Linköpings kommun

Höjda ambitioner för ett bättre företagsklimat

Dela

Linköping är en framgångsrik tillväxtstad med många starka, framgångsrika och kunskapsintensiva företag. Aktuella siffror visar samtidigt att det finns förbättringspotential när det gäller kommunens attityder, bemötande och service till företag. Kommunen höjer därför ambitionerna och satsar 7, 2 miljoner kronor extra på att förbättra företagsklimatet.

Flera åtgärder ska förbättra service och bemötande. Bland annat ska service i myndighetsärenden mätas inom ramen för SKL:s öppna jämförelser, företrädare för politik, näringsliv och förvaltningar ska träffas och samtala regelbundet för att skapa ömsesidig förståelse, kommunens kontakter med näringslivet ska stärkas genom utbildning för ökad förståelse för företagens behov, där samtliga förvaltningar ska delta. Samsyn ska också skapas om servicegarantier.

- Det är företagen som skapar nya jobb. Det är därför högprioriterat att kommunen tar företagen och deras behov av service på allvar. Vi ska förbättra det vi kan och se till att kommun och näringsliv tillsammans kan se till att möjligheterna att starta, verka och växa som företag är så goda som möjligt, säger kommunalråd  Christer Mård (L).

Inkubatorverksamheten Wahlink ska få ett helt nytt upplägg. Inkubatorn ska bli mer modern och anpassad efter entreprenörernas förändrade önskemål och behov, med centralt placerade lokaler med service och aktiviteter även kvällstid. Nya metoder för att stödja expansiva företagare tas fram och nya målgrupper ska fångas in, inte minst ska fokus öka på att nå särskilt nysvenskars företagande.

Sociala innovationer ska främja innovativa tjänster, produkter och metoder för frågor om energi, klimat, segregation, arbetslöshet, äldre befolkning och samhällsbyggnad. En arena för sociala innovatörer kommer att komplettera universitetet och LiU Innovation.

- Linköping har en bra bredd i näringslivet med många starka företag och kommunen har tillsammans med flera andra aktörer ett bra företagarfrämjande mottagande. Men vi ser att vi står inför nya samhällsutmaningar som behöver nya lösningar. Vi vill höja ambitionerna så att fler företag skapas i Linköping med fokus på sociala innovationer på dagens samhällsutmaningar, säger Helena Balthammar (S), borgmästare och ordförande i NuLink och Mjärdevi Science Park.

Totala satsningar på förbättrat företagsklimat för växande näringsliv, markeringsmedel

Förbättrad service och bemötande 1,8 mnkr (2016-2018)
Främja entreprenörskapsanda 3,45 mnkr (2017-2019)
Sociala innovationer 1,95 mnkr (2016-2018)


 

Linköping har över 150 000 invånare och är landets femte största kommun. Vi har devisen "Linköping - där idéer blir verklighet". Staden växer och attraherar nya invånare. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. Linköping har ett kluster av flygrelaterade företag och är Sveriges flyghuvudstad. I Linköping finns flera hundra innovationsbaserade företag inom bland annat IT, mobil kommunikation och visualisering.

Nyckelord

Kontakter

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0725-967863 sonja.sandbacka@linkoping.se

Claes LundkvistPresskommunikatör

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0727-336477claes.lundkvist@linkoping.se

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med snart 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum