CSN

Högst andel studerande lånar till undervisningsavgifter i Östeuropa och Australien

Dela

Merkostnadslånet i studiemedlet är vanligast bland studerande i länder med höga undervisningsavgifter. Högst andel studerande med merkostnadslånet finns i Östeuropa och Australien, visar en ny studie från CSN.

Utlandsstuderande söker ofta om extra lån, så kallade merkostnadslån, utöver ordinarie studiebidrag och studielån. I fjol betalade CSN ut drygt 1 miljard kronor i merkostnadslån till cirka 20 000 studerande utlandet.

Merkostnadslån är vanligast i länder där många studerar vid utbildningar med höga undervisningsavgifter.
- Det är framförallt populärt med merkostnadslån bland studerande i länder i östra Europa, där det är vanligt att studera vid läkarutbildningar, säger Malin Lundquist, analytiker hos CSN.

Låg andel i Finland
Efter Australien tog högst andel studerande merkostnadslån i Slovakien, Bulgarien, Litauen och Lettland. Lägst andel studerande använde merkostnadslån i Finland, Tyskland och Österrike.
- Där studerade endast en tredjedel av de utlandsstuderande med merkostnadslån. I dessa länder har lärosätena vanligtvis en låg undervisningsavgift eller inte någon undervisningsavgift alls, säger Malin Lundquist.

Det finns flera olika merkostnadslån för utlandsstuderande. Det finns bland annat merkostnadslån för att betala undervisningsavgifter, och ett kompletterande merkostnadslån för levnadsomkostnader för alla utlandsstuderande.

Betalar undervisningsavgifter
CSN ser däremot inget samband mellan andelen som tar merkostnadslånet för levnadsomkostnader och nivån på levnadsomkostnaderna i olika länder. Snarare är det ofta samma studerande som tar de två olika merkostnadslånen.
- Det betyder sannolikt att en del studerande använder delar av merkostnadslånet som egentligen är avsett för levnadsomkostnader till att betala undervisningsavgiften vid lärosäten med höga avgifter, säger Malin Lundquist.

För mer information: Malin Lundquist, analytiker CSN, 060-146304.
Presskontakt: Klas Elfving, pressekreterare CSN, 076-1196551.

Läs mer om studien här

Fakta: Studien om merkostnadslån
CSN har analyserat data i de egna registren om merkostnadslån, tillsammans med bakgrundsvariabler från SCB. Datat innehåller uppgifter om free-movers som studerade med studiemedel på eftergymnasial nivå 2016/17 - totalt cirka 15 000 studerande. Free-movers är studerande som sätter samman utlandsstudierna helt själv.

Nyckelord

Om

CSN
CSN
Norra Tjärngatan 6
851 82 Sundsvall

http://www.csn.se

CSN ansvarar för studiestödet, bidrag och lån till studerande. Varje år betalar CSN ut cirka 40 miljarder kronor till cirka 900 000 studerande. Ungefär 1,6 miljoner personer har svenska studielån. CSN beviljar också hemutrustningslån till nyanlända flyktingar samt även körkortslån.

 

 

Följ CSN

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från CSN

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum