Jönköpings kommun

Höjd beredskap i kommunen när smittan ökar

Dela

1 december krävs det vaccinpass eller andra åtgärder för allmän sammankomst eller offentlig tillställning med fler än 100 personer. Jönköpings kommun ser över verksamheterna mot bakgrund av detta och fortsätter att följa Folkhälsomyndighetens föreskrifter och rekommendationer.

- Vi har en god beredskap i kommunen och den senaste tiden sker tätare avstämningar i tjänstemannaledningen och ute i förvaltningarna när det gäller pandemin. Läget kan förändras snabbt och det har vi erfarenhet av sedan tidigare, säger Johan Fritz, stadsdirektör.

De nya reglerna innebär att den som anordnar en allmän sammankomst eller offentlig tillställning inomhus med fler än 100 deltagare antingen ska ställa krav på att deltagarna uppvisar vaccinationsbevis vid inträde till arrangemanget eller anpassa sitt arrangemang efter Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd.

Uppmanar till vaccination

Kommunen uppmanar alla medarbetare att vaccinera sig – den som ännu inte vaccinerat sig kan göra det på arbetstid. Den som inte är vaccinerad har själv ett särskilt ansvar enligt föreskrifter från Folkhälsomyndigheten att iaktta säkerhetsåtgärder.

- Som arbetsgivare förutsätter vi att medarbetarna är fullvaccinerade, men vi får inte kontrollera detta. Genom att fler vaccinerar sig kan vi trycka tillbaka smittan och upprätthålla en så normal verksamhet som möjligt, säger Johan Fritz.

Förändrade rutiner vid större samlingar i skolan

Efter nya rekommendationer från Region Jönköping har utbildningsförvaltningen beslutat att ändra de rekommendationer som kommunicerades i förra veckan kring större samlingar på förskolor och grundskolor. Det här gäller från 29 november:

  • Förskolan eller skolan kan fortsatt hålla större samlingar så som luciafiranden och julfiranden inomhus med samtliga barn i verksamheten. Barnen/eleverna ska då grupperas, exempelvis klassvis, med avstånd mellan grupperna.
  • Verksamheterna rekommenderas även att ha organiserade in- och utsläpp och att hålla arrangemanget i en lokal som gör det möjligt att hålla avstånd. Arrangemang som skoldiscon och klassfester ska noga övervägas och risken för smittspridning betänkas.
  • Får vårdnadshavare komma till fysiska möten på förskolan/skolan?
  • Efter nya rekommendationer från Region Jönköpings län har utbildningsförvaltningen beslutat att vårdnadshavare inte kan medverka vid större samlingar inomhus på förskolan eller grundskolan så som föräldramöten, luciafiranden och julfiranden. Vårdnadshavare är välkomna att medverka om förskolan eller skolan, utifrån lokala förutsättningar, väljer att hålla samlingen utomhus.
  • Enskilda möten med vårdnadshavare, så som utvecklingssamtal eller inskolning, kan hållas fysiskt på skolan/förskolan. Möjligheten att hålla mötet digitalt kvarstår.

Ovanstående kan komma att ändras vid eventuellt nya rekommendationer från Region Jönköpings län eller Folkhälsomyndigheten.

Nyckelord

Kontakter

Johan FritzStadsdirektör

Stadskontoret

Tel:036-108090

Bilder

Om

Jönköpings kommun
Jönköpings kommun

551 89 Jönköping

036-105000https://www.jonkoping.se/

I Jönköpings kommun arbetar omkring 12 000 medarbetare för att ge våra 143 400 invånare välfärd och service av hög kvalitet. Läs mer om våra verksamheter på kommunens webbplats.

Följ Jönköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jönköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum