PRO-Pensionärernas Riksorganisation

Höjd pension och sänkt skatt är välbehövligt - men skatteklyftan finns kvar

Dela

Flera satsningar som gynnar landets pensionärer, men skatteklyftan består. Så sammanfattar PRO:s ordförande Christina Tallberg statsbudgeten för 2021 som presenterades idag.

Christina Tallberg, ordförande PRO. FOTO: Anneli Nygårds.
Christina Tallberg, ordförande PRO. FOTO: Anneli Nygårds.

I budget för år 2021 finns flera förslag som påverkar pensionärers plånböcker. Ett inkomstpensionstillägg som höjer pensionen med som mest 600 kronor i månaden, sänkt skatt för personer över 65 år och en generell inkomstskattesänkning. Samtidigt föreslås en ytterligare skattesänkning för alla som arbetar, vilket innebär att skatteklyftan mellan lön och pension ska finnas kvar till 2023.

- Höjd pension och sänkt skatt är välbehövliga förstärkningar av många pensionärers ekonomi. Men PRO har kämpat för att den orättvisa skatteklyftan ska tas bort sedan 2007 och vi är mycket besvikna över att den kommer att finnas kvar, säger Christina Tallberg, ordförande i PRO. Pension är uppskjuten lön och PRO kommer att fortsätta att kämpa för att den ska beskattas så.

PRO noterar att Pensionsgruppen kommer att fortsätta att diskutera och analysera pensionsavgiftens storlek, det vill säga hur mycket pengar vi ska betala in till pensionssystemet.

- Inkomstpensionstillägget är ett steg i rätt riktning men löser inte grundproblemet med att människor inte kan leva på sin pension. Den allmänna pensionen måste höjas genom att vi ökar inbetalningarna till pensionssystemet.

Coronakrisen har blottlagt de strukturella bristerna i äldreomsorgen på ett brutalt sätt och det är tydligt att nedskärningarna har gått för långt. PRO välkomnar därför att äldreomsorgen i ett första steg tillförs ett permanent statsbidrag på fyra miljarder kronor årligen. Dessutom förstärks det så kallade äldreomsorgslyftet med 1,7 miljarder kronor.

- Vi hoppas att kommunerna tar hjälp av oss i PRO och de andra pensionärsorganisationerna för att få fram en äldreomsorg värd namnet, säger Christina Tallberg. Vi har kunskapen och delar gärna med oss till exempel i de kommunala pensionärsråden.

Kontakter

Marie Näslund, samhällspolitisk chef, PRO, e-post: marie.naslund@pro.se, telefon:
08-701 67 26

Bilder

Christina Tallberg, ordförande PRO. FOTO: Anneli Nygårds.
Christina Tallberg, ordförande PRO. FOTO: Anneli Nygårds.
Ladda ned bild

Om

PRO-Pensionärernas Riksorganisation
PRO-Pensionärernas Riksorganisation
Box 3274
103 65 Stockholm

08-701 67 00http://www.pro.se

PRO, Pensionärernas Riksorganisation, är Sveriges största pensionärsorganisation med föreningar runt om i hela landet.

Följ PRO-Pensionärernas Riksorganisation

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från PRO-Pensionärernas Riksorganisation

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum