Svenska institutet för standarder, SIS

Högsta ledningen ansvarar när risker ska hanteras med nya ISO 31000

Dela
Skador på rykte eller varumärke, cyberbrott, politisk risk och terrorism är några av de risker som privata och offentliga organisationer av alla slag och storlekar runt om i världen måste möta med ökande frekvens. Den senaste versionen av ISO 31000 har nyligen presenterats för att hantera den ökande osäkerheten i samhället. Standarden publiceras nu också av SIS, Swedish Standards Institute, som svensk standard i svensk översättning.

SIS, Swedish Standards Institute, har deltagit i det globala arbetet med att ta fram den nya versionen av ISO 31000, Risk Management – Guidelines.

– Införande av ISO 31000 skapar en utmärkt plattform för att jobba riskbaserat genom hela organisationen. Den går att tillämpa i alla discipliner och i alla existerande ledningssystem så som kvalitetsledning, miljöledning och informationssäkerhet, säger Bengt Rydstedt, projektledare, SIS, Swedish Standards Institute.

– Generellt har arbetet med riskhantering i Sverige utvecklats från att vara projekt- och systemspecifikt till att i all högre grad användas i en organisationskontext. Då högsta ledningen ser de långsiktiga fördelarna med integrerad riskhantering och ger det ett starkt mandat, ökar möjligheterna att arbetet lyckas. När arbetet bedrivs som en isolerad aktivitet eller med svagt mandat, är det vanligt att riskhantering uppfattas som komplicerad och tidskrävande, säger Omar Harrami, ordförande för SIS arbetsgrupp för Riskhantering.

Den nya versionen av ISO 31000 ger en tydligare, kortare och mer kortfattad guide som hjälper organisationer att använda principer för riskhantering för att förbättra planeringen och fatta bättre beslut.

Följande är de viktigaste förändringarna sedan föregående upplaga:

  • Principerna för riskhantering, som är de viktigaste kriterierna för framgång, har ytterligare förtydligats.
  • Högsta ledningen ansvarar för att riskhanteringen integreras i hela verksamheten.
  • Större tonvikt på riskhanteringens upprepande karaktär, med utgångspunkt i ny kunskap och analys för översyn av processelement, åtgärder och kontroller vid varje steg i processen.
  • Större fokus på att upprätthålla en öppen systemmodell som regelbundet utbyter feedback med sin externa miljö för att passa flera behov och kontexter.

Standarden i svensk översättning SS-ISO 31000:2018

Nyckelord

Kontakter

Omar HarramiHandläggare MSB och ordförande för Arbetsgrupp 5 Riskhantering inom SIS kommitté för samhällssäkerhet

Tel:010-2405359omar.harrami@msb.se

Länkar

Om

Svenska institutet för standarder, SIS
Svenska institutet för standarder, SIS
Solnavägen 1 E/Torsplan
113 65 Stockholm

08 - 555 520 00https://www.sis.se

SIS är en del av ISO och CEN som är ett nätverk av experter som arbetar med att skapa internationella standarder. Hos oss kan aktörer ta initiativ till standardisering som främjar Sveriges konkurrenskraft och ger smart och hållbar samhällsutveckling. SIS samverkar med alla delar av det svenska samhället, som till exempel industri, akademi, offentlig sektor och frivilligorganisationer.

SIS projektleder det svenska arbetet med att ta fram standarder. Vi verkar för ökat svenskt inflytande i internationella samarbeten och för att standardisering sprids och tillämpas i Sverige. Vi erbjuder också utbildningar, tjänster och produkter som hjälper våra kunder att utveckla sina verksamheter och skapa samhällsnytta med hjälp av standarder. SIS är utsedd av regeringen som svenskt standardiseringsorgan inom ansvarsområdena för ISO och CEN.

Följ Svenska institutet för standarder, SIS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet för standarder, SIS

Nu läggs grunden för europeisk standardisering av metoder för koldioxidinfångning5.2.2024 08:20:18 CET | Pressmeddelande

Att fånga in, lagra och även använda koldioxid är helt nödvändigt för att minska de klimatpåverkande utsläppen och nå 1,5-gradersmålet. För att lyckas behövs gemensamma, effektiva och säkra lösningar. Denna vecka startar ett nytt europeiskt standardiseringsarbete med ett flertal experter på plats i Bryssel, ett viktigt tillfälle för Sverige och svenska företag att påverka kommande standarder.

Över 770 000 USD till svensklett arbete för att möjliggöra utvecklingsländers engagemang i arbetet med att skapa en global standard för mensprodukter17.1.2024 08:11:18 CET | Pressmeddelande

– Mensprodukter saknas i stor utsträckning för kvinnor och flickor i utvecklingsländer, och det minskar möjligheten att arbeta och gå i skolan. Genom Bill & Melinda Gates Foundations bidrag på över 8 miljoner kronor får utvecklingsländer möjlighet att delta i ett viktigt arbete om mensprodukter, och samtidigt sprida kunskap i sina länder, säger Annika Andreasen, vd, Svenska institutet för standarder.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye