Sverige bygger ut

Högt tryck på Stockholmskommunernas satsning Byggterapi

Dela

I början på året lanserades Byggterapi, ett helt nytt sätt att lyfta fördelarna med att arbeta i byggbranschen, men också för att få in fler sökande och därmed möta den kompetensbrist som finns. Bara två veckor senare är samtliga bokningstillfällen av Byggterapi fullbokade och nu hoppas kommunerna också att fler söker sig till vuxenutbildningen.

– Vi ville lyfta det som är bra med byggbranschen; att man får jobba med händerna och med kroppen och se sitt arbete växa fram. Därför bestämde vi oss för att prata om byggutbildningen som Byggterapi. Det har varit en fantastisk respons från både bransch och de som har provat Byggterapi, säger Zandra Lövgren projektledare för Sverige bygger ut.

Parallellt med bristen på kompetens är branschen också i stort behov av mångfald. Genom att paketera det som Byggterapi hoppas kommunerna att fler ser byggbranschen som ett bra karriärval.

– Kampanjen har verkligen tilltalat en annan grupp av sökande varav många är kvinnor. Vi vet att rekryteringsbasen till byggyrken generellt är snäv och med Byggterapi har fler fått upp ögonen för branschen och möjligheterna inom bygg. Vi kommer nu tillsammans med bland annat Yrkesplugget, vår utbildningspartner, att titta på hur Byggterapi som modell skulle kunna fungera i en ordinarie verksamhet och hur det kan formaliseras, fortsätter Zandra Lövgren.

Projektet Sverige bygger ut arbetar långsiktigt för att skapa utbildningsmodeller för vuxenutbildningarna inom byggområdet. Där ingår bland annat samverkan och matchning mot branschen vilket är viktigt för att rekryteringen ska fungera. Möjligheten att träffa branschfolk och befintliga yrkesarbetare ges genom de informationsevent som hålls inför den kommande utbildningen.

Utbildningen som pågår under drygt ett år på Yrkesplugget i Bromma har utformats tillsammans med bland annat NCC och Skanska vilket innebär en ökad matchningsgrad mellan byggbranschens behov och arbetskraftens kompetens. Även ansökningsprocessen är annorlunda och nästa informationsträff är hos Yrkesplugget i Bromma den 4 februari klockan 16.00. För anmälan och mer information gå in på www.bygglab.com

Nyckelord

Kontakter

Zandra Lövgren, projektledare Sverige bygger ut
zandra.lovgren@solna.se
072 583 19 15

Bilder

Länkar

Om

Sverige bygger ut
Sverige bygger ut
Stadshusgången 2
171 86 Solna

http://sverigebyggerut.se/

Sverige bygger ut är ett projekt som är finansierat av Europeiska socialfonden. Det drivs av Solna stad i samverkan med Nacka kommun, Värmdö kommun, Sundbybergs stad och Byggnadsindustrins Yrkesnämnd (BYN). Syftet med projektet är att utveckla metoder, verktyg och modeller för att kvalitetssäkra och organisera den kommunala vuxenutbildningen inom byggområdet.