Linköpings kommun

Höjda löner för lärare och förskollärare

Dela

Lärare, förskollärare och fritidspedagoger som är särskilt kvalificerade får högre lön. Linköping får cirka 39 miljoner kronor i statsbidrag för detta. Kommunens egen finansiering av lönesatsningen är 4 miljoner kronor 2016 och 8 miljoner 2017.

Statsbidraget ska stimulera kommuner och övriga skolhuvudmän att ge särskilt kvalificerad skolpersonal högre lön,  att öka kvaliteten i undervisningen och att förbättra resultaten i skolan. Enligt reglerna för statsbidraget ska den sammanlagda löneökningen hos varje huvudman vara mellan 2 500 och 3 500 kronor högre per månad än den lön som annars skulle ha utgått.

– Lärarna är den enskilt viktigaste faktorn för höga kunskapsresultat. Nu genomför vi höjningar av lärarlönerna vilket ger en bra grund för att höja kunskapsresultaten i Linköping. Linköpings lärare ska ha högre löner, säger Jakob Björneke (S), barn- och ungdomsnämndens ordförande.

Linköpings kommun får 38,7 miljoner kronor för läsåret 2016/17. Det innebär att 650-900 lärare och vissa andra personalkategorier kan få del av löneökningsutrymmet, enligt reglerna för statsbidraget.

– Om skolan misslyckas, så kommer Sverige misslyckas. Därför är läraryrket Sveriges viktigaste yrke. Lönerna måste fortsätta höjas för att locka fler att vilja bli lärare så att vi kan rekrytera de bästa till Linköpings skolor. Denna satsning gör stor skillnad för kommande elever, säger Daniel Andersson (L), personalutskottets ordförande.

De höjda lärarlönerna medför ökade personalomkostnader på 4 miljoner kronor 2016 och 8 miljoner per år från och med 2017. Detta finansieras med kommunstyrelsens resursmedel 2016 och 2017 samt med verksamhetsreserv för 2017.

Vid sammanträdet på tisdagen tog kommunstyrelsen beslut om att använda statsbidraget och att skjuta till egen finansiering.

För ytterligare information kontakta barn- och ungdomsnämndens ordförande Jakob Björneke (S), 0702-43 81 45 eller personalutskottets ordförande Daniel Andersson (L), 0722-40 07 71.

Linköping har över 150 000 invånare och är landets femte största kommun. Vi har devisen "Linköping - där idéer blir verklighet". Staden växer och attraherar nya invånare. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. Linköping har ett kluster av flygrelaterade företag och är Sveriges flyghuvudstad. I Linköping finns flera hundra innovationsbaserade företag inom bland annat IT, mobil kommunikation och visualisering.

Nyckelord

Kontakter

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0725-967863 sonja.sandbacka@linkoping.se

Claes LundkvistPresskommunikatör

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0727-336477claes.lundkvist@linkoping.se

Bilder

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med snart 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum