Naturvetarna

Höjda löner för naturvetare på första jobbet

Dela

Det lönar sig att utbilda sig till naturvetare. Färsk lönestatistik från fackförbundet Naturvetarna visar att lönen på första jobbet höjdes med 5,5 procent under ett år.

Mellan åren 2017 och 2018 ökade ingångslönen med i genomsnitt 5,5 procent för nyexaminerade medlemmar i Naturvetarna. Detta kan jämföras med löneutvecklingen på svensk arbetsmarknad under samma period som landade på 2,6 procent.

-          Det är mycket positivt och är den största ökning som vi har uppmätt på flera år. Det visar att arbetsgivare sätter värde på den kompetens som våra medlemmar har. De har ofta nyckelroller när det gäller innovation och hållbarhet i näringslivet och på myndigheter, säger Per Klingbjer, förbundsdirektör på Naturvetarna.

Geovetare och fysiker är några av vinnarna. Ingångslönen ökade med runt 10 procent under aktuell mätperiod. Naturvetare inom kost och livsmedel var inte lika framgångsrika. Lönerna för dem ökade endast med 2 procent på första jobbet.

Medlemmar i Naturvetarna har det särskilt väl förspänt. De coachas inför löneförhandlingen med argument och lönestatistik som ger råg dem i ryggen och kan även få stöd under studietiden kring funderingar om arbetsmarknaden samt överlag med att förbereda sig inför arbetslivet.

-          Statistiken visar ändå att det skiljer mer än 10 000 kronor i ingångslöner inom vissa utbildningsgrupper mellan de som hamnat lägst och de med högst ingångslön.

En alltför låg ingångslön kan vara svårt att rätta till över tid visar förbundets lönestatistik. Varför det är bra att redan som student ha en idé om hur man ser på livet efter studierna.

-          Det är viktigt att inte starta sin karriär med ett för lågt löneläge och att undervärdera sin kompetens då det kan vara svårt att hämta hem genom arbetslivet. Men nu visar vår lönestatistik ändå på en positiv trend när det gäller ingångslöner för naturvetare, vilket naturligtvis är glädjande och något man bör ta med sig, avslutar Per Klingbjer.

Naturvetarnas vision är att ”Naturvetare skapar världens framtid” och förbundet arbetar hårt för att lyfta naturvetares status och löner på längre sikt, inte minst för de branscher och utbildningar som i dagsläget släpar efter.

För vidare information vänligen kontakta:

Kristofer Jervinge, Teamchef påverkan, 073-366 24 25

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Naturvetarna är fackförbundet för akademiker inom naturvetenskap. Vi coachar, företräder och stöttar naturvetare på hela arbetsmarknaden, från studietiden och genom hela arbetslivet.

Vi har cirka 33 500 medlemmar inom life science, jord, skog och miljö, de fysiska vetenskaperna, matematik och data. Som expert på naturvetares kompetens och arbetsmarknad erbjuder vi specialiserad service och rådgivning kring karriär, lön och arbetsvillkor. Tillsammans med andra fackliga organisationer förhandlar vi kollektivavtal som reglerar villkoren på svensk arbetsmarknad.

Naturvetarna är ett partipolitiskt obundet fackförbund inom Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, vars förbund organiserar medlemmar efter utbildningsområde.

Följ Naturvetarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturvetarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum