Alecta

Höjda premier vid inlösen

Dela

Alectas styrelse har beslutat att höja arbetsgivarnas engångspremier vid inlösen av förmånsbestämd ålderspension. Åtgärden är en följd av kraftigt fallande marknadsräntor under 2019. Löpande premier berörs inte av beslutet.

– Det extrema ränteläget påverkar vår förväntan om framtida avkastning. Det är viktigt att prissättningen baseras på aktuella marknadsförhållanden så att nya kunder som kommer in i försäkringskollektivet genom inlösen bidrar med ett tillräckligt konsolideringskapital, säger Fredrik Palm produktchef på Alecta.

Beslutet innebär att premieräntan för engångspremier sänks från 0,85 procent till 0,25 procent. För en genomsnittlig PRI-inlösen innebär åtgärden att premien höjs med cirka 13 procent. Bidraget till konsolideringskapitalet höjs därmed i motsvarande grad, för att stärka vår förmåga att fullfölja våra försäkringsåtaganden och ge återbäring, till gagn för såväl gamla som nya kunder.

Beslutet omfattar både frivillig och tvingande inlösen samt beståndsövertaganden och genomförs per den 1 oktober 2019. Löpande premier och premier för förmånsbestämda avgångspensioner berörs inte av beslutet.

Fakta PRI-inlösen

PRI-inlösen hos Alecta innebär att en arbetsgivare som tidigare valt att finansiera ålderspensionen i ITP 2 genom pensionsavsättningar i balansräkningen eller genom en pensionsstiftelse kan lösa in hela eller del av sin pensionsskuld mot försäkring i Alecta. För att göra detta betalar arbetsgivaren en engångspremie. Engångspremien inklusive Alectas framtida avkastning ska täcka alla framtida pensionsutbetalningar.

Läs mer om PRI-inlösen

Se även frågor och svar om inlösen

Nyckelord

Kontakter

Om

Alecta
Alecta
Regeringsgatan 107
10373 Stockholm

+46 76 16 43 959http://www.alecta.se

Alecta är förvaltare av tjänstepension sedan 1917. Vårt uppdrag är att ge kollektivavtalade tjänstepensioner så stort värde som möjligt för både våra företags- och privatkunder. Det gör vi genom god avkastning, bra kundservice och låga kostnader. Vi förvaltar drygt 900 miljarder kronor åt våra ägare som är 2,5 miljoner privatkunder och 35 000 företagskunder.

Följ Alecta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Alecta

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum