Umeå kommun

Högstadiet upplevs tryggt även under pandemin

Dela
Årets elevenkät i grundskolan 7–9 och för grundsärskolan 1–9 visar mycket positiva resultat. Eleverna tycker att lärarna är väldigt skickliga på att undervisa och att skolan blivit ännu bättre på att motverka kränkningar.

Enkätsvaren på grundsärskolan visar att eleverna är särskilt nöjda med undervisningens kvalitet samt att de trivs och är trygga i skolan. På grundskolans högstadium är det tydligt att eleverna blivit ännu mer nöjda med lärarnas undervisning och personalens arbete med att motverka kränkningar. Eleverna i årskurs 8 och 9 är betydligt nöjdare än tidigare med sin skolgång medan resultatet i årskurs 7 är sämre än tidigare år. Detta kan förklaras av att huvudfokus detta läsår varit att hjälpa de elever i årskurs 8 och 9 som föregående läsår hade stor del av undervisningen på distans. Det i sig har medfört att det relationella arbetet i årskurs 7 blivit lidande.

– Vi ska ta tillvara elevernas uttryckta synpunkter och upplevelser av skolan som framkommer av enkätsvaren, både på respektive skola och huvudmannanivå. Vi behöver ta vara på det positiva som framkommer men också möta identifierade utmaningar med lämpliga insatser, säger Moa Brydsten (S), ordförande i för- och grundskolenämnden.

Utmaningen framöver handlar framför allt om att försöka kompensera för det ökade stödbehov och det sociala tapp som pandemin medfört.

– Att kompensera för det kunskaps- och relationstapp som pandemin medfört kommer kräva flera års gott pedagogiskt ledarskap av våra engagerade och kunniga rektorer, lärare och elevhälsopersonal. Samarbete kommer vara nyckeln och alla vi som arbetar med att barn och elever ska få möjlighet att uppleva skolframgång behöver därför ta armkrok, säger Fredrik Strandgren, enhetschef.

Kontakt

Moa Brydsten (S)
ordförande
076-774 73 37
moa.brydsten@umea.se

Lena Riedl (M)
vice ordförande
070-206 93 00
lena.riedl@umea.se

Tobias Holmbom (V)
2:e vice ordförande
073-055 74 28
tobias.holmbom@umea.se

Frågor om resultat i elevenkäten
Fredrik Strandgren
enhetschef
070-550 83 53
fredrik.strandgren@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.

Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye