovation för att spegla Högskolan i Halmstads profil. Centralt i alla forskningsprojekt som bedrivs inom ramen för Forskning för innovation är samarbetet med näringslivet, så kallad samproduktion. Samproduktion innebär att företag bedriver forskningsprojekt tillsammans med Högskolans forskare och bidrar med viktiga insatser i forskningen som de själva finansierar.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Högskolan i Halmstad
Högskolan i Halmstad
Box 823 (Besöksadress: Kristian IV:s väg 3)
301 18 Halmstad

035-16 71 00https://www.hh.se/

Det innovationsdrivande lärosätet

Högskolan i Halmstad är känd för sina verklighetsförankrade utbildningar och små studentgrupper. Forskningen är internationellt välrenommerad och bedrivs i tvärvetenskapliga innovations- och forskningsmiljöer. Lärosätet har två profilområden, Hälsoinnovation samt Smarta städer och samhällen, och deltar aktivt i samhälls­utvecklingen genom omfattande samverkan med både näringsliv och offentlig sektor.

Följ Högskolan i Halmstad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Högskolan i Halmstad

Hibaq Yussuf och Frida Stranne får Högskolan i Halmstads pedagogiska pris respektive pris för samverkan och innovation21.12.2020 10:32:51 CETPressmeddelande

Hibaq Yussuf, universitetsadjunkt i omvårdnad, får Högskolan i Halmstads pedagogiska pris år 2020, bland annat för sitt stora engagemang och brinnande intresse för undervisning. Frida Stranne, universitetslektor med särskilt forskningsfokus på amerikansk politik och samhällsutveckling, får Högskolans pris för samverkan och innovation, bland annat för sitt långvariga arbete att dela med sig av kunskap, inte minst som efterfrågad expert i medierna.

350 000 kronor till studenter för samhällsnyttiga examensarbeten27.11.2020 18:09:48 CETPressmeddelande

I dag skulle Sparbanksstiftelsen Kronans årliga stipendieutdelning ha ägt rum vid en ceremoni på Högskolan i Halmstad. Så kom en pandemi i vägen. Men inget stoppar Sparbanksstiftelsen Kronan från att dela ut hundratusentals kronor till studenter för utmärkta examensarbeten med stor samhällsrelevans. Det är bara formen för utdelningen som i år är annorlunda. Och så prissumman på 350 000 kronor – vilket är 100 000 kronor mer än förra året – fördelat på nio examensarbeten vid Högskolan i Halmstad.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum